Tuesday, March 29, 2011

Kursus Kepimpinan SMK Pitas, memBuka Mata HaTi ~


بسم الله الرحمن الرحيم

   السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Buat teman-teman =)
Today I'm gonna share my experiences at SMK Pitas. For an information, I became a fasilitator there. Joined ABIM do some social work. To build ourself and also others off coz =).

Long journey you know ;P. But still consider happy =). Tired, but satisfied.
Not only that, I've been trough an experience give talk to non-muslim there. But off coz in a good manner like what our Prophet Muhammad suggest to do =). There are all interested. If everyone or every Jamaah work, insyaAllah, Islam will spread all over Sabah. Espeacially in rural area, place that rarely discover by peoples.

Alright ;). Lets take a look at us!

JIMA N SYAI (FASI)
teka kasut sapa?? hehehe

Kesian syai, xda baju seragam ngan kami, so dia berdiri kat belakang. huhu

ceria sokmo anak YDP =)

aktiviti riadhah =)

kak haizah =) seorang yang bersemangat dan kuat ;)

budak lelaki riadah jgk.

pacik bagi pengisian ttg kepimpinan =)

LDK, membina kepimpinan melalui penganjuran program =)

ha! ni budak2 suka bergambar =) semua ceria.

ni my team ;) . Nama kumpulan, "WIBAWA".hee

ehehehe... ada sesi m'beri hadiah la pulak~~

lepas program... apa lagi.... makan seafood!!

Para belia, insyaAllah, penyambung generasi Madhani.


 Ok.... that's all.... insyaAllah... if there are any programme after this, I will upload those pict for you :). Niyyah for Allah insyaAllah, we help Allah's religion, insyaAllah, without doubt, Allah will help us.

See u in the future...
Illalliqo' ;)
  

Friday, March 18, 2011

Sejauh mana cintaku padaMu Wahai Penciptaku.

Bismillahirahmanirrahim..

Asalamualaikum buat semua teman,

Hari ni, Najwa menaip dengan rasa yang berat, mata pun macam berkaca-kaca dah ni, dada dan fikiran, sesak! Menerawang, fikirkan mama dekat hospital sekarang =( . Tadi, 18.4.2011, Jumaat, petang. Najwa lawat mama, lepas shock! mama kena buat operation directly, pas tahu ada something uncommon dalam badan, near to her ovary. Mungkin kifarah dosa, untung mama, Allah still sayang. Tadi, sebelum balik hostel, mama senyap ja... macam xstuju Najwa balik, tinggalkan dia sorang2 dekat sana, ya lah... najwa faham jugak... sunyinya tempat tu (Hospital raflesia) . dah tu, jiran sebelah pla, conquer TV... hurm.. kesian mama. Tadi, sayu juga najwa rasa, mama nampak penat, bibir pucat, najwa urut2 kaki  mama, tp, mama kata "penat nanti ko...". =( ... mau nangis!

Bukan najwa xmahu stay teman mama.. najwa ada nak kena urus g ngan kerja-kerja dakwah. Lagi pun, klu najwa tidur kat hospital... ruang mama tu dahlah kecik, takut2 menyusahkan pula,, bapa lagi.... mau letak mana? . =( .Isk! sedih!! Ya allah..... hambaMu mohon kekuatanMu... Berilah keselamatan & kesejahteraan kat mama. (ha, ada air dah kat keyboard,uhu). Tadi, sempat juga baca al-ma'thurat n quran tepi mama. Pas najwa stop baca ma'thurat, mama kata " sambunglah dek bacaan tu". huu.... najwa bersalah tinggalkan mama gitu,.. Ya Allah, lapangkanlah dada hambaMu ini. Mudahkanlah urusan hambaMu ini. Dan ampunilah dosa hambaMu ini atas segala kelalaian hambaMu ini mengingatiMu.

Tapi, xda orang boleh ambik tempat bapa najwa, tabah sangat! dah dua kali berhadapan dengan situasi yang sama. dulu najwa... sekarang mama...Najwa sayang bapa! sekarang ni, sunyi, dekat hostel UMS, sorang2, xda kawan tempat ngadu. Tapi Najwa tahu, Allah tengah memerhati, n mengetahui isi hati najwa sekarang ni. tadi bapa tanya, "ada teman ka tidur kat bilik di asrama?" Najwa kata, "ada". Bukan najwa bohong, najwa yakin, Allah temani, malaikat kiri kanan akan sentiasa temani. La haula wala quwwata illa billah.

Satu hal lagi, Najwa xbrapa suka n stuju ngan certain2 orang yang senang tengok orang lain susah. najwa dah ada pengalaman dah dulu, waktu najwa sakit, orang sekeliling (bukan semua la), bukan nak tolong doakan, dorang dok bincang plak, "hurm... napelah keluarge si haris tu kena penyakit ar.... blablabla.... tu la.... bla..bla.... Ya rabbi! tahukah, orang yang sakit ni untung... Allah masih beri peluang hapus dosa tau. Tu lah kita, kalau cetek pemikiran! Jangan lupa... dunia ada turun naik... hari ni kita dok ngata orang... esok lusa?? haa... bukan nak doakan... cuma kita ambil iktibar la...tu la mama kata tadi " nda payah la bagitau orang dekat kampung tu, lain-lain lagi nanti yang di cakap" . Najwa faham maksud mama, sebab dulu najwa yang kena.... ya lah, kita sakit, bukannya nak mendoakan, mengutuk dan mencari-cari dosa n salah orang lagi. Astaghfirullah.... apa kah maknanya tu?? hurm....

Pada teman-teman yang baca entry najwa kali ini, hope sangat doakan mama  Najwa, moga selamat &  diampunkan dosanya, moga sentiasa dalam jagaanNya. amin. 

hambaMu yang bergantung padaMu.
Buat mama, moga diri sentiasa tabah =(

Sunday, March 13, 2011

Let me introduce you To someOne speCial (^_+)

Bismillahirahmanirrahim...

Asalamualaikum to all my friends =) ....

Hope u guys always under His guidance... insyaAllah....

First of all, let me tell you, I'm not consider as a good user for this language.. =) hee..
But its better for me to try right?
Like always said,,practice make perfect ;)

Now!
LeT me InTroduce You!
To.......
Jeng3x.....hihi

This Person....

When kak Nissa' start open her mouth to talk, suddenly, all of us quite.


Kak Nissa' when hear a lecture from anyone =)

Hurm.... that picture didn't snapped good, right?? hehe...It's ok.... That picture just show us how serious she are...ngeh3...

Actually... she is not that serious... =)
Maybe, some of you wonder..Why I'm telling all this kind of thing about her??
Suddenly like this??
Why??

Erm...let me answer you =)

Today, after our Chemistry's test for midterm done, 
I met Kak Nissa' during her pre-presentation for a competition..
I'm not so sure about whats going on, but, what I saw, there are a few person, with smart shirt, present about their poster in front of judges?? I guess...

They present, and being asked few question.... hurm...
And when Kak Nissa's turn.
( she is the last participant)
She present with the most incredible way ;)
I'm impressed!
she used English's language in presenting her poster.
She  speak fluently about science, about inheritance, about how paddy field can be classified into fragrance and non-fragrance.
And the unusual thing is....?
All things that she present, is still under observation and experiment, but she can explain about those things, like she already done all that manual till finish??
She said to us,Jima and me,
"I read about those things (DNA inheritance), many times".
uhu... I just "gulpp" my saliva...haha

The way she present is not look like she just read about,
but like she already done her phD. :D

Gorgeous!
Not only that, I also attracted and admired her,
as she used "InsyaAllah" each time that professor asked,
" are you sure this thing gonna show positive result??"
or any question that try to test her self esteem.

when her presentation done,
then I saw....
hurm... biotech is interesting =).
Many things that looks complex to me,
now looks easy.

Live in science's world is something special.
Its different when you just hear about that compare to observe and prove it by yourself =)
Besides, science make or specifically force you, to become a thinker =).

May Allah bless us.
Allahu'alam...
thats all in "Let me introduce you to someone;)"
Illalliqo'wa maassalamah....

Thursday, March 10, 2011

Karnival Keluarga Sakinah ~ MelaKaR seJuta MemorY =)

Bismillahirrahmanirrahim.... 

Asalamualaikum. w.b.t 

Karnival Keluarga Sakinah... Melakar sejuta memory =)

Waktu program ni, najwa di amanahkan sebagai Pengarah Program Nasyid, peringkat sekolah menengah tau. Pengalaman, usah, cakap, Najwa tak percaya Najwa akan berada di setiap situasi yang Najwa tak pernah sangka. Cukup terkezut!! Tapi, pengalaman tu, tak boleh di beli kat mana-mana =)

Ha..... korang tengok2 la gambar program ni ea =)

Ustaz Haszrizal memberi pengisiannya dalam program "Jom Mencari Cinta Sejati".. yang paling ramai datang... erm... mesti la orang pompuan.. =)
  
En. Madzani tolong handlekan slide show ustaz Haszrizal =)


         




Acara kanak-kanak turut di adakan... Lucu =D. ada budak yang nangis... takut belon pecah.. hiii... sma la kita... waktu ni, saya la paling emosi m'jerit... takut ba ... =(

Kan dah kata ~~~

Abang Eddy ngan baby dia =) Sweet!
Ni kami.... dari kanan, Kak Kasma, saya, Miezra, Siti, n Kak Umi =) Semua nampak ceria. walaupun di landa sejuta kekusutan fikiran +_+

Kelebihan program ni =). Dapat tarik para belia mengunjungi masjid. Seronok! dorang ni peserta pertandingan Futsal =)
Ha! ni Najwa suka!! hehe =D
Perasmi Karnival Keluarga Sakinah =)

Teka-teka bola kristal ~~ siapa dapat teka... RM 500?? wau! hehe
Sementara menunggu, jom berkenal-kenalan ;)
Puan Ananglangka, bersemangat memberi pengisian =)

Program Karnival Keluarga sakinah ini, bukan setakat wadah menambah ilmu, bahkan, membuka ruang besar untuk mendekati masyarakat Sabah pelbagai peringkat umur. =)







Puan Fadhlina.. Tim.Helwa ABIM Pusat =). Peguam syari'ah yang berjiwa Islam =)  



Sahabat Najwa, Mimi turut datang memeriahkan program =)
Terbukti, masjid bukan hanya sebagai tempat ibadah, tapi, aktiviti-aktiviti yang sihat dan membawa penyatuan ummah juga boleh dijalankan =). Asalkan tidak melampaui dan melangkaui batas-batas yang ditetapkan... =)
YDP ABIM Sabah. Membuat ucapan aluan =)


Bagi Najwa, kenangan ni memang sukar untuk dilupakan, banyak pengalaman Najwa timba =). Pastu, dari orang yang najwa xkenal sebelum ni... najwa kenal... Kesukaran-kesukaran yang di lalui pun  Najwa rasa... ouh! amazing! 

MY FREN =) TAKE CARE...

Dan untuk teman Najwa, Sxon Lijangun.... Terima kasih atas segala bantuan yang x b'bayar tu... Moga Allah berikan balasan yang setimpal di akhirat kelak =). Kan best kalau Sxon ada sekali =).

Ok... itulah serba sedikit perkongsian :)

Moga salah silap dimaafkan...Forgive n forget my wrong ea =). tak elok berdendam....

ok (^_~)

illalliqo'wamaa'ssalamah =)

~ Menjana ummah berilmu~

Tuesday, March 8, 2011

Tidak memilih bulu.

Asalamualaikum w.b.t.
Sampaikanlah walau sepotong ayat


Buat teman-teman, lama tidak mencoret kata di dinding purple ni kan ;) Hari ni, alhamdulillah... ada juga masa melakar sedikit fikrah dari perspektif diri.

Saya nak cerita kat teman-teman tentang tajuk hari ni, "Tidak memilih bulu??"
Hurm.... timbul tanda soal kat minda, apesal la tajuk ni pula......?

ha! ni la nak cerita ni....
Hidup kat alam kampus ni, buat diri kita berfikir dan membuka luas minda kita. Kita bertemu ramai orang, pelbagai ragam... pelbagai karenah...
Jiwa yang pernah di tarbiah menjadi da'i masa zaman persekolahan dulu, sentiasa mengikat diri untuk terus menjalankan tanggungjawab berat yang di beri ni ( dakwah).
Di samping mengerjakan amar ma'ruf nahi munkar ngan teman-teman seperjuangan (insyaAllah, sebesar-besar amar ma'ruf nahi munkar, untuk diri sendiri...), Najwa tak lepas memerhati dan melihat sahabat-sahabat lain mengerjakan benda yang sama,
eventhough kitorang berbeza fikrah, tapi itu bukan masalah bagi Najwa! Perbezaan itu rahmat. Wadah pelengkap atas segala kelompangan.
Erm... Najwa sambung ea...
Najwa bole nampak, macamna setiap da'i bergerak dengan cara mereka masing-masing.
Pernah Najwa nampak sorang kakak ni, baju dia lengkap dah, dia pakaian biasa-biasa ja, tak la jugak labuh sangat, tak la jugak ketat sangat, tudung 3segi biasa ja, tp... everytime Najwa jumpa dia, kat dalam poket jaket dia, ada sebuah tafsir kecil, warna hijau. And pendekatan dia ke atas mad'uu-mad'uu dia, guna kaedah dia sendiri.Najwa selalu nampak kakak tu, naik motor, sekali pandang  cam minah rempit, tp....Allahu'alam... dan Najwa bole nampak jugak, kakak tu memang disenangi budak-budak yang biasanya xnak join program-program Islamik ni...
Kalau nak ikut kat kitorang yang pakai tudung labuh ni, alamatnya, tak nak la dorang dekat....dorang kata, "takut kena ceramah =)" ... hehe.
So, dari situ, Najwa boleh nampak la jugak, perbezaan itu satu rahmat =). Kita tak boleh buat orang jadi sama personaliti dengan kita. Dan main thing that need to be consider if we want a person to be good and follow the right path, we need to tight strongly their "Akidah" towards Allah. InsyaAllah....
Kalau nak berdakwah, jangan pilih orang, mentang-mentang dah pakai tudung labuh, serban, kopiah, so tak payahlah sampaikan apa-apa kat dia.... tak.... sampaikanlah walau sepotong ayat..tak kisahlah siapa, and dari siapa.... asal saja diri mengaku tuhan Allah, tiada yang lain selainNya, maka wajarlah kita saling nasihat-menasihati,...
Besides, sebenarnya, bukan kakak tu je yang najwa selalu nampak, banyak lagi orang yang najwa jumpa yang bawa tujuan yang sama iaitu amar ma'ruf nahi munkar, semua bawa pendekatan berbeza. Ada yang datang dengan senyuman, ada yang datang dengan ketegasan, subhanallah....maha suci Allah... mencipta kepelbagaian untuk menggambarkan sejuta variasi kehidupan... =).

Buat teman-teman Najwa dalam menjalankan misi dakwah ni, hope suma terus bersemangat. Jundullah! InsyaAllah....



Allahu'alam...Illalliqo'iwamaassalamh =)
Moga sentiasa dalam rahmatNya....