Thursday, December 31, 2015

This boundaries





Dilon Ki Mohabbat Ko Baandhe Kyun Haaye Re… (x2)
Why do these tie the love between the hearts?
Daayre… (x4)
These boundaries

Hain Kyun Faasle Darmiyaan Leke Aaye Re (x2)
Why do these bring distances between loved ones?
Daayre… (x4)
These boundaries

Kaanch Ke Wo Khwaab Naazuk They Humare Saare…
All my dreams were fragile like glass
Chhoone Se Hi Tootne Lage…
Just upon touching they started breaking 
Mannaton Mein Umr Bhar Ka Saath Jinka Maanga…
In my prayers, the ones whose companionship I asked for my lifetime
Humsafar Wo Chhootne Lage…
Those beloved ones are getting separated from me

Na Marna Munaasib Jiya Bhi Na Jaaye Re… (x2)
Dying seems inappropriate, living life has become extremely difficult as well 
Haaye Re…
Oh my!
Daayre… (x3)
These boundaries

Ooo... Yeah… 
Na Na Na Na…
Ooo… Ooo…

.

Sebab, Najwa baru ja habis watched Dilwale last night :D So kesan dia agak terasa ;) Tidak kira apa, kalau jodoh, 15 years terpisah pun, akan jumpa juga :) Watch la! Best!

In shaa Allah, alhamdulillah :) Najwa Kaya & Berjaya 2016!




And at last :) 2015 melabuhkan tirai :)
And I'm reflected my 2015, dengan senyuman :) Sebab, tahun 2015 adalah tahun yang Najwa BANYAK belajar! Tidak kira belajar apa. Tentang ikhlas, tentang cinta, tentang jodoh yang kau tak perlu cari. Sebab eventually, mereka datang sendiri. Tentang 'kata-kata adalah doa' :) Sebab dulu kau kata, kau nak that car, dan dengan mudah Allah datangkan kereta. Which is at that particular moment, you just realized, I dreamed about this car previously, but I didn't expect that my wish will come true when I'm not in the state of 'readiness' yet. Luls. 

"But Allah always knows the perfect timing for us to get or to be in something" :) 

.

2015 taught me about 'detachment' :)

Dear Najwa, nothing is yours in this world:). Don't get attach. If it's meant to be yours,it will be there and even when they stretch away from you, they will eventually come back another way around. Just STAY CONNECTED  with the OWNER/SOURCE :) Allah :)

Mana milik kita~
Semuanya milik Dia~
Segala yang ada~
Allah yang punya~
.

Apa yang Najwa mahu share is, "SubhanAllah! My 2015 memang sungguh extreme mencabar! Bila di fikir-fikirkan semula! Sebab transition phase banyak tahun tu :)"

And in 2016, I'll keep the momentum of transition! ;) Finish what you've started Najwa! But one thing about momentum. You need to be ALWAYS POSITIVE :) So many people will try to pull you back down to the ground. Stay where you are in your previous state Najwa~. But the one who need to fight back is you! This your life! And you're not gonna spare it with something ntah dari mana-mana! Luls. Just don't. Keep your chin up! Try! Fail! Try again! Fail, try again! 

.

Kek pisang kukus Alyan ;)


Business kuih-muih

Dan 2015, taught me. That finding money isn't easy sayang :) 
You've learned a lot, when you did 'Business kuih-muih di Singgah Tanjung' Simpang Pulai Perak. :)
SubhanAllah. At that particular moment, you'd realized, yang kenapa orang selalu kata, 'berpagi-pagi mencari rezeki' :) 
Dahsyat kot, if you start buat kuih kul 9 pun, you tak sempat hantar pegi kedai before kul 2 petang! So you kena bangun seawal 5 pagi untuk start!
And the 'old Najwa' never thought of doing that beb. Sebab selalu, hidup 'di beri ja' an. Bulan-bulan tunggu apa yang ada. Tak cukup, mintak. Now dah besar, setiap sen kau, pandai-pandailah cari, pandai-pandailah urus!
'Allah...'

Dan aku jadi kagum pada orang-orang yang meniaga kuih-muih nasi lemak seawal 6 pagi tu. Kul berapa agaknya diorang bangun?? *emoticon nangis* 

.

Not only that. 

Allah aturkan :) Najwa join satu seminar under Dr Azizan Osman. Program ni Najwa boleh call awakening program untuk Najwa :) 



Bukan tentang duit. Bukan tentang 'Kau kena bermati-matian kumpul harta Najwa'. Tapi tentang membina 'Hati yang Sentiasa Kaya' :) 

Dan my target adalah untuk bantu orang semampu boleh! Bantu semampu boleh!

Nak story apa yang sudah berlaku dalam program, mesti panjang sayang. So, you better just ask me about this 'Scammer Program' :) lol. Dia scam kau dunia akhirat tau. Jangan memahen~ 
.

Dan mari, Najwa mau story tentang 'Jerung Najwa' :)

I got this from that program. When Dr asked us this way. "Ade tak dalam hidup korang, orang yang selalu kutuk korang? Yang die ade je bende tak kene ngan korang? Yang die buat korang rase, korang ni ade je tak cukup? Korang ni kerdil je xde ape? Ade x? 

With LOUD voice, semua orang jerit k, "ADA!!!!!"  luls. 

And he said, untuk permulaan, stretch yourself from that particular person, untuk kekalkan momentum. But, keep them in your track, sebab orang macam ni lah yang akan push you further ;) 



You know what :) Not every negativity is bad for us. Some, Allah sent it to your life, just to make you feel uncomfortable and grow! Grow up babe ;) And I take it as a challenge! Camni ja ayat untuk orang camni, "KAU INGAT AKU TAK BOLEH BUAT?? TUNGGU KAU! AKU CIUM HANG KUAT-KUAT KALAU AKU DAH BERJAYA NANTI!" *Gelak kuat*

TERIMA KASIH my Jerung :) for your contribution! :D I LAP YOU SAMPAI BERKILAT MACAM DAHI I. 'You know what I mean' Hahahahaha!

.

In shaa Allah, 2016 yang lebih FOCUS! ALERT! DISIPLIN! CERIA! SIHAT! BERJAYA! Amiiinnnnn!

.

To mom and dad,

Anak mu ini mohon doa dari kejauhan :) In shaa Allah, akan menyempatkan diri balik bulan 2 nanti ;) Mau bagi masa with mama and my family :) 

'Family adalah antara punca berkat, sarang doa dan perhatian' :) Love mama! bapak! nada! adek same akid! *emoticon kiss* muah!

.

Okay, In shaa Allah, 2016  yang lebih bermagnet untuk Najwa! Untuk ilmu! Untuk rezeki dari aspek kesihatan, wang dan perhubungan!.

.
Catatan2015Wawa!

De lovely bambam familia!


Saturday, December 26, 2015

BUKAN LAGI MIMPI! TAPI MATLAMAT!


Bila kita sudah mula meletakkan TINDAKAN pada angan dan mimpi kita :) Kini, ia sudah bertukar menjadi MATLAMAT. 

.

Tiada siapa yang akan faham mahu mu. Yang faham cuma kamu. GERAK! 

.

Dan letakkan hatimu SEPENUHNYA pada TUHAN! 

.

NukilanWawa!

LEVITASI




Cukuplah kita rasa hadir itu.
Tuhan tidak pernah tinggal.
Kitalah makanya yang tiris.
Selalu meninggalkan Dia, Tuhan.

.

Once disconnected, you can feel the emptiness inside you. 

.

And the song.
I can feel it.

Tuesday, December 22, 2015

Because I like the video clip ;)



POWERFUL!





Aku tau komen engkau. "Najwa pun layan lagu gini?" And the answer is, "Yeap ;)" 

Sunday, December 20, 2015

Hidup pada memberi :)

Justeru itu. Dia memilih untuk hidup memberi. Semua keadaan, seboleh nya, dia lah si 'pemberi' dan lain nya berkapasiti cuma untuk menerima. Echoically okay.. But practically absurd. Tahukah anda, sadis namanya pada yang di kata 'beri' tapi result nya memakan diri ;). Haaa.. 

'Concept kena jelas'

.

I learned a lot from one of my friend. Dia jenis terang. Padanya tidak, dia akan menolak. Bila aku kata'ya or yes' tu, means, there is win-win situation there. Hati boleh rasa. Bila kita beri, sampai satu tahap, kita sudah kehabisan modal untuk beri. That is where, you should back off, and start to gather yourself back. Jangan biar diri termakan diri. Fuh! ayat~ luls. 

.

Aku versi itu. Suka beri. Apa-apa punmau beri. Suka kongsi. Apa-apa pun boleh kongsi. *except laki aku kot* ngeng. Boleh runding dalam mahkamah. Hahahaha. Gurau. 

'Tapi'

Ada satu detik. Hati akan beritahu. Aktiviti beri-beri or buat-buat apa orang mahu ni perlu 'rehat'. Bukan stop. Tapi rehat. :) Dan kau mula back off. At that moment, kau cantum balik diri kau yang carik-carik tadi, sebab dah korbankan untuk kepentingan orang lain. Hurm. Lebih kurang gitu lah :) 

.

Basically. Kita manusia. Boleh beri 'semua' tu, cuma kapasiti Tuhan. Kita masih wujud perkataan, 'tidak mampu tu'. Jangan salahkan aku bila aku back off eh. Sebab jelas-jelas aku xmampu beri semua. Hee. 

.

Hidup pada memberi. Tapi jangan sampai memakan diri! Chaiyok Najwa! Najwa KAYA & BERJAYA! amiiinnn...  (semangat kay) luls. 

.

:) sayang semua. cium siket! haiiiit! 

.

CatatanWawa!



Tuesday, December 8, 2015

Gratitude is Gold :)

When life doesn't give you what you want. That means, life want to give you what you need :) Never blame God in anything you can't achieved or in anything you can't retrieve. Everything is already written. And God never makes mistakes :) And now, it's your choice :) Either, to move the 'Planned of God' with an open heart, or stick with the grievances along the journey.



And from 'them', I learned about acceptance and gratitude :)

Gratitude is Gold: If we want to be happy, we must try to learn to make others happy first. If we want to succeed, we must learn to help others succeed, as later we will get what we give! -DAO. Hashtag#throwback #OneYearCGATanniversary :) #fxunited #Candlestick? I hope, you'll always burn! for us ;) Thank you to my sifu and the team member :) You know who you are. In shaa Allah, next year, again! we'll repeat the history!

'selitan.hehe'

.

So, those kids :) Lived with their grandma and grandpa after their mother died in a motor  vehicle accident. 'Kau usap, satu kepala anak yatim, in shaa Allah, berjatuhan dosa-dosa'. My naqib told me once. One thing about them, those 'kehilangan', never fades the smiles on their faces. 

'They taught me that' 

Gratitude is something you built inside yourself, after you learned how to appreciate each and every thing. 

.

So, here I am. Talking about gratitude. :) Let me tell you a story. 

.

Few days back, I had this heavy thinking about my financial issues. I am worried about everything regarding my finance. Itu lah, ini lah. Camna mau bayar itu, camna mau bayar ini. Pokoknya, bulan ni memang perlu duit! Mana lagi orang lain 'perlu pinjam' duit kita. Dalam sempit, kita bagi juga. Sebab kita tahu 'rasa sempit' tu. Susah kita menolak. Selagi aku boleh tolong, aku tolong. Padahal...

'Stress'

Luls. But, #Lahaulawalaquwwataillabillah :) Allah Maha Atur. Dan mungkin, Allah hantar 'orang pinjam-pinjam' waktu kita sempit tu, adalah 'ujian' untuk hati kita. Masih kah si fulan ini bergantung penuh pada Tuhannya? Atau kikir lagi hatinya? Allahuakbar. 

Aku gantungkan hati pada Tuhan.

Dengan tidak semena-mena. Allahuakbar, Allah beri aku duit semula dengan cara yang aku tidak pernah sangka-sangka! Kawan tiba-tiba serah duit hasil jualan. Tiba-tiba refund dari car company. And it's happened so fast! your bank account tiba-tiba terisi semula! 

'Betullah. Bila Tuhan mengajar kita. Tuhan cuma hantar ujian' :) Kita sajalah. 'Menilai' didikan Tuhan itu dar sudut mana :) Saat hati kau talakan pada Tuhan, nothing can break your soul. In shaa Allah.

#RabbiYassirwalaTua'ssir 

.

Tidak mudah. Untuk detach kan hati pada dunya ni. Bukan mudah. Lebih-lebih lagi, setelah kita 'senang' menikmati apa yang Tuhan beri tu. Cuma perlu didikan. Ndak perlu cakap tentang hati orang lain,ni hati sendiri ni.

.

Moga kita beringat :) Mohon doanya untuk our current posting, Public Health! Moga Tuhan beri kekuatan untuk tempuh.

.

Sayang semua! 

.

CatatanWawa