Thursday, June 11, 2015

Psychiatric posting

Tergerak hati. Menekan papan kekunci :)
Khabar buat yang membaca. Moga anda dan saya dalam rahmat dan sihat selalu :)

Tajuk tu, bersempena dengan apa jua lah yang berkaitan dengan saya now. Hee. Psychiatric posting in the making :) Mohon doanya ya*
Post kali ni, more towards, apa saya 'feel' and apa saya 'learned' setakat ni. Psychiatric posting, kalau di buka buku teksnya, confirm! jenuh! sebab term-term yang di gunakan agak nyeknyok. lulz. Bahkan untuk mengingatnya pun makan masa. But,this posting, most of the time lebih relate pada 'kehidupan' la.

1. First thing first, saya learn, how much 'hurt' can affect people. Sampai kata dekat diri sendiri, "Jangan lukakan siapa-siapa lagi Najwa! Jangan! Sebolehnya, show kindness, love people, give and be sincere". Bukan semudah itu, tapi setiap jiwa dahagakan perkara ni, kalau ndak, manakan wujud department psychiatric neh. Kurang ekspresi pada kasih sayang dan cinta memang beri kesan pada manusia tau. 

2. Parenting skill is very important! Crucial! Sangat-sangat diperlukan! Nah, apa lagi. Bayangkan, anak sendiri masuk hospital mental sebab her mom selalu sebut "Lebih baik mati, kenapa kau hidup?? menyusahkan ja, selalu buat hal". Badan kita ni 70% air, dia akan serap semua yang di sebut. Thus, kesimpulannya buat Najwa, "Kalau kau mau kahwin Najwa, kau fikir dulu banyak kali, ilmu keibubapaan kau cukup ka? Ilmu kekeluargaan kau dah boleh angkat ka??" Naaa.... bukan mudah ya. Baby tu masa kecik comel, tapi kalau ibu bapa sipi-sipi jak mendidik, entah apa masa depannya. So? my future husband? Ready? Big mission ni, don't play-play arr~ (hahahahah... buahahaha, di sini ni bha mesejnya*) 

3. Masyarakat mesti buang 'stigma' tentang pesakit mental ni. Ketahuilah, mereka 'betul-betul' sakit, bukan di buat-buat. Macamana orang lain sakit jantung, sakit paru-paru berair, sakit usus... samalah tu dengan sakit mental. Semua boleh di rawat in shaa Allah. "Get rid of the stigma. Pity them". 

4. Program-program ke arah membina masyarakat yang berTuhan saya rasa perlu di pertingkat. Except for disease yang genetically inherited, disorders yang macam depressive semua ni, jalan awalnya adalah kesedaran yang Tuhan ada, Tuhan yang mengatur dan latihan 'keberserahan' perlu di terapkan. Hattakan diri ni pun perlu latihan lagi. Allahu..

Ok lah. Kawan dah panggil makan :)
"Buatmu, buatku. Moga bahagia milik kita"