Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

BUDAYA BERCINTA

Bismillahirrahminirrahim....

InsyaAllah... jom kita share ;)

And artikel ni jugak atas permintaan ~
Bukan mudah hendak mengubah persepsi kita tentang bercinta. Sekian lama kita membentuk satu tanggapan dalam fikiran bahawa cinta adalah pra-syarat perkahwinan. Bahawa perkahwinan itu mesti didahului oleh hubungan cinta. Ada "dating", hubungan telefon dan lain-lain. Bila dikatakan ada keindahan cinta selepas perkahwinan, kita menganggap janggal kerana ia berbeza dari persepsi kita tentang cinta. Oleh itu bermacam-macam persoalan timbul. Bolehkah bahagia bila berkahwin tidak didahului hubungan cinta? Bolehkah serasi? Dan bermacam persoalan lagi. Mungkin kerana itulah agaknya ramai yang menganggap kehangatan cinta akan mendingin selepas berkahwin lalu mereka ingin menikmati kehangatan itu sepuas-puasnya sebelum perkahwinan. Dan ada yang mengambil masa yang cukup panjang untuk bercinta sebelum perkahwinan, kononnya mencari keserasian agar cinta terus berkekalan setelah perkahwinan. …
Bismillahirrahmanirrahim...


Asalamualaikum teman-teman ~

hari nak share je,

Tadi petang... kami ada presentation English,

And saya bawa tajuk "Science of Quran" ;)


Nabilah bawa tajuk "Doctor",


Syaidatul bawa tajuk "Child Abuse",


Alhamdulillah ~~

Allah permudahkan juga urusan untuk menyampaikan,
Iyalah kan, takkan bergerak lidah, jika tidak kerana Allah...


so, tadi, apa yang saya sampaikan ialah :

Skrip;

Bismillahirrahmanirrahim...
Asalamualaikum w.b.t & gud morning to all in here.
And thank you to Madame Wardah.
Today, I’m standing here , I want to present to all my friends about an interesting topic, entitled “Scientific Quran”.But don’t misunderstood, because I did not speak to discredit anyone or to be a prejudice. I just want to share about this interesting topic to show how the Quran can be associated with science. I am a person who always want to discover many thing ,and that caused me to read and add my knowledge.

This topic, I discovered from a book, entitle…

4 Jenis golongan wanita

Bila Mata Menyihir

Bismillahirrahmanirrahim...

Asalamualaikum w.b.t teman-teman yang di sayangi...

"Pandangan mata itu laksana anak panah beracun daripada anak panah iblis. Sesiapa menahan pandangannya daripada keindahan-keindahan wanita, maka Allah mewariskan kelazatan beribadat di dalam hatinya...."

Perintah Allah

Tahanlah sebahagian pandanganmu pada apa yang tidak perlu.
Awaslah, pandangan mata boleh menyihir!
Kerana larangan pandangan mata ini berkait rapat dengan memelihara diri daripada lembah terkutuk, zina.

Tidak hairanlah, sungguh hikmah peringatan Allah s.w.t dalam surah al-Nur ayat 30-31 yang bermaksud :

"Katakanlah kepada lelaki-lelaki beriman: 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.Yang demikian itu lebih suci bagi mereka.Sesungguhnya, Allah mengetahui apa yang mereka lakukan'.Katakanlah kepada wanita yang beriman;'hendaklah ,mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya''"

Perintah Allah s.w.t bukan bermaksud menahan panda…

Allah Pasti Lebih Tahu

In the name of Allah, who's called the Cherisher and Sustainer,

Bismillahirrahmanirrahim,

Asalamualaikum teman-teman :)

InsyaAllah dalam keadaan sihat wala'fiat la hendakNya ea ;)
Kalau tak berapa sihat pun, bersyukurlah, sebab sakit itu adalah kafarah dosa-dosa lalu...

Hari ni, saya nak kongsi sikit tentang konsep 'masa depan',
cewah! macam berbahas la pulak, siap guna konsep-konsep segala, hehe. Hurm...teringat pula dekat Sxon and Muthi'ah, apa la khabar diorang sekarang? Mudah-mudahan Allah naungi rahmat dengan BFF(Best Friend Forever) saya tu ea.Hiii~

Tertanya-tanya pulak, apelah yang Najwa mau cakap ni....?cepat la....hehe.

Macam ni, hari tu ada seorang budak ni, junior dekat Smakk, chat dengan saya, tanya-tanya khabar, sampailah dia bertanya tentang satu soalan dengan saya:

Danial (bukan nama sebenar) : Kak di mana ni?

Saya : Oh, di rumah...kamu cuti kan?

Danial : Ya....tiap-tiap minggu kami balik... :)

Saya: Ohh,,,

Danial : Kak sambung mana?

Saya : UMS dek, dekat je. :)

D…

Hati.....oh hati......

Bismillahirrahmanirrahim...

Asalamualaikum w.b.t

Apa khabar petang ni, insyAllah, hari ni nak kongsi sikit cerita tentang hati..

Hari ni saya b'sms dengan sahabat lama,cerita tentang hati...selalunya, topik yang selalu jadi bualan, hati yang punah oleh nafsu. Rasa suka pada seorang lelaki, ye lah, masa remaja...siapa tidak pernah merasainya di usia remaja, something wrong la tu,hihiii..

Then,

sahabat saya cerita gak la, dia dah sangkut ngan seseorang ni...kalau pada pandangan saya la, lelaki yang dia beritahu tu, agama boleh tahan jugak la,pendidikan pun, not bad ;).

Pastu, saya saran kat dia, kalau dah berkenan, jodoh takkan ke mana...cubalah jarakkan sikit pergaulan ngan si 'dia' tu...hehe, sms pun, sms yang penting-penting ja....and jangan membelakangkan mak bapak...ye lah kan, seorang wanita tu, selagi dia belum sah nikah, dia stil milik mak bapa dia...ye tak??

(~ha...diam tanda setuju~)

Erm...lagi pulak, kita ni, banyak lagi yang nak kena fikir, mana fikir nak belajar, membi…

Rindu dengan sahabat, Rindu dengan Smakk

Asalamualaikum teman-teman...

InsyaAllah....saya doakan semua dalam keadaan sihat-sihat ja hendakNya....

Hari ni,

Saya nak kongsi sikit, tak tau la napa~

Tiba-tiba, rasa sangat rindu dengan kawan-kawan lama,

Haidah....Fadhilah.....Najihah.....

(~saya tak mampu nak masukkan semua~hehe)

Bukan apa, teman-teman macam ni, sangat sukar untuk saya dapat lagi,

Nak tukar ganti, apatah lagi,

Kalau imbas balik memori masa lalu,

Haidah antara teman yang banyak buka minda saya.Asal duduk dengan Haidah, pasti ada ja isu-isu Islam yang dia open. Kami akan bertukar-tukar fikiran.Share-share pendapat.Kadang-kadang tu, berdebat-debat jugak lah...tapi, akhirnya~ Haidah juga menang....hehe, (gurau je~)

Fadhilah pula, seorang yang berterus-terang, apa yang dia rasa tak elok pada pandangan Islam, dia straight ja cakap dengan saya, mungkin satu ketika, saya rasa tidak selesa...Tapi...subhanAllah.....tu lah benda yang paling saya dambakan sekarang.Haus jiwa saya nak dengar nasihat & tazkirah...huhu.Tegurannya ke…

JIKA AKU JATUH CINTA

...Bismillahirrahmaanirrahim...

Ya Allah
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang
yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu...

Ya Muhaimin,
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut padaMu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana ,
jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya,
agar tidak berpaling daripada hatiMu.....

Ya Rabbul Izzati ,
jika aku rindu ,
rindukanlah aku pada seseorang
yang merindui syahid di jalan Mu....

Ya Allah ,
jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu
melebihi kenikmatan
indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhirMu...

Ya Allah ,
jika aku jatuh hati pada kekasihMu
jangan biarkan aku
tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang
menyeru manusia kepadaMu....

Ya Allah
jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku
pada cinta hakiki
dan rindu abadi
hanya kepadaMu....

...Amin.....

NABI ISA a.s. DENGAN ORANG MABUK CINTA

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya." Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu."

Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah." Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah, maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." Setelah Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun berlalu dari situ. Selang beberapa lama Nabi Isa a.s datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s ti…