Friday, July 30, 2010

Akibat mencari SEMPURNA, ku menjadi PENCARI KESALAHAN tanpa ku sedari.

Bismillahirrahmanirrahim,,

Assalamua'laikum kawan-kawan (^_^)..

Lama tidak update, so, hari ni, ada 2 post sekali..

maklumlah~buzy...hihi..

Ni juz mau share...

Pada suatu hari,

Zahid dan Akmal berbincang,

Akaml: Eh Zahid, ko rasa la kan...siapa yang bakal naik sebagai Ketua Badar sekolah
kita ar?

Zahid: Aku pun tak pasti la...tapi, aku ada tengok satu abang tu, yang baru masuk F6
sekolah kita...Nama dia...hurm,aku tak pasti la...

Akmal: Yang mana satu ya?bagilah hint2 sikit...(muka excited)

Zahid: Aku tak sure...tapi yang selalu duduk depan time majlis ilmu la....

Akmal: Hurh!(mendengus),yang tu...(wajah sinis)Mula-mula dulu, memanglah...aku pun
sokong jugak kalau dia...tapi kan...bila aku satu bilik ngan dia...macam-
macam gelagat dia yang aku tengok tidak sesuai dengan Islam...Tak mau aku ada
ketua camtu!

Zahid: Aku tak pernah pula tahu...lagipun,dia selalu ja turun awal ke surau untuk
solat and untuk setiap majlis ilmu...bagi aku, kalau dah macam tu..hati dia
dah terlentur and lembut dengan tarbiyah la tu...Cuma mungkin,dia perlukan
bimbingan dan teguran-teguran yang boleh jadikan dia lebih baik la...ala...
macam kita jugak...ko nih..Lagipun,abang tu ada kelebihan 'pandai cakap kat
depan umum'..

Akmal:NO COMMENT!(muka serius)

Ha.....camana??Apa komen anda??

Sebelum tu~kisah di atas...tidak ada kaitan dengan yang hidup atau yang sudah kembali ke Rahmatullah ea...Juz sebagai path to make ourself better(^_~)..

Moral: Tidak ada pandangan yang lebih bernilai selain pandangan Allah~kerana pandangan manusia selalu penuh dengan kekaburan dan penuh dengan firasat.

ok..tu ja la tuk hari ni...

Salam Ukhuwah Fillah...tata..

Ke kubur juga Akhirnya.

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam kawan2 (^_^)

Hurm....

Tidakkan hadir blog ini, melainkan sebagai wadah muhasabah buat diriku dan insan lain insyaAllah~

Kerana aku sedar, aku cuma insan biasa yang sukar dalam pencarian kesempurnaan hakiki~

Hanya Allah dan Rasulnya jadi panduan, agar diri tidak jauh melencong dari bimbingannya~

Ilmu yang hanya sipi-sipi di dada, insyaAllah akan ku pegang sebagai bekalan untuk perjalanan yang masih panjang dan penuh liku.

(~macam puisi plak kan?hihi...takda lah~)

Hurm...hari ni, belek2 majalah Solusi....

Tiba-tiba terhenti pada satu page(Solusi Isu #21,page 41)

Tajuk besarnya,"AWASI Pendapatan Hasil Penipuan"??

(blank sekejap pada mulanya~hehe)

Hurm,,rupanya, tajuk tu berbicara tentang wang-wang yang kita perolehi hasil 'pelbagai penipuan'.

Pastu,

ada satu subtitle,

Ke Kubur Juga Akhirnya,

...Kekayaan,pangkat dan kebesaran yang dikecapi adalah sementara sahaja,amat jarang kenikmatan sementara ini mampu dikecapi melebihi 60 tahun. Justeru,mengapakah kita masih lagi terlalu ghairah untuk mengumpulkannya tanpa mengira soal haram? Malangnya diri sering terlupa bahawa kematian ialah penamat segala kenikmatan dunia.Justeru, carilah harta dari yang halal sahaja...

Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:
Pebanyakkanlah ingatan kepada pemutus segala nikmat(dunia) iaitu maut.(Riwayat al-Tirmizi,jil.4,hlm.553 dan Ibn Hibban,jil.7,hlm.259)Menurut Imam al-Tirmizi,hadis ini hasan gharib.

~Huhu~

Aku sebagai 'orang yang copy paste' benda ni dari Solusi ni dari Solusi pun rasa terkesan jugak ngan ayat ni...

Tapi tidak dapat dinafikan,

Realitinya,

Manusia sekarang lebih mendongak pada banyaknya harta,

Hinggakan orang-orang agama di anggap hina kerana kurangnya harta,

Timbul persoalan,

Adakah kedudukan kita terjamin di sisi Allah dengan banyaknya harta??

Hurm~~fikir-fikirkan~~

But...

Jangan lah terlalu prejudis....adeyh...

Siti: Tapi,,kalau takda harta...macamana kita ni mau nampak maju....Kau ni...blablabla

Ha....maksud nya ...bukan lah kita menolak kekayaan..

Kan kekayaan itu rezeki dari Allah jugak(^_^)

Pandai-pandai lah...bila dah berharta,,jangan lupa Allah wa Rasul,jangan lupa pada yang masih kurang...

Simplenya,

Don't forget Akhirat juz becuz of materials.

Lagipun,

(~hehe,teringat tazkirah ust. Nik~)

Di akhirat kelak, Rasulullah akan bangkit bersama orang miskin~

Suddenly, saya terfikir~

Kalau rasulullah mahu kaya~mesti dapat punya~Dan Allah pun sudah janjikan Syurga untuk Rasulullah,tapi.....kenapa Rasulullah lebih selesa dengan kemiskinan ar?walaupun sengsara??

Persoalan yang sememangnya mempunyai jawapan~tapi...renung-renungkanlah dahulu,,hihi~

Kalau bicara tentang harta ni...

pasti setiap orang punyai perspektif masing-masing,

Ada yang suka LEBIH,Ada yang suka KURANG,(mengikut keselesaan masing-masing~)

tapi,,

yang terbaik, pasti bersederhana(^_~)..

Ok...dah penat menaip, rest dulu...

Salam...dada...

Monday, July 26, 2010

Islam di aplikasi Negara Barat??

Bismillahirrahmanirrahim...

(^_^)

Salam kawan2....

Huhu~Aku terbangun dari mimpi!

Laila: Napa plak najwa ni?Baru bangun tidur ka?

hehe...

Bukan....Saya baru sedar! Kalau takutkan manusia!Jiwa jadi lemah dan hilang personaliti tersendiri!

Tapi takutkan Allah, Jiwa kuat untuk terus melangkah!

Hari ni, saya memasuki alam FB~hihi

buka ja notification,

nampak komen ust. Nik Anwar,

Najwa:napa x ble buka blog Najwa~

Macamana nak buka ust,,saya delete dah blog saya yang baru tu...ada yang kurang senang dengan kehadirannya~hurm...

Tapi, bila cakap ust suka, saya rasa bersalah~

ha!! terkaluar tajuk dah kan??

hehe~

Napa saya letak tajuk, "Islam diaplikasi Negara Barat??"

Macam ni...

Kemarin hari Isnin..(tu pun nak bgtau,kih3~)

Jadi, kami ada kelas agama, under ust.Asyraf..(sy kenal ust. tu...pernah pergi smakk,,buat tazkirah)

hurm,,

Islam n Barat??Apa kaitan kan?

Gini~

Ada 2 benda yang saya bole cerita kembali, berpandukan kelas Ust. Asyraf tu,

1) Tentang jalan raya 6 hasta lebar
2)Tentang lampu isyarat di jalan raya

Secara simplenya la kan(^_~), jalan raya kita, tak sampai 6 hasta lebar, tapi in UK,US, jalan raya diorang besar....sebab tu peratus kemalangan kat sana less banding sini...

Hurm...lampu isyarat tu,sape yg cipta erk?
Erm....Orang barat....tapi, napa lampu dia warna merah untuk henti??(~ust.Asyraf tanya kami~)

Ust Asyraf: sape dapat bg jawapan tepat, ust bagi RM 5.

suara dr belakang: Yang warna merah la ust.....

Ust: ok,nah! (~RM 50).....

Huhu....(terfikir jgk la,, gile harta ka driku neh!adeyh)

hehe...tiba2~

Kwn sebelah (nada bisik2): Sebab,kalau haid.....dot3....

Dia malu untuk suarakan~

Aku apa lagi,memberi semangat kat dia,,,(tapi sendiri takut nak bersuara~hihi)"bagitau la....try jak..."

Ust: Cepat!jangan malu....Rm 50 ni......(muka menguji~)

Secara sepontan, kawan sebelah angkat tangan,lalu menudingkan ibu jarinya pada saya~

Huhu.....tersirap darah ke muka,

tapi, x cuba, x tahu(^_~)

Saya; Erm...kalau isteri mamnu'...(hehe~cover bhasa lagi),,erm...uzur... dia di tegah b'setubuh dengan isterinya,,

Ust: Di mana kamu dapat tu??

Saya: Ada dalam Quran ust...hehe~tapi sya tak tau la pulak ayatnya...hihi

Dengan selambanya, "Nah, Rm 50!"

Wah!!!!haha~

Tapi, malu la jugak,,sbb, jawapan tu, kawan punya...

Takpa, kmi dah deal...mw share....hihihihi

Moral: pembangunan negara barat sekarang, mostly, adalah berpandukan Quran dan Sunnah(^_^)
Kalau kita pun follow Quran n Sunnah,insyaAllah~kita juga pasti maju!

Ok la...jap g masuk waktu, jam 2, da kelas g(^_~)tata....salam.