Tuesday, October 22, 2013

Menipu Hati


Bismillah.
Najwa melangkah!
(tutup mata rapat-rapat, tarik nafas dalam-dalam, hembus!)

Merasakan seolah seantero dunia bagai tahu, Najwa sedih hari itu. Sebab kata teman, "Najwa kan selalu happy go lucky, kalo senyap tetiba tu, maksudnya something is wrong somewhere la tu".
Benar!
Tidak di nafikan, memang. Memang tengah bersedih.
Atas 'gurauan' sahabat yang mungkin dia sendiri tidak sedar gurauan itu mengguris.

Dan 'unlucky' nya dia,sebab petang tu memang Najwa got imbalance hormone sikit.
*gelak kecil*

................

Kadang kita tidak mampu menyangkal,
gurauan kita mampu mengguris.
Namun, sejauh mana kita mampu menjaga setiap bait kata? Pasti tidak! akan mampu untuk setiap masa kita mengurus & menjaga hati dan perasaan orang lain kan?
Apatah lagi, yang di 'hadiahkan' gurauan mengguris itu tengah 'high sensitivity'
*tabah*

Terutamanya para lelaki,
sebenarnya, faham..sangat, orang lelaki memang suka 'teasing'
bukan jenis makdal (makan dalam)

Tapi..
precautious man..
Woman is opposite of that..
Beware~
*kecikkan mata & muka serius*

HAHA

Anda tidak berniat, tapi wanita menerima dengan penerimaan yang memungkas 
ke 'rasional'an. Dahsyat. Percayalah.
Melihat kepada peratus emosi wanita itu sendiri.
Sebab itu wanita di pilih menjadi 'ibu'.
Tanpa emosi-emosi para wanita, mana mungkin anak mampu membangun ketahanan mental *Latihan~ itu kata orang*

...................

Bukan setakat mudah mencipta rasa & prasangka, wanita juga tidak mampu 'menipu hatinya' untuk tidak mempamerkan perasaannya itu.
Kalau marah, marahlah mata & wajahnya.Kalau gembira, gembiralah seluruh kelakuannya.
Hakikatnya, adam & hawa di cipta kontra, untuk saling melengkap.
Bukan?

Indah pada setiap aturanNya.
*senyum*

.................

Najwa tidak mahu mempamerkan pekung di dada.
Biar apa yang berlaku terkubur dalam kemaafan & kesedaran.

Andai diri ini khilaf, ampun maaf di pinta.

[bersambung]

'Feeling unmotivated sebenarnya~ mau study~~'

Saturday, October 12, 2013

Kenapa Bersedih Duhai Hati.

Malam itu. Malam minggu yang penuh 'hu ha hu ha', almaklumlah baru habis exam. Semua pakat makan KFC demi melegakan sebuah rasa yang hampir terpitam selepas menjawab beberapa helai kertas soalan. 

Sampai satu saat di dalam kereta. 

"Jadi Reva nak tak datang esok gi House Warming dorang?"

Reva, "Tak...Reva nak pegi Temple.."

Oh..Jawabku tanpa soalan lanjut.

Namun soalan diteruskan oleh sahabat yang duduk bahagian hadapan kereta, "Oh, Reva pegi dengan sape? ade orang ambik ke?"

"A'ar.. mak boy Reva ambik..". "wuuuu...." sahut sahabat yang memandu..

Selang sesaat, "Kawan (buah hati) kite pun nak datang ahad ni...". "Wuuuuuu" sahut yang lain-lain..

Tiba-tiba.


"Hurm... kesian kawan kite ni kan, die xde lagi.. takpe la, kite borak sendiri-sendiri je la u (shbt kita)"
*nada mengejek*


"Allah... kuatkanlah hati hambaMu ni..."
*senyum untuk menutup rasa*

"Eh... sapa kata takde, ade la... kite nye kat Sabah...."
*cuba berdolak dalih, padahal siapa ja la pun kat Sabah yang sudi ngan diri ni, tabah ja la*

"Eh ye ke.... xpernah mention pun", Reva cuba menjadi Ms.Investigator.

"Ade la... biarlah rahsia..." 
*buat muka malu-malu kucing*

..........................

U know what,
somehow Najwa sangat-sangat teruji!
Apakah jodoh dah terlewat?

Tapi umur takda la tua sangat lagi, baru 21 tahun?

Atau mungkin desakan suasana yang mempamerkan sahabat-sahabat yang banyak dah memadu cinta sebelum pernikahan mereka..

Allahu rabbi..
All iz well Najwa.

Kuatkan cengkaman,
Eratkan genggaman!
Misi ini tidak boleh tergendala!

*shewww~ angin bertiup*



................................

Dari sisi yang lebih radikal,
my internal conversation selalu sahaja menghasilkan argument mereka sendiri.
*sedih*

Najwa, Najwa...
Apasal la engkau nak jugak yang sorang tu,

Tu ha, abangg Meh (bkn nama sbnr), abang Moh (bukan nama sebenar juga)
tu. Kenapa enggan? mati-mati elak. kalau boleh, nampak ja orangnya, senyap-senyap gerak.

Bukan tak nak Pah oiii...
First,
tak mahu sangkut orang sini..
Second,
Kita xda yakin orang tu boleh bawak kita.
*fahamkan?*

"U bodoh Najwa, too choosy"

*sedih sendiri*

...............................

Astaghfirullah aladzim!

Kenapa hati sedih dan rasa sunyi ni?
Aku cuba bermuhasabah.

*Ini semua pun berlaku sewaktu sahabat keluar dan meninggalkan kita sebentar untuk bertemu kekasih hatinya dari KL*

Ada yang tak kena ni??
Ada yang aku lupa!

Huhuhu.

"Najwa lupa Allah...sebab tu Najwa begini"

*nangis, seriuosly ='/*

Terkilan dengan diri sendiri.

......................

Apapun, wanita mana saja yang tidak mahu dirinya dicintai. Penipu tahap dewa lah anda jika mengatakan boleh hidup sendirian sampai ke tua. *sinis*
Sekarang umur-umur kita ni proses transisi untuk menjejak alam keremajaan yang lebih terkedepan.
Moga Allah bantu kita.

Sabar menangani, Fokus dengan cabaran yang mendatangi.

Kita Wanita Kuat kan ;)
*ayat-ayat penyedap hati sambil-sambil menyuntik semangat*

[bersambung]