Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Menipu Hati

Bismillah.
Najwa melangkah!
(tutup mata rapat-rapat, tarik nafas dalam-dalam, hembus!)

Merasakan seolah seantero dunia bagai tahu, Najwa sedih hari itu. Sebab kata teman, "Najwa kan selalu happy go lucky, kalo senyap tetiba tu, maksudnya something is wrong somewhere la tu".
Benar!
Tidak di nafikan, memang. Memang tengah bersedih.
Atas 'gurauan' sahabat yang mungkin dia sendiri tidak sedar gurauan itu mengguris.

Dan 'unlucky' nya dia,sebab petang tu memang Najwa got imbalance hormone sikit.
*gelak kecil*
................

Kadang kita tidak mampu menyangkal,
gurauan kita mampu mengguris.
Namun, sejauh mana kita mampu menjaga setiap bait kata? Pasti tidak! akan mampu untuk setiap masa kita mengurus & menjaga hati dan perasaan orang lain kan?
Apatah lagi, yang di 'hadiahkan' gurauan mengguris itu tengah 'high sensitivity'
*tabah*

Terutamanya para lelaki,
sebenarnya, faham..sangat, orang lelaki memang suka 'teasing'
bukan jenis makdal (makan dalam)

Tapi..

Kenapa Bersedih Duhai Hati.

Malam itu. Malam minggu yang penuh 'hu ha hu ha', almaklumlah baru habis exam. Semua pakat makan KFC demi melegakan sebuah rasa yang hampir terpitam selepas menjawab beberapa helai kertas soalan. 
Sampai satu saat di dalam kereta. 
"Jadi Reva nak tak datang esok gi House Warming dorang?"
Reva, "Tak...Reva nak pegi Temple.."
Oh..Jawabku tanpa soalan lanjut.
Namun soalan diteruskan oleh sahabat yang duduk bahagian hadapan kereta, "Oh, Reva pegi dengan sape? ade orang ambik ke?"
"A'ar.. mak boy Reva ambik..". "wuuuu...." sahut sahabat yang memandu..
Selang sesaat, "Kawan (buah hati) kite pun nak datang ahad ni...". "Wuuuuuu" sahut yang lain-lain..
Tiba-tiba.

"Hurm... kesian kawan kite ni kan, die xde lagi.. takpe la, kite borak sendiri-sendiri je la u (shbt kita)" *nada mengejek*

"Allah... kuatkanlah hati hambaMu ni..." *senyum untuk menutup rasa*
"Eh... sapa kata takde, ade la... …