Monday, August 31, 2015

Respect is Gain

Bila what you called respect. Is gain. Geram jugak kadang. Pada yang mem per bodoh kan mu. Dia mengambil kesempatan dari rasa hormat dan kebaikkan mu. Tidak men jawab. Tidak menengking. Tidak semestinya setuju dan suka! Tapi atas dasar 'enggan hilang diri'. Jadi devil dan kejam. Kita pelihara rasa marah tu. Tidak benar kan ia marak. 

.
Kenapa ndak terus terang jak. Cakap and marah depan-depan. Kau tanya aku? Serious. Aku bukan versi pandai gaduh dengan orang yang aku ndak rapat. Kalau rapat setakat gitu-gitu. I preferred silent as a symbolic of unsatisfied. Cuma kau sahaja. Faham atau tidak. Untuk ber tekak, tampar, etc. It's not really my way.  

.
Daripada pendam gini? Baik marah terus!?

.
Kau faham ndak? *I don't really like that way* sigh* I wish I can do it. Ugh. 

.
Ada yang di cipta. Tanpa soul. Atau jiwa nya ter lalu wounded. Sampai ter pamer dari riak wajah dan per buatan. Sekali kau tengking aku, selama nya aku buat dekk ngan kau. Sampai kau mintak maaf. I don't deserve that kind of treatment. Sebab. Simple. Kau ter kilan. Kau sedih. 

"99% of women akan kecik hati bila kau naik suara" - facts. kot. Boleh upgrade ni. Sebab, yeap. Betul. luls. 

Astaghfirullahaladzim.

Satu ja cara nya. Don't get close to the one that always had intention to hurt other people. Build gaps. And don't get close. Sigh*

.
Moga keadaan ini berubah. There is  nothing I wanted to do now. Other than 'move on'

NukilanRasaCikBam

Sunday, August 30, 2015

NG Tube


Sebab haritu. Got one nenek, yang ter paksa guna NG tube. Or Ryle's tube ni. That one, sampai ber darah-darah nenek tu ter sedak.

.
Rasa ber salah kalau ndak reti masukkan Ryle's tube dekat patient nanti. so, I learn about it today.

.
NG Tube! 

Saturday, August 29, 2015

Stuck. Darren


Ada sebab. Untuk setiap satu pengalaman. Pada yang satu mungkin mengajar kita kematangan. Yang dua, mungkin mem perteguh hati kita :)

.
Dunia. Kata mama :) Benda-benda keduniaan. Gangguan nya temporary :)

.
Selamat petang.

Loose connection

Mohon Tuhan jauh kan cinta yang boleh buat aku loose connection dgn Tuhan. Mana-mana yang buat our connection with God tu longgar, selalu nya fatamorgana. Temporary things. Sigh* 

.
Memang pendek. Malam ni. Post pendek. Sebab kau cuma mahu luah kan keluh. Kenapa recently kau rasa loose connection dengan Tuhan.
.
Sadis. Mohon ber henti. Hormati diri. Mula kan kembali tight connection. 

NukilanRasa

Friday, August 28, 2015

Character

Hey kau. Selalu memandang ku. Selalu mengejar ku. Apa sebenar nya. Yang kau mahu? - Hey Kau; Sandra. :)

.
Yemboii. Awat mode jiwang ka doktor? *Buruk* luls.

.
Apa kau ingat aku versi batu? No feeling? :B 

.
I just realized. Memang sepatut nya dah lama realized. Tapi baru sekarang kau mampu luah. :) Yeap. Kau ndak tengok rupa. Wajah bukan daya tarik utama. Kau cekam pada pendapat mu. 

Tapi attraction kau. Kuat pada *character* 

.
Sebelum ni, orang tanya-tanya kau. Kau suka yang macam mana? Tinggi? Gemuk? Kurus? Pendek? Putih, hitam. Etc. And most of the time, kau lagi blank dari masa kau jawab exam. luls.

Memang kau tidak nafi. Kau ada daya ketertarikan yang tinggi pada character. Which character?

Setelah ku analisis. Character tu memang ndak boleh di buat-buat. Ianya ada pada orang tu secara zahir mahu pun sirr ter sembunyi :) Minda dan hati kita lah yang membaca nya :)

.
Yang banyak diam nya dari kata nya. Serious, bila kau datang, orang tu buat dekk ja dengan kehadiran kau, tapi dari mata dan gerak laku, dia jelas mahu. 

Ego- ego plus minus malu-malu tu memang attractive. Serious. Sebab kau ada 'rasa ter cabar' sikit situ. And kau realized, orang ni, pasti punya harga diri yang tinggi :) Akan nampak karisma dan pegangan :) Ini tidak dapat di buat-buat* Memang kalau character kau tu real, dia memang akan tampil menampakkan diri :) So, kalau lakonan, akan ter dedah juga akhir nya. 

*So be yourself, the suitable person will fall in love with the real you* :)

.
Dia ada garang sikit. Bukan jenis menurut. Doesn't mean, dia per lekeh kan kau. Tapi,dia mampu kawal and tunduk kan kau. Kau ndak akan lawan dia. :) Yang ni, only certain people boleh buat begini with me.

Jujur. Saya x akan mampu kahwini. Dia yang xmampu saya hormati :) Respect is earn. Character yang ini, dia ter pamer dari cara dia handle life management dia :) Contoh, waktu kamu beli barang ramai-ramai. Dia came first dekat kaunter untuk 'bayar dulu'. Lol. Bukan la maksud nya, all the time, lelaki kena buat gitu. Tapi, bila diorang buat gitu. Manliness tu ada ;) Attractive!

.
And. Entah lah. Mungkin bukan selalu rezeki aku. Untuk ber jumpa dengan orang yang pandai ber main kata. Tapi serious. Turn off, bila jumpa lelaki yang kuat main kata. Meng ayat they called it. The one, yang ndak pandai main kata-kata. Yang kalau dia mau explain something regarding his feeling pun, dia ter belit. Haha. Ini. Serious attractive. 

*Selalu. Yang hebat ber main kata ni. Yang dah 'biasa' meng ayats* Dunno. 

.
Character. Tanggungjawab. :) Yang ni. Certain moment, kau akan nampak tanpa dia tunjukkan :) Observation ja la deep. Lol. Haha. 

E.g. "Adui. Saudara ku baru meninggal. Jadi aku yang di suruh urus transportation. Ulang-alik ni bha."

Nampak macam ber kira. Tapi sebenar nya. Kau nampak. Keluarga nya 'harap' dekat dia actually :)

.
Basically. Aku memang susah men dapat kan cinta first sight yang macam selalu orang buat. Luls. Sebab aku versi kenal dulu melalui observasi. Ndak payah men damping dan meletakkan harapan dulu. :) Kalau memang jodoh. Jalan pasti ada :)

.
Mungkin test kita beza kan :) Off chosss~ different people, different needs ;) And character paling utuh, and attractive to me. Kalau dia kurang pada kata, tapi lebih pada 'rasa' :) Rasa keTuhanan nya, dia tidak 'lepas verbally', dia 'show' dari fikir dan per bincangan :)

Kau boleh beza. Yang talk about God without deep invasive feeling, dengan yang talk ber akar dari rasa ke Tuhanan. Serious boleh beza :)

.
Certain people, suka yang mungkin opposite dari semua character di atas :) It's up to you. I am sharing mine :) Hehe. 

.
Bukan lah kata, kita memilih la. Itu ini la. Tapi bak kata my mom "Rasa bukan boleh paksa. When it is there, it is there. When it is not there, we can't even force it" :) 

.
Sesi merapu malam ni? Aitsss. Jangan jua ter lampau serious :) Hee. Yang ter baik dari Nya. Kita hanya follow :) Sambil mem perbaiki diri kita juga kan :) Kita expect yang baik, tapi kita lupa jadi baik. Nau'dzubillah.

.
Mohon doa ber sama :)

.
Selamat mengenal rasa.

Sebab post ini memang NukilanRasa.

Elective Posting Day 9

Bila. Waktu itu. Hanya pinjaman :) Tuhan pinjam kan kau, orang-orang yang superb :) Dan kau? 

*Bahagia* 
.
Day 9. Sepanjang dua minggu with them. Kau rasa terampil. Kau rasa, masih wujud. Orang-orang yang akan meng hargai kau. Walau apa pun bentuk kau. luls.
.
Minggu ni. I was posted to Female ward. Basically, case-case yang ada, ndak la jauh beza dari male. They have certain specialty, for example gynae case. Which is, berkaitan dengan kewanitaan. Other than that? Sama ja ngan male ward. Hypertension, Diabetes Mellitus, Diabetic Ketoacidosis and respiratory problem
.
Tapi kau akui. Kau belum cekap. Dari aspek practical dan daya sentuh. Sigh* Dalam beberapa situasi, nurse and geng-geng MA ni, suroh kau buat procedure. *Susah di luah dengan kata*

Budak tu. Ricky. 
An innocent face with innocent behavior. Came for, STO (Open suture). 

Sadis.
They asked you to do it. But eventually. It turned out different. 
Budak tu jerit. Kau alih tangan. Dia nangis, kau alih tangan! Debar!
Dan akhir nya. Kau mengalah. Cuma satu suture kau mampu buka! satu lagi, MA tolong buat.
Skills! Bukan senang main teori and apply dalam practical life. 

Teori ndak perlu deal dengan perasaan and pain receptors! Whereas, practical, it is always opposite! Hoahhh!

I NEED MORE EXPERIENCE

*Seriously* 

'They said. Salu budak perubatan akan expose lebih, bila diorang HO nanti'. Hoh! Manakala, on the other side, budak-budak Medical Assistant and nurses, dah lama expose. Adoi.

.
Dah habis dengan kekecewaan itu. Ayuh alih :)

.
So harini, their farewell. Two weeks with them, memang satu pengalaman :) Mungkin akan jadi 'salah satu' pengalaman. Mungkin juga permulaan pada satu pengalaman. Yemboii. luls.  And the majlis? Ended well :)






Ter baik dari Nya. Memang selalu nya ter baik buat kita :) Cuma manusia lambat menanggapi. Bukan mudah menanti. Kata hati yang cepat give up. 
.
Jalan ini. Tuhan beri. Setelah kau lalui beberapa halangan ber duri. Bukan 'tidak di beri'. Tapi Tuhan tangguh kan :) Untuk ini. Untuk per temuan ini :)

*Allahu rabbi*

.
Moga ukhuwah ini kekal di hati kan. 

Salam NukilanRasaNajwa

Friday, August 21, 2015

Elective Posting Day 3-6

Hambek mu. Berangkai terus laporan nya. Akibat keletihan yang *agak* melampau. Ini belum lagi bekerja. Ini baru praktikal. Adoi. I need stamina! Hoho.

Basically, hari-hari kau join latihan itu. Latihan ber diri di tepi meja pesakit ber sama Doctor MO. Dr Ernah. She's the most energetic doctor I've ever seen. Like, dia ndak pernah masam. Muka ceria jak. Kau yang baru student ni. Alahai. Mengantuk la, penat kaki la. Change! haha.

.
But this week, you stand along with MAs' students. They're three of them. Azryl, Shahrin and Hassan Jani. Najwa ndak tau la. Most of the time. Not most la, but 'usually', kawan-kawan yang di temui. Budak-budak lelaki. 

And it seems kau macam social ngan budak-budak lelaki. Whereas, sebenar nya. Sebab dorang ja kawan yang kau ada. Luls. But they treat you properly. Respect you and etc. Betul kata kawan-kawan. "Mungkin sebab kau tudung labuh Wa". 

*Mungkin*

.
Dan. Sejak dari itu. Kau team kao team sama diorang :) Dorang akan heret kau ke mana-mana. Beli sarapan pagi pun dorang bawa. Kau kirim buah tarap pun, diorang beli kan. *Heaven jugak la*. Amboi.  

Tapi diorang tidak lah lebih-lebih. Sebab, it seems, diorang versi "men jaga" jugak. Even kau mau tumpang kereta pegi bandar pun, kalau diorang ndak in group, diorang ndak bawa kau~ Sadis. Tapi itu yang buat aku hormat diorang. It does mean, diorang hormat kau sebagai wanita. And it does mean, diorang bukan jenis main kan wanita :). 

*Jarang kau mau jumpa, those type of guys nowadays beb* seriously.

Walaupun, kau kaciwa la jugak. Sebab kau tiada kenderaan lain mau turun bandar. luls. Even pendirian diorang tu agak menyusahkan kau. Tapi kau faham. Dan kau 'mesti' faham. Diorang men 'JAGA' :)

.
Other than story budak-budak MA tempat kau study. 
Kau ter senyum lagi. :)

Sebab kau dah reti buat ECG. Reti cuci luka patient. Reti meng analisis. Reti lepak-lepak di konti. Lol. Gurau.

Kalau kau lepak di konti pun. Diorang bagi ceramah agama ngan kau. wuuuu.

*K. Shut up*

.
Banyak juga ko mau story. Tapi kek durian kau bau hangus sudah :) Hee. OK. hingga ketemu lagi :)

Tuesday, August 18, 2015

Perlu kembali ke Tanah ini

Kau akan kembali. In shaa Allah. Kembali ke tanah ini. Yang punyai jalan raya sehala dan ber kembar di beberapa bahagian bagi memudah kan pengguna. 

Tanah ini. Di mana anak-anak masih jauh ter motivasi tentang erti pendidikan. 

.
Hari ini, kau bawak Yaris untuk di mandi kan. Sudah ter lalu lama tidak ber jaga. Kesian. In other circumstances, di sudut car wash tu, yang kau nampak adalah anak-anak muda yang masih dalam kerangka umur 'bersekolah'. Tanpa kau sedar, kau mungkin ter beri satu pandangan 'semacam' dekat pak cik empunya bengkel. 

Pak cik tu perasan.

Dalam senyap. Dia mumbling. "Semua orang fikir, aku pigi suruh budak-budak berenti sekolah. Padahal tiada aku suruh. Diorang susah. Mahu duit.Itu sebab diorang kerja".

*Kau senyap*

.
Sejurus itu. Kau nampak salah seorang mereka mengambil basikal. Seorang kanak-kanak perempuan comel tembam-tembam dengan baju sekolah muncul. Rupa nya, si abang kena hantar adik dia balik dari sekolah. 

*Kau senyum*

Sebab adegan adik abang tu comel sangat :) Tapi minda kau ligat ber fikir.

'Sampai gitu sekali kah budak-budak ni kena tinggal sekolah? Sebab hidup sempit sangat? Adik sekolah, abang kena kerja? Atau? Spirit dan kesedaran pada pendidikan tu dah hilang? Atau memang tidak pernah ada? *Menyedih kan*

.
The other one, yang tengah basuh kereta. Mummy ber diri sedari tadi tepi my car. Merayu, anak dia balik ber sekolah. *Anak buat dekk*

*Kau observed~ ja that situation*

.
Anak-anak ini perlu kan kita. Yang sedar. Yang mahu ambil tahu. Kita. Yang cakna, betapa penting pendidikan. 

Tapi. Mungkin benar kata Saiful Nang. Ada pelajar, yang kelebihan dia menangkap ilmu, more towards 'kemahiran', not theory.  That's why some students, diorang can't cope with the theory concept of knowledge. Silibus based they called it. Tapi, sejauh mana  keberkesanan eksperimen-eksperimen pendidikan kita sebelum ni? *Not under my supervision* Rasanya para guru lebih cakna.

.
 Selalu. Benda alah ini. Peranan guru mereka kata. But for me, semua pihak perlu ber peranan. Ter utama dari rumah.

*Ini bukan karangan SPM*

Like seriously. It happened in front of your eyes. Sigh*

.
Maka dengan itu. Aku perlu kembali kelak. Kembali ber khidmat ke tanah ini. Bukan saja dari aspek kesihatan. Tapi juga pembangunan masyarakat.

Ya. Aku perlu kembali.

"So, kalau mau cari husband. From now on kena restrict kan choice la oi. Orang Sabah"

*Na, begitu pulak kesimpulan*

"Allahumma amiin"

Sama negeri. Belum cukup. Sama spirit tu penting. Punya semangat membangun masyarakat.

'aminn3x'

.
Mama sambung.

"Allah bagi manusia ruang dan peluang untuk rancang. Tapi we don't  know His plan. So just have faith"

*Kau senyap lagi*

.
Sesetengah perkara. Sesetengah people. Allah ndak bagi stay dalam hidup Najwa. PASTI untuk sesetengah perkara :) Mungkin ini salah satu nya. 

"Sebab kau perlu kembali ke Tanah ini"

Elective posting Day 1

Jenuh kau bangun. Tapi mama and Akid dah pum pam pum pam dekat dapur. Akid ber siap ke bandar untuk buka akaun CIMB dia hari ni. Itu antara keperluan nya before dia masuk universiti. Saluran kewangan, bayar yuran. 

.
Kau pun bangun sekali. Sejuk pun sejuk. Ber gegar lutut bawah siku atas kau. Kau pilih untuk bangun. Sebab kesejukan yang di rasai, buat kau rasa macam mau ter kencing. luls. 

.
Hari pertama. Task utama kau, hantar duluan mama ke sekolah tempat dia mengajar. Jadi kau kena ambil dua hala yang ber beza harini. Walau pun kau kadang-kadang space out sebab masih mamai, kau gagah kan juga kudrat kau. Bole Ba Kalau Kauu! *yemboi*

.
Sesampai nya di kawasan hospital. Kau salah masuk. Kau ambil jalan yang sepatut nya kereta keluar. 'Ngeng kau ni. Terang-terang dia tulis OUT sana'. *garu kepala*. "Terrrrr bhaa".

Somehow, you managed to park somewhere there. Rezeki aku dapat parking :) ngehe. 

"Kak (nurse), dekat mana mau daftar ya, kalau buat elektif posting?"

"Oh, mau jumpa pengarah tu. Bha, mari lah pi office"

So. For about half an hour you sit in front of the office. Sampai kau nampak pintu gril bilik pengarah hospital ter bukak. Laju-laju kau datang. Ketuk pintu. Malang nya. No one can hear you. Until. Satu puan yang amat peramah dan baik meluru dekat kau.
"Ya, kenapa tu? Mau cari pengarah?"

"Iya.. ini bha ini. Kami ada elektif posting. Mau kena jumpa pengarah dulu dia bilang sini"

"Ohh...bha, mari lah pigi ofis dulu begitu"

So, your journey begin~ ;)

.
Dalam otak kau. Kalau boleh, setiap hari mau buat separuh hari jak. But.... somehow diorang provide kau apa?

They provide you punch card :'D adoiii


Jangan harepp mau balik awal selalu *hidung kembang*

.
Tapi, hari ni. Kau balik awal.

Sebab tadi pagi, minda kau mamai sangat, kau lupa bawak lab coat. Bapak ndak selesa! Semua patient keliru kalau kau datang tengok procedure. Ni apa hal tengok-tengok badan aku ni?? *ambek kau* lupa lagi bawak lab coat. Huhu

.
Dr Menachi. Dr ward kecemasan. A  nice Indian lady. Not local Sabahan. Sian dia sorang-sorang. Mungkin ndak boleh cope ngan 'kecepatan' slank sabahan sini. Dia memilih untuk banyak diam dari ber kata-kata.

Saya ndak tau. Hari ni, saya pun ndak se ceria mana. Mungkin sebab hari pertama kau ter paksa start ber operasi pukul 6 pagi. Selalu nya, dekat semenanjung, pukul 6 baru solat Subuh. Mengek ja muka kau. Senyum pun jenis yang tutup gigi. *Gigi ku kuning-kuning* (merepek)

.
Male ward. Kau pilih male ward dulu. Ndak tau. Mungkin sebab dekat dengan per jalanan kau tadi.
Few cases seen. Tapi yang ada abcess with foul smelling. Itu first case kau encounter secara life. Astaghfirullah. Sepenuh hati kau istighfar tadi. Can't afford the smell, semua staf pakai mask. 

Kesian abang tu. Mesti dia terasa. But people feel what they feel. Kau? Try la jugak buat muka serious. Muka empathy. Tapi somehow, kau pun risau ter nampak dek wajah yang tidak manis. Kau kena kan la juga mask. 

.
Poke sana, poke sini. They tried so hard to find the vein. But they just can't. Banyak veins dah collapsed dekat uncle tu.

"Sudah! sudah!"

Jerit- jerit uncle tu. Tapi nurse kena juga buat. Sebab IV drip kena di masukkan, macam mana pun. Ubat uncle. Kesian uncle. Tapi untuk kebaikkan uncle jugak.

.
Lepas habis ward round. Kau pun buat round kau sendiri dekat hospital tu. Ini antara tempat yang kau lalu.




Hoh! suatu masa dulu, kalau kau ndak stop study dekat UMS, kau mungkin akan ended here. Hee.

.
Ini cuma kaki yang melangkah di hospital. Not yet what had happened bila lepas 'balik' dari hospital. Banyak benda kau belajar dan di ajar :)

Page lain kot*

.
Letih. Rehat dulu. Hee. Salam sayang buat kau dan aku. *yemboii*

NukilanRasaNajwa

Monday, August 17, 2015

Holiday 2015 Day 3

Hati-hati memberi hati. Bila di sakiti. Your heart might not be the same again. Ini lah yang paling menakutkan Najwa dalam banyak-banyak benda. Bila kita di lukai. Kita jadi lebih keras, jahat dan meluka kan orang lain. Sebab kita marah. Ya. Cuma atas dasar, kita marah di per laku kan sedemikian rupa. So, kita lampias kan marah kita pada yang menyakiti kita khusus nya. Ending. Kita jadi lebih jahat dari yang menyakiti kita. 

Serius takut. Itu lah yang paling menakut kan diri ini bila ia berlaku. Bukan boleh control tu. Seriously.

"Najwa ndak mau jadi jahat. Please"

.
So, apa kaitan kisah di atas dengan apa yang ingin cerita kan hari ini? What's your progress today

"Amboi kau. Demand."

Lol

.
Today my mom went to CIMB bank to open an account for my younger brother. Sanggup turun ke bandar, untuk buka account tu. But suddenly what happened? Orang kaunter kata, "Banyak betul orang daftar ni. Setiap satu ambil masa 30 minit, macam ndak boleh ni". Mom yang baru habis mengajar di sekolah, ter paksa turun ke bandar pun agak* bengang la jugak. 

At least dah datang dari jauh tu, layan-layan  la bha. (Begitu lah yang mungkin ada di minda mom)

I can't stop her to feel that way. But at the same time, we can't blame that accountant. Dia pun dah penat la tu. 

Dunia memang menguji kan. Certain people, bila kena camni, mungkin dah keluar per kataan bukan-bukan. But for me, somehow, perkataan bukan-bukan akan ter keluar bila kau dah marah. Cuma, per kataan yang ter keluar tu biasa nya, sama ada perkataan yang kau biasa dengar, biasa sebut atau apa yang lekat dalam hati kau. So, pandai-pandai lah kau pilih mau sebut apa. Luls.

Me. salu ayat nya "Eh sayang mamak sayang mamak!", Yang ni kalau aku melatah. Ngeng. Dari zaman sekolah until now. Can't afford to change it. Somehow, ianya masih perkataan yang bagus ;) isn't?

*Bajet baik*

Ndak payah bajet. Mari kita berlumba-lumba jadi baik. ;)

.
Progress Day 3 kau holiday ni, agak seloww de mosyon. Sebab, entah tidak semena-mena, migraine kau datang hari ni. Yang sakit ber denyut-denyut sebelah kepala tu. Pernah rasa? Sedap an? Luls. 

Kau cuma dapat clear kan ruang tamu dan dapur ja hari ni. And cooked masak tengah hari ganti kakak kau. Sebab dia busy ikut adik bukak account CIMB.

What did you cooked?
Emh. 
Ikan goreng ama sayur jak~ Ko ndak ber iya kalau masak dekat rumah. Sebab orang rumah kau nya threshold lidah dah sebati dengan apa yang selalu di masak. Simple. Tapi sedap. Udah lerr nge nganyee. Hee


Baik lah. Dah dah bab kau masak yang ndak seberapha ituh. *Gambar sekedar hiasan*

.
Progress paling besar hari ni. Ialah.

"InstaLetGo" 

Instagram: insta.let.go

Projek ni, kau gerak atas nama kakak kau. Sebab dia tiada IG lagi. So benefit juga bukak atas nama dia. Hehe. 

Projek ni ilham dari Allah taala. Bila kau kemas-kemas bilik, kemas-kemas baju kau. Rupanya they're a lot of dress, baju kurung kat dalam almari kau. Tapi kau ndak pakai-pakai. Oleh kerana, kau bukan jenis selalu pamer diri, kau pilih IG untuk let go those things. 

Ndak kisah la ada ka tidak orang ingin mem beli nya. Asal kau ada move untuk beri kat orang apa yang kau tidak manfaat kan.Mungkin ada yang boleh manfaat kan nya. 

Semua nya di letak RM 10 ke bawah. Contoh:

Tudung-tudung bidang 60'.
Might cost rm 3 per piece.
Jauh sangat dari harga asal ya. Tapi kau niat mau 'lepas', bukan jual. hiii

Baju kurung moden.
This one, adalah dalam rm 5-6 camtu.
Dahsyat kan pelepasan ini.
"Kalau mau let go. Biar cantik. Bagi apa yang kita sayang. Bukan yang kita benci" aiseh.

Baju kurung

Blouse with skirt

Baju kurung

Baju kurung.
Yang ni meriah sikit.
Cam baju pengantin.

Striking kurung.


But this project will only start when your younger sister come back home dari hutan belantara dia. Sungguh tidak ber sayap kau melakukan those things sorang. Sebab adik kau tu, teror sikit ambik angle part part photography ni.

Yang ni. Kau ambik cikai-cikai ja dari phone kau. Ehe.

.
Wokeyh.
Mohon tidur.

Esok. 
Elektif posting kau akan start dekat Hospital Beaufort :)
Mohon bahagia. Mohon seronok. Journey kali ni.

.
Selamat malam chenta de tata.

NukilanRasaNajwa

Sunday, August 16, 2015

Sebab kau Perlu Kaya

Dalam dua minggu lepas jugak la. Kau start menelaah buku ni. Buat booster semangat kau untuk jadi lebih kaya dan ber jaya. Walaupun kau masih merangkak-rangkak. Tapi cita-cita kau yang mau kaya tetap ada. Di situ. Sakit nya tu di situ* (Ok, tiada kaitan).

.
Minda dan persepsi. Itulah yang automatically changed after you read this book. Asal dengan minda kau sebelum ni?

Meh sini aku story de mory.

Kau ada sejarah gelap tentang duit. Bila kau lihat your own family member pernah ter telingkup sebab duit. Adik, lupa dekat abang bila sampai hal duit. Bayangan kau tentang duit? Duit banyak buat orang lupa diri. Kesan nya mungkin not as strong as you can imagine, in case those things didn't happened in front of you. But obviously, they're 'your family member'. Thus, the impact, slightly strong and permanent. Hope boleh hilang kan sikit demi sikit, guna white board marker. Ehe. 

.
Maka. Kau *agak* kuat jugak menentang, persepsi 'ter lalu  mahu kaya ni'. Biar lah hidup sederhana. Biar lah tiada masalah dengan sesiapa bila duit kau tidak ter lalu banyak. Sigh* duit-duit~

.
Family member kau dulu, ex-politician. Duit memang main peranan. No money, no deal. That's how villagers mind said. 

Apa kau fikir? Hanya dengan propaganda pelan pembangunan masyarakat, kau mampu gerak kan rakyat? Fish, you eat la* (ok, tiada kaitan). Pokok nya, tanpa duit, kau bukan siapa-siapa. 

Suatu masa dulu. Tahap family member simpan duit tu. Sampai boleh beli sport car Fair lady yang two sits tu. Kau dan  beradik kau, suma berangan mau dapat kereta tu one day. Ha, telan liuq kau. Kereta tu dah jual, lepas semua kekayaan tu. Tuhan tarik semula.

Maka dengan itu. Dan dari sejak itu. Hidup sederhana adalah jalan yang ter baik. Duit biar banyak, tapi, 'kaedah' meng ekspresi kan kekayaan tu lah yang 'sederhana'. 

"Tiada yang permanent dekat dunia" Ini lah. Antara tema hidup kau semenjak itu.

.
Duit.

Hidup perlu duit. Dari sebesar-besar hal (kesihatan), sehingga sekecil-kecil hal (buang air), kau perlu duit. No money, no kencing berak* How's that? lol.

.
Buku apa Najwa?

Haaa~ dah geram? Lama sangat tunggu. Ni ha~


Dia ajar kau. Tentang ubah per sepsi. Bagaimana. Kalau kau banyak duit, dan tahu urus duit. Kau boleh bahagia kan ramai orang. Kau boleh buat lebih untuk tambah saham akhirat kau. 

.
Memang. Memang kau in progress. Walau pun kau slow. But at least, kau ada move and heart mau tambah duit kau. 

Bagaimana?

Let's see what happen in my next next chapter ;) Hee

*Apa kau ingat ni drama ber siri sinetron Najwa?* Ehe. 

Every blog have their own drama. Drama  in their life. But I choose to live my drama in shaa Allah in an awesome way :D aiseh*

Napa? ndak boleh?

.
Thus, Jom kaya ;) Laung ja ndak cukup. Mau action please.

Ba, ya la. In shaa Allah. 

Moga Najwa kuat. Mauuuuu. Mau lebih suntikan motivasi! Mau! 

*K. Shut up*

.
NukilanRasaNajwa

Holiday 2015. Day 2.

Sedetik dua detik. Pagi ni. Kau bangun dengan jiwa yang sama. Macam kau yang dulu-dulu. Macam jiwa yang belum merantau jauh. Mama buat apple pie. Kau turun and menyaksi kan mama buat. Tapi kau ndak reti masuk campur. Sebab kau pun versi baru belajar. Hee. 

*Basically, sarapan pagi kau. Apple pie hari ni. Tehheee*

.
Dalam detik tadi, kau anak manja. Harap mama ja masak. Bila lagi mau manja-manja. Kau kata. Kalau dekat Ipoh. Kau masak. Kawan masak. Berdikari. Dekat rumah. Mohon rehat. Mohon manja. Hee.

.
Sedikit detik lepas tu. Kau anak paling berdikari. Kakak paling particular about your brother thingy. Adik kau dapat UTM Skudai, Fakulty Electrical Engineering. Pokok nya, semenanjung*. And your mom like very anxious. Anak ter chenta nya bakal merantau jauh. So, I took that part, urus semua tiket penerbangan pergi dan balik bapak and my younger brother. Contact  kawan yang duduk Johor, tanya selok belok bagai. Darah bapak memang mengalir dalam diri anak dia yang satu ni. Selain 'ndak pandai sangat' urus belanjawan, dia paling hebat dalam link, network and communication. Haha. (Najwa memerlukan husband yang pandai urus duit. Macam bapak dapat mama. Mama memang daebaqq bab duet. That's why Allah bagi mom to my dad. Ngee)

.
Dalam sehela, dua hela. Detik-detik itu. Kau mengurus kan segala sesuatu. Penat. Sebab baru balik. Tapi best. Sebab kau boleh jadi kakak yang ber jasa. *aiseh*

.
Sebelum kau balik cuti hari tu. Kau dah tulis beberapa mission. Salah satu mission kau. 'Transform rumah'. Ini term politic Najwa. Transform, jangan ndak transform. Lol. Tapi, this one, make sure, you transform it accordingly k. 

So.

Ko start dari dapur. Habis kau bongkar barang mama. "Mom, this one. I'll change the position k. I put this one over here. Bla bla bla". Mom, "Kau buat saja la mana-mana". 

Harini. Baru 0.5% mission kau ni gerak. Pergerakkan kau sedikit slow. Sebab kau penat, baru balik semalam. Lulz. 

Kau selak langsir. 

Hati kau lagi marak. Sebab luar rumah banyak daun-daun. Lol. Darah siapa entah dalam badan kau. Tapi kau sensitif tengok rumah macam tiada orang jaga. Jangan salah kan parent. Dorang dah tua. Ndak larat. Kita ni. Anak-anak. Mohon ber gerak. 

*Bajet cleaner* 

"Ndak payah bajet. Aku memang cleaner. Sayang cleaner. Support orang-orang cleaner. Lol"

.
Thus, today. Which is second day of your holiday, had their own progress :) Mohon, some other progress the next day n_n.

.
Can't wait for several things to happen, this week and this month ;)
-Kota Belud. I'm coming~ (Kelas jahitan)
-Pulau Bohey. I'm coming~(Rehlah with the team. Pulau ter chantek diorang kata~)
-KL. Saya datang balik~ adoi. haha. (Kakak konvo)

Padat sungguh bulan ini.

Elective posting? A&E beb. Adoi. Adventurous journey. Maybe. 

.
Setiap detik ke detik seterus nya. Najwa mohon. Najwa ada progress. :)
Hope so, you guys pun cam gitu. Jangan biar diri duduk membatu. Malas. Kaku tapi ndak mengaku. Ngehee. Hyperbola*

.
Kadang kita senyapkan diri ber pegang pada sesuatu keputusan. Bukan sebab benci. Bukan sebab tidak sayang. Bukan sebab tidak endah. Tapi kita sudah fikir kan. Apa yang baik buat diri, buat semua pihak. 

Kita lepas kan. 

Bukan sebab sudah tidak perlu dan tidak mahu. Tapi ada orang lain yang lagi perlu dan lagi mahu. So, lepas kan. 

Jangan takut. Sebab pada sesuatu kehilangan. Ganti nya adalah yang TERBAIK dari sisi Nya. Yakin :)

.
Salam Sayang.

NukilanRasaNajwa

Apple Pie Chenta Mama :)

Friday, August 14, 2015

Antara empathy dan penipuan dunia

International Airport. KLIA2.

You sit there. Alone. Dalam Marry Brown tu. 
Suddenly.
Stranger came approached you.

"Pernah ndak?"

Yeahh. Mesti pernah :)
Dia mintak derma untuk rumah kebajikan kanak-kanak.

"Entah"

This one. Macam tidak menipu. 'Macam' tidak menipu.
Seems, dia macam orang yang tulus.

Kau memang naive kan Najwa. Dari dulu until now. Kau memang versi cepat percaya orang. Ndak kira lah, muka macam gangster pun, kau tetap somehow, letak trust kau kat orang tu.

Trust. Yang setiap orang ada baik nya. Bukan semua orang niat jahat.

So, ko pun proceed la Rm 15.00 kau. 

.......

Tiba-tiba.
Entah ke dari mana-mana.
Pakcik bulat datang.

Rampas buku rumah kebajikan tu.

"Die ni, selalu ganggu orang ni"

Kau. "Errr.. ganggu orang?"

Pakcik. "Ya, dah ramai dah dia buat kat orang ni"

*Entah air muka jenis apa dah kau tadi. Kelat-kelat masam kali* 
Bercampur antara malu dan di permalu kan.
Semua orang pandang kau.

...........

Aku ni memang x ingat kan pesan bapak.

"Dek, don't trust anyone. Kalau dia ber serban ka, ber jubah ka, tudung labuh kopiah haji pun. DON'T!"

*Somehow, kau tetap versi naive tu" Ugh.

...........

I need a protective partner one day.
Like seriously.

..........

Tapi, ter fikir jugak.
What if, kalau orang tu memang tulus membantu those kids yang kurang upaya tu?
Siapa ja yang mau buat kerja meminta-minta ni?
Siapa?

'Ada. Orang ter desak'

*Senyap*

............

Baru tu. Kau yang naive ni. Dah minta account number. Mungkin boleh bantu kanak-kanak ni bulan-bulan. Wallahuakbar~

Just knock my head now*

...........

Ter perangkap antara empathy belas kasihan kau. Dengan durjana dunia ni. 
Betul kah.
Semua yang macam tu. Menipu?

...........

Ah.
Abaikanlah.

............ 

Yang penting balik Sabah petang ni.

=)

NukilanRasa