Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

Respect is Gain

Bila what you called respect. Is gain. Geram jugak kadang. Pada yang mem per bodoh kan mu. Dia mengambil kesempatan dari rasa hormat dan kebaikkan mu. Tidak men jawab. Tidak menengking. Tidak semestinya setuju dan suka! Tapi atas dasar 'enggan hilang diri'. Jadi devil dan kejam. Kita pelihara rasa marah tu. Tidak benar kan ia marak. 
. Kenapa ndak terus terang jak. Cakap and marah depan-depan. Kau tanya aku? Serious. Aku bukan versi pandai gaduh dengan orang yang aku ndak rapat. Kalau rapat setakat gitu-gitu. I preferred silent as a symbolic of unsatisfied. Cuma kau sahaja. Faham atau tidak. Untuk ber tekak, tampar, etc. It's not really my way.  
. Daripada pendam gini? Baik marah terus!?
. Kau faham ndak? *I don't really like that way* sigh* I wish I can do it. Ugh. 
. Ada yang di cipta. Tanpa soul. Atau jiwa nya ter lalu wounded. Sampai ter pamer dari riak wajah dan per buatan. Sekali kau tengking aku, selama nya aku buat dekk ngan kau. Sampai kau mintak maaf. I don't de…

NG Tube

Sebab haritu. Got one nenek, yang ter paksa guna NG tube. Or Ryle's tube ni. That one, sampai ber darah-darah nenek tu ter sedak.
. Rasa ber salah kalau ndak reti masukkan Ryle's tube dekat patient nanti. so, I learn about it today.
. NG Tube!

Stuck. Darren

Ada sebab. Untuk setiap satu pengalaman. Pada yang satu mungkin mengajar kita kematangan. Yang dua, mungkin mem perteguh hati kita :)
. Dunia. Kata mama :) Benda-benda keduniaan. Gangguan nya temporary :)
. Selamat petang.

Loose connection

Mohon Tuhan jauh kan cinta yang boleh buat aku loose connection dgn Tuhan. Mana-mana yang buat our connection with God tu longgar, selalu nya fatamorgana. Temporary things. Sigh* 
. Memang pendek. Malam ni. Post pendek. Sebab kau cuma mahu luah kan keluh. Kenapa recently kau rasa loose connection dengan Tuhan. . Sadis. Mohon ber henti. Hormati diri. Mula kan kembali tight connection. 
NukilanRasa

Character

Hey kau. Selalu memandang ku. Selalu mengejar ku. Apa sebenar nya. Yang kau mahu? - Hey Kau; Sandra. :)

.
Yemboii. Awat mode jiwang ka doktor? *Buruk* luls.

.
Apa kau ingat aku versi batu? No feeling? :B 

.
I just realized. Memang sepatut nya dah lama realized. Tapi baru sekarang kau mampu luah. :) Yeap. Kau ndak tengok rupa. Wajah bukan daya tarik utama. Kau cekam pada pendapat mu. 

Tapi attraction kau. Kuat pada *character* 

.
Sebelum ni, orang tanya-tanya kau. Kau suka yang macam mana? Tinggi? Gemuk? Kurus? Pendek? Putih, hitam. Etc. And most of the time, kau lagi blank dari masa kau jawab exam. luls.

Memang kau tidak nafi. Kau ada daya ketertarikan yang tinggi pada character. Which character?

Setelah ku analisis. Character tu memang ndak boleh di buat-buat. Ianya ada pada orang tu secara zahir mahu pun sirr ter sembunyi :) Minda dan hati kita lah yang membaca nya :)

.
Yang banyak diam nya dari kata nya. Serious, bila kau datang, orang tu buat dekk ja dengan kehadiran kau, tapi dari mata dan ge…

Elective Posting Day 9

Bila. Waktu itu. Hanya pinjaman :) Tuhan pinjam kan kau, orang-orang yang superb :) Dan kau? 
*Bahagia*  . Day 9. Sepanjang dua minggu with them. Kau rasa terampil. Kau rasa, masih wujud. Orang-orang yang akan meng hargai kau. Walau apa pun bentuk kau. luls. . Minggu ni. I was posted to Female ward. Basically, case-case yang ada, ndak la jauh beza dari male. They have certain specialty, for example gynae case. Which is, berkaitan dengan kewanitaan. Other than that? Sama ja ngan male ward. Hypertension, Diabetes Mellitus, Diabetic Ketoacidosis and respiratory problem.  . Tapi kau akui. Kau belum cekap. Dari aspek practical dan daya sentuh. Sigh* Dalam beberapa situasi, nurse and geng-geng MA ni, suroh kau buat procedure. *Susah di luah dengan kata*
Budak tu. Ricky.  An innocent face with innocent behavior. Came for, STO (Open suture). 
Sadis. They asked you to do it. But eventually. It turned out different.  Budak tu jerit. Kau alih tangan. Dia nangis, kau alih tangan! Debar! Dan akhir nya. Kau men…

Elective Posting Day 3-6

Hambek mu. Berangkai terus laporan nya. Akibat keletihan yang *agak* melampau. Ini belum lagi bekerja. Ini baru praktikal. Adoi. I need stamina! Hoho.
Basically, hari-hari kau join latihan itu. Latihan ber diri di tepi meja pesakit ber sama Doctor MO. Dr Ernah. She's the most energetic doctor I've ever seen. Like, dia ndak pernah masam. Muka ceria jak. Kau yang baru student ni. Alahai. Mengantuk la, penat kaki la. Change! haha.
. But this week, you stand along with MAs' students. They're three of them. Azryl, Shahrin and Hassan Jani. Najwa ndak tau la. Most of the time. Not most la, but 'usually', kawan-kawan yang di temui. Budak-budak lelaki. 
And it seems kau macam social ngan budak-budak lelaki. Whereas, sebenar nya. Sebab dorang ja kawan yang kau ada. Luls. But they treat you properly. Respect you and etc. Betul kata kawan-kawan. "Mungkin sebab kau tudung labuh Wa". 
*Mungkin*
. Dan. Sejak dari itu. Kau team kao team sama diorang :) Dorang akan heret kau…

Perlu kembali ke Tanah ini

Kau akan kembali. In shaa Allah. Kembali ke tanah ini. Yang punyai jalan raya sehala dan ber kembar di beberapa bahagian bagi memudah kan pengguna. 
.  Tanah ini. Di mana anak-anak masih jauh ter motivasi tentang erti pendidikan. 
. Hari ini, kau bawak Yaris untuk di mandi kan. Sudah ter lalu lama tidak ber jaga. Kesian. In other circumstances, di sudut car wash tu, yang kau nampak adalah anak-anak muda yang masih dalam kerangka umur 'bersekolah'. Tanpa kau sedar, kau mungkin ter beri satu pandangan 'semacam' dekat pak cik empunya bengkel. 
Pak cik tu perasan.
Dalam senyap. Dia mumbling. "Semua orang fikir, aku pigi suruh budak-budak berenti sekolah. Padahal tiada aku suruh. Diorang susah. Mahu duit.Itu sebab diorang kerja".
*Kau senyap*
. Sejurus itu. Kau nampak salah seorang mereka mengambil basikal. Seorang kanak-kanak perempuan comel tembam-tembam dengan baju sekolah muncul. Rupa nya, si abang kena hantar adik dia balik dari sekolah. 
*Kau senyum*
Sebab adegan adik …

Elective posting Day 1

Jenuh kau bangun. Tapi mama and Akid dah pum pam pum pam dekat dapur. Akid ber siap ke bandar untuk buka akaun CIMB dia hari ni. Itu antara keperluan nya before dia masuk universiti. Saluran kewangan, bayar yuran. 
. Kau pun bangun sekali. Sejuk pun sejuk. Ber gegar lutut bawah siku atas kau. Kau pilih untuk bangun. Sebab kesejukan yang di rasai, buat kau rasa macam mau ter kencing. luls. 
. Hari pertama. Task utama kau, hantar duluan mama ke sekolah tempat dia mengajar. Jadi kau kena ambil dua hala yang ber beza harini. Walau pun kau kadang-kadang space out sebab masih mamai, kau gagah kan juga kudrat kau. Bole Ba Kalau Kauu! *yemboi*
. Sesampai nya di kawasan hospital. Kau salah masuk. Kau ambil jalan yang sepatut nya kereta keluar. 'Ngeng kau ni. Terang-terang dia tulis OUT sana'. *garu kepala*. "Terrrrr bhaa".
Somehow, you managed to park somewhere there. Rezeki aku dapat parking :) ngehe. 
"Kak (nurse), dekat mana mau daftar ya, kalau buat elektif posting?"
&q…

Holiday 2015 Day 3

Hati-hati memberi hati. Bila di sakiti. Your heart might not be the same again. Ini lah yang paling menakutkan Najwa dalam banyak-banyak benda. Bila kita di lukai. Kita jadi lebih keras, jahat dan meluka kan orang lain. Sebab kita marah. Ya. Cuma atas dasar, kita marah di per laku kan sedemikian rupa. So, kita lampias kan marah kita pada yang menyakiti kita khusus nya. Ending. Kita jadi lebih jahat dari yang menyakiti kita. 
Serius takut. Itu lah yang paling menakut kan diri ini bila ia berlaku. Bukan boleh control tu. Seriously.
"Najwa ndak mau jadi jahat. Please"
. So, apa kaitan kisah di atas dengan apa yang ingin cerita kan hari ini? What's your progress today
"Amboi kau. Demand."
Lol
. Today my mom went to CIMB bank to open an account for my younger brother. Sanggup turun ke bandar, untuk buka account tu. But suddenly what happened? Orang kaunter kata, "Banyak betul orang daftar ni. Setiap satu ambil masa 30 minit, macam ndak boleh ni". Mom yang baru h…

Sebab kau Perlu Kaya

Dalam dua minggu lepas jugak la. Kau start menelaah buku ni. Buat booster semangat kau untuk jadi lebih kaya dan ber jaya. Walaupun kau masih merangkak-rangkak. Tapi cita-cita kau yang mau kaya tetap ada. Di situ. Sakit nya tu di situ* (Ok, tiada kaitan).
. Minda dan persepsi. Itulah yang automatically changed after you read this book. Asal dengan minda kau sebelum ni?
Meh sini aku story de mory.
Kau ada sejarah gelap tentang duit. Bila kau lihat your own family member pernah ter telingkup sebab duit. Adik, lupa dekat abang bila sampai hal duit. Bayangan kau tentang duit? Duit banyak buat orang lupa diri. Kesan nya mungkin not as strong as you can imagine, in case those things didn't happened in front of you. But obviously, they're 'your family member'. Thus, the impact, slightly strong and permanent. Hope boleh hilang kan sikit demi sikit, guna white board marker. Ehe. 
. Maka. Kau *agak* kuat jugak menentang, persepsi 'ter lalu  mahu kaya ni'. Biar lah hidup sederh…

Holiday 2015. Day 2.

Sedetik dua detik. Pagi ni. Kau bangun dengan jiwa yang sama. Macam kau yang dulu-dulu. Macam jiwa yang belum merantau jauh. Mama buat apple pie. Kau turun and menyaksi kan mama buat. Tapi kau ndak reti masuk campur. Sebab kau pun versi baru belajar. Hee. 
*Basically, sarapan pagi kau. Apple pie hari ni. Tehheee*
. Dalam detik tadi, kau anak manja. Harap mama ja masak. Bila lagi mau manja-manja. Kau kata. Kalau dekat Ipoh. Kau masak. Kawan masak. Berdikari. Dekat rumah. Mohon rehat. Mohon manja. Hee.
. Sedikit detik lepas tu. Kau anak paling berdikari. Kakak paling particularabout your brother thingy. Adik kau dapat UTM Skudai, Fakulty Electrical Engineering. Pokok nya, semenanjung*. And your mom like very anxious. Anak ter chenta nya bakal merantau jauh. So, I took that part, urus semua tiket penerbangan pergi dan balik bapak and my younger brother. Contact  kawan yang duduk Johor, tanya selok belok bagai. Darah bapak memang mengalir dalam diri anak dia yang satu ni. Selain 'ndak pand…

Antara empathy dan penipuan dunia

International Airport. KLIA2.
You sit there. Alone. Dalam Marry Brown tu.  Suddenly. Stranger came approached you.
"Pernah ndak?"
Yeahh. Mesti pernah :) Dia mintak derma untuk rumah kebajikan kanak-kanak.
"Entah"
This one. Macam tidak menipu. 'Macam' tidak menipu. Seems, dia macam orang yang tulus.
Kau memang naive kan Najwa. Dari dulu until now. Kau memang versi cepat percaya orang. Ndak kira lah, muka macam gangster pun, kau tetap somehow, letak trust kau kat orang tu.
Trust. Yang setiap orang ada baik nya. Bukan semua orang niat jahat.
So, ko pun proceed la Rm 15.00 kau. 
.......
Tiba-tiba. Entah ke dari mana-mana. Pakcik bulat datang.
Rampas buku rumah kebajikan tu.
"Die ni, selalu ganggu orang ni"
Kau. "Errr.. ganggu orang?"
Pakcik. "Ya, dah ramai dah dia buat kat orang ni"
*Entah air muka jenis apa dah kau tadi. Kelat-kelat masam kali*  Bercampur antara malu dan di permalu kan. Semua orang pandang kau.
...........
Aku ni memang x ingat kan pesan…