Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

1CLS3_Posting

Clinical Lab Science (CLS), that's our current posting now. Fuh! Masuk-masuk aircond babe. Bersih. Sterile. Weyh! Saya mau kerja lab ja lah! hahahah. xD But yeap. True what Dr Yupa once told us, be a pathologist so that you can encounter a comfortable life. Maybe, your eyes ja la affected sebab kena tengok microscope lama-lama kan :P Tapi, duduk lab tiada challenges pun boring~ an ;)
.
So, harini. I got one thing. New thing perhaps. To me. Hee. Dr Ermie shared about perbezaan 'cara kebumi orang ada HIV dengan tidak'.
.
Orang yang di dapati menghidap HIV, masa mandi and kebumi. You need to pour clorox masa mandikan and around the grave masa kebumikan. Grave patient ja la. 
And semua kakitangan kena pakai cover up to toe. Untuk prevent any possibility terkena jangkitan. 
.
She said, certain family members, dorang marah. Sampai ada yang mau saman, bila tahu pihak hospital mau buat kebumi cara 'positve HIV' ni. Because they claimed, arwah ni baik orang nya waktu hidup. Impossi…

When you miss your mom,dad and siblings :')

No matter how many other people disappointed you. You knew. That your family will always be there for you. 
.
Indeed. You should be grateful for this DrNajwa!

Pada Luka

Pada luka.
Kau tidak mungkin menemukan orang yang sama.
Mungkin sembuh.
Tapi ber garit. Scar.
Pada luka. Mata itu jadi sirna. Tidak mencerlang seperti selalu. Sedikit hilang harapan. Pada yang namanya cahaya dan ikhlas.
Pada luka. Kau jadi rigid. Mula tutup ruang percaya. Mula lihat dunia dengan tingkap keterbukaan yang berbeza. Diam lebih banyak dari bicara. Pendam lebih baik dari berkongsi kata! Elak terbuka, risau-risau kau kembali terluka!
Pada luka! Kau trauma!
.
Tapi. Ternyata.
Pada luka lah. Kau mula lebih akrab dengan Tuhan. Melepaskan segala yang kau rasa di hati. Agar luka segala di sembuhkan.
Pada luka. Kau belajar menghargai. Semua yang selama ini dekat di sisi,tapi serasa jauh kerna kau selalu mandiri.
Pada luka lah. Kau belajar kuat untuk hidup berpaut kepada satu tali. Tali-Nya. Dan hanya pada tali-Nya.
Hati mu ternyata lebih berani. Hidup mu lebih berdikari.
Pada lukalah. Kau belajar memaafkan. Memaafkan siapa saja yang menyalahimu. Dan lebih penting. Kau belajar, Untuk memaafkan diri sendiri.
Pada luka. Kau t…

Stay Humble :)

The consultant. Yep, they are a consultant, a specialist or in other words, the Mr. Know it all for their specific field. What I want to share tonight, those Doctor I've seen, the more they know, the more humble they became in life. You can view it through their character,  in how they treat people, how they treat those who can do nothing for them :)
Dr Cheah told us today. How after you delete your arrogance people will be kind to you. God also kind to you. After the patient died, you don't say,"You all should bring him/her early.If not, the patient can save!". You don't, he said. Don't be arrogant. Be humble and kind to the family member.In fact, both had done their best to save the patient. 
In another story, he drove to the hospital above the speed limit. The police stopped him. But due to his reason, as he said he had an emergency case in the hospital with guilt face shown on her face, the policeman forgive him. See? He said :) 
.
Stay humble :)
Our informal…

Kalah dalam Menang.

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan
Berteduh di bumi Tuhan 
Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan
Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan
Siapa dulu pergi dulu mungin aku, mungkin kamu
Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50
Sedang kematian lagi mengejarmu
Kerasnya hati masih gagal mengerti
Bangunlah di malam sunyi
Bertanyakan pada Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang …

_1Geriatric4_Posting

Not only the medical issues, you must know how to tackle patient's condition through functional recovery_GeriatricConsultant.DrCheah.

He's just awesome and full with passion.

'Serious.Kagum'
Boleh ndak Najwa be that passion for something? In shaa Allah! Haiiip! #Kuatsemangat!
.



Alhamdulillah :)
Ndak pasti kenapa, but environment Hospital Taiping in which I've been posted now, sangat friendly and memang membina. 
.
All the nurses, doctors, memang daebaq! ;)

.
Actually, handphone masuk ward for almost a month. Dalam tempoh tu, tompang hotspot Aina. Luls. Semua orang suruh beli Iphone kay, replace Oppo. But the thing is, YA, I know, Iphone daebaq, tapi aku sayang kat Oppo aku tu ha. Sentimental value kay. "Tukar la Wa, ko mampu tu", Almas. Luls.Nanti, kalau memang dah dia (Oppo) tu ndak boleh function 'langsung', baru I tukar kay. 
Basically, sebab dah buat perjanjian ngan Oppo untuk setia sampai dia hilang nyawa. Lol.

Ya. Please accept the weird me.  Dah…

:) You're The ONE (:

Fall in love with his song!
#HarrisJ #CamNamaBapak
#Ngehehe

Worth It in THE END

Because I like rap song! ;)

_1Geriatric2_Posting*

And when she falls, she falls so hard on herself, that no one can make her bounce back to that unreliable space. Because, the moment she falls for her, she found freedom, dignity and the foremost thing is she found HER ;) 

.

And today is our second day for the Geriatric Posting. Other than sweaty and a lil bit crowded hospital, I found my uwa (nenek) or else parent during their gold period later on. I mean, I can see now, how I'm gonna handle my mom, my dad bila dorang dah tua an. hee. Or else, I can definitely see myself bila dah tua nanti. When your age probably starts to eat your bone density and eventually leads it towards osteoporosis! 

'Tabah'

" Yep. If you have strong basic knowledge in medicine, you will definitely be good in Geriatric. Like kacang-kacang all. But, in Geriatric, you must be really careful. Because, for example, the pedal edema. This thing is in the 3rd space area. When you give diuretics, you must make sure that the edema is caused by hydrostatic …

Alhamdulillah :)

Alhamdulillah :) SubhanAllah. Allahuakbar for every single ruh you've sent into my life :) Alhamdulillah and thank you for my mama, my bapak, my siblings, my gegirl friends :) 
For a new path that You've open WIDE for me :) 
And indeed# it's true. When you have Allah. You have everything. EVERYTHING that you need :) 





#AndDrNajwaDoForgive
#She'sMovingOn  #Lahaulawalaquwwataillabillah

Mulakan dengan NIAT

Dunia memang bukan tempatnya. Untuk si pencari yang cuma mahu hanya damai dengan Tuhannya.
Dunia bukan tempatnya. Untuk gelandangan bervisi besar untuk dekat dengan Tuhannya. 
.
Duit.
Tampak indah berupaya. Tapi tidak mampu membeli ikhlas dalam jiwa manusiawi.

.
Pasrahkan.
Sebab semuanya Engkau susun indah. Sampai aku bertemu. Yang mahunya berurusan denganku, bukan kerana perkara sementara yang ada di dalam tanganku.
Dan kuatkan hati dan pegangku.
Agar yang namanya duit itu. Cuma bertahan di tanganku.Tidak ke hatiku. 
.
Dalam rezekiku. Ada bahagian mereka.
Mereka yang memerlukan.

#DrNajwa