Wednesday, March 23, 2016

1CLS3_Posting


Clinical Lab Science (CLS), that's our current posting now. Fuh! Masuk-masuk aircond babe. Bersih. Sterile. Weyh! Saya mau kerja lab ja lah! hahahah. xD But yeap. True what Dr Yupa once told us, be a pathologist so that you can encounter a comfortable life. Maybe, your eyes ja la affected sebab kena tengok microscope lama-lama kan :P Tapi, duduk lab tiada challenges pun boring~ an ;)

.

So, harini. I got one thing. New thing perhaps. To me. Hee.
Dr Ermie shared about perbezaan 'cara kebumi orang ada HIV dengan tidak'.

.

Orang yang di dapati menghidap HIV, masa mandi and kebumi. You need to pour clorox masa mandikan and around the grave masa kebumikan. Grave patient ja la. 

And semua kakitangan kena pakai cover up to toe. Untuk prevent any possibility terkena jangkitan. 

.

She said, certain family members, dorang marah. Sampai ada yang mau saman, bila tahu pihak hospital mau buat kebumi cara 'positve HIV' ni. Because they claimed, arwah ni baik orang nya waktu hidup. Impossible he/she got HIV!.

'Stigma masyarakat'

Semua sangka, dapat HIV ni sebab seks and dadah ja. Tak you. Besar actually scope tu. One of them, vertically transmitted. Mak pegi pada anak. Sebab tu, before kawen tu lah kena buat screening. 

And doesn't mean,bila mati sebab HIV, orang tu jahat. No you. Jangan kita ada judgemental behavior gitu. Bukan bidang kuasa kita tu. Itu urusan masing-masing dengan Tuhan. Part kita ja kita jaga elok-elok. :) 

Kita ni pun belum tentu end up baik di sisi-Nya. Take good care part kita ja lah. Ndak payah busy hal orang. 

.

So alhamdulillah.
Done buat VDRL test harini. Babe, tengok cam senang. adoii.. bila apply ke tangan, ndak ingat steps pulak~ haha. Kena teliti! Orang ndak biasa kerja lab, memang beketar-ketar tangan. haha.So basically, semua orang bengang bila my turn buat, kelam kelibut jadinya. 

But nevermind, at last result negative ;) and Najwa did learned something ;)

VDRL for T.Pallidum - syphillis. 

Before antibiotic, what is the treatment for syphilis? - Dr Ermie asked us. 

Dah godek-godek jawapan:

1. Guaiacum/holy wood . But scientist claimed, mahal and  useless beb. 
2. So they used another alternative. Mercury based medication. E.g. mercury ointment. They applied heat on the patient. Adodoi. Mercury ni lagi ganas and menyakitkan. 

Syukur. Advance founder, maka kita Allah beri antibiotic e.g. penicillin. So much better isn't it. :) 

.

Okay. Setakat ni, CSL posting, seronok!

Allah beri kita sesuatu. Jangan siakan.Kuat semangat! Kita mungkin tidak mendapatkan yang terbaik macam orang lain, but it doesn't matter, as long as kita buat yang terbaik dengan benda biasa-biasa yang kita ada;) Never give up! 

Syukur dan Hargai! 

Ada yang bukan duit maharnya. Tapi ketulusan hati dan keikhlasan mendampingi. Kita bukan siapa-siapa. *Gambar sekadar hiasan* Taman Tasek Taiping!

Tuesday, March 22, 2016

When you miss your mom,dad and siblings :')




No matter how many other people disappointed you.
You knew.
That your family will always be there for you. 

.

Indeed.
You should be grateful for this DrNajwa!

Sunday, March 20, 2016

Pada Luka


Pada luka.
Kau tidak mungkin menemukan orang yang sama.
Mungkin sembuh.
Tapi ber garit.
Scar.

Pada luka.
Mata itu jadi sirna.
Tidak mencerlang seperti selalu.
Sedikit hilang harapan.
Pada yang namanya cahaya dan ikhlas.

Pada luka.
Kau jadi rigid.
Mula tutup ruang percaya.
Mula lihat dunia dengan tingkap keterbukaan yang berbeza.
Diam lebih banyak dari bicara.
Pendam lebih baik dari berkongsi kata!
Elak terbuka, risau-risau kau kembali terluka!

Pada luka!
Kau trauma!

.

Tapi.
Ternyata.

Pada luka lah.
Kau mula lebih akrab dengan Tuhan.
Melepaskan segala yang kau rasa di hati.
Agar luka segala di sembuhkan.

Pada luka.
Kau belajar menghargai.
Semua yang selama ini dekat di sisi,tapi serasa jauh kerna kau selalu mandiri.

Pada luka lah.
Kau belajar kuat untuk hidup berpaut kepada satu tali.
Tali-Nya.
Dan hanya pada tali-Nya.

Hati mu ternyata lebih berani.
Hidup mu lebih berdikari.

Pada lukalah.
Kau belajar memaafkan.
Memaafkan siapa saja yang menyalahimu.
Dan lebih penting.
Kau belajar,
Untuk memaafkan diri sendiri.

Pada luka.
Kau tahu.
Tiada yang namanya 'manusia' mampu duduk setaraf malaikat.
Sebab manusia tu,
sinonim dengan keterburuan dan silap.

Pada luka.
Kau jadi matang mendepani. 
Baru tersedar.
Hidup duniawi adalah persediaan untuk alam yang kekal abadi.

Pada luka.
Kau berhenti menyalahkan orang lain untuk apa yang telah terjadi.
Diri sendirilah yang perlu banyak reflectivity. 
Sebab itulah asbab Tuhan hantarkan luka.
Supaya kau teruji dan mula muhasabah diri. 


Pada luka.
Kau berjanji ke diri.
Untuk tidak pernah membenci.
Berikan cuma sayang.
Dan hanya sayang.
Sebab Tuhan dah ajar ke diri.

Apa rasanya bila di fitnah benci.
Dan apa rasanya di lukai.

Pada luka.
Pastikan kau belajar untuk menyembuhkan diri sendiri.

#darihatiwawa



Tuesday, March 15, 2016

Stay Humble :)


The consultant. Yep, they are a consultant, a specialist or in other words, the Mr. Know it all for their specific field. What I want to share tonight, those Doctor I've seen, the more they know, the more humble they became in life. You can view it through their character,  in how they treat people, how they treat those who can do nothing for them :)

Dr Cheah told us today. How after you delete your arrogance people will be kind to you. God also kind to you. After the patient died, you don't say,"You all should bring him/her early.If not, the patient can save!". You don't, he said. Don't be arrogant. Be humble and kind to the family member.In fact, both had done their best to save the patient. 

In another story, he drove to the hospital above the speed limit. The police stopped him. But due to his reason, as he said he had an emergency case in the hospital with guilt face shown on her face, the policeman forgive him. See? He said :) 

.

Stay humble :)
Our informal inter-lecture advice by Dr Cheah today.

.

Dr Low pun humble tahap dahsyat.

.

Hati yang terlatih untuk tunduk lepas banyak di hentak dugaan hidup :)
Matang dan lebih toleransi.
akhlaqul karim.akhlaqulQuran.akhlaqNabi.
Perlahan-lahan kita tarbiah diri.
Yang mungkin seinci pun belum tentu ke tahap itu lagi.
Lagi dosa mengelilingi.
Lagi lupa pada ilahi.

Betulkan yang biasa. Dan biasakan yang betul Dr Najwa Haris :)
Belum terlambat.
Selagi nafas masih di situ menyambung nyawa.

#Drwawa


Saturday, March 12, 2016

Kalah dalam Menang.


Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan
Berteduh di bumi Tuhan 
Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan
Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan
Siapa dulu pergi dulu mungin aku, mungkin kamu
Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50
Sedang kematian lagi mengejarmu
Kerasnya hati masih gagal mengerti
Bangunlah di malam sunyi
Bertanyakan pada Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kalah dalam menang, hatimu takkan senang
Aku bukan hipnotis bukan juga isis
Jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis
Hidup sarat protwist, sama macam sarkis
Dengan Tuhanmu jangan pernah prejudis 
Dalam era penuh depresi
Sebenarnya apa yang kau cari
Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi
Tak perlu kau tercari-cari
Bangun malam tanya Ilahi
Beribu kali kau diingati
Hidayah itu milik Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Mari sini semua dengar ini cerita
Orang kita kata nak senang kena banyak simpan duit
Tapi Islam kata nak senang kena banyak keluarkan duit
Sedekah, amal jariah, senyumanmu itu juga satu dakwah
Orang kita kata sakit itu bala
Tapi Islam kata sakit itu penghapus dosa
Sabarlah walaupun kau sedang kecewa
Biarkan engkau miskin harta dan kuasa
Tapi jangan kau miskin jiwa

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Lagu: Syamsul Yusof
.

Jiwa tak tenang.
Kalah dalam menang.

.
Benar :)

.

Sebab tiada apa yang kau cari.
Selain cukup dan tenang.
:)

.
Got both.
Enough.

.
#CatatanDrwawa
#senyum :)

Thursday, March 10, 2016

_1Geriatric4_Posting


Not only the medical issues, you must know how to tackle patient's condition through functional recovery_GeriatricConsultant.DrCheah.

He's just awesome and full with passion.

'Serious.Kagum'

Boleh ndak Najwa be that passion for something? In shaa Allah! Haiiip! #Kuatsemangat!

.

With Dr Almas Khan!



Alhamdulillah :)
Ndak pasti kenapa, but environment Hospital Taiping in which I've been posted now, sangat friendly and memang membina. 

.

All the nurses, doctors, memang daebaq! ;)

.

Actually, handphone masuk ward for almost a month. Dalam tempoh tu, tompang hotspot Aina. Luls. Semua orang suruh beli Iphone kay, replace Oppo. But the thing is, YA, I know, Iphone daebaq, tapi aku sayang kat Oppo aku tu ha. Sentimental value kay. "Tukar la Wa, ko mampu tu", Almas. Luls.Nanti, kalau memang dah dia (Oppo) tu ndak boleh function 'langsung', baru I tukar kay. 

Basically, sebab dah buat perjanjian ngan Oppo untuk setia sampai dia hilang nyawa. Lol.

Ya. Please accept the weird me. 
Dah sayang tu, sayang la tu. 
Suruh tukar pun ambik masa. Ngeng. 

.

Hidup indah.
Pada ikhlas.
Pada redha.
Pada yang berpaut utuh.
Ke Tuhan.
:)

HAPPY BIRTHDAY TO DR SAKINA!
9th March 1993
.

#Lahaulawalaquwwataillabillah 
#DrBambam

Tuesday, March 8, 2016

:) You're The ONE (:



Fall in love with his song!
#HarrisJ
#CamNamaBapak
#Ngehehe

Worth It in THE END



Because I like rap song! ;) 

_1Geriatric2_Posting*


And when she falls, she falls so hard on herself, that no one can make her bounce back to that unreliable space. Because, the moment she falls for her, she found freedom, dignity and the foremost thing is she found HER ;) 

.

And today is our second day for the Geriatric Posting. Other than sweaty and a lil bit crowded hospital, I found my uwa (nenek) or else parent during their gold period later on. I mean, I can see now, how I'm gonna handle my mom, my dad bila dorang dah tua an. hee. Or else, I can definitely see myself bila dah tua nanti. When your age probably starts to eat your bone density and eventually leads it towards osteoporosis! 

'Tabah'

" Yep. If you have strong basic knowledge in medicine, you will definitely be good in Geriatric. Like kacang-kacang all. But, in Geriatric, you must be really careful. Because, for example, the pedal edema. This thing is in the 3rd space area. When you give diuretics, you must make sure that the edema is caused by hydrostatic pressure, not because of hypoalbuminemia. Some edema they are caused by oncotic pressure (hypoalbuminemia), suddenly you give diuretics to move all the water out, what will happen? You make the kidney dry! And the pedal edema is still there. With an older patient, they might come with both. Pedal edema due to hydrostatic pressure and hypoalbuminemia. Must know which cause which. So then our grandpa and grandma are not mistreated!" - Dr Cheah

'Wow'

.

"Mak cik! Mak cik ade demam tak??"

"Ye Doctor! ade lah sikit!"

And that moment. Benda yang paling kau lemah. LOUD kan voice dekat orang tua-tua sebab dorang 'kurang dengar'. Apatah lagi yang comel-comel dengan skaf tebal tutup dahi sampai takat atas kening tu. Andu bha.. ndak sampai hati you. Kiut. 


Betullah kata Tuhan. Lepas lemah (baby) - Kuat. Gagah perkasa. (muda) - Lemah semula (orang tua). 

'Maka beringatlah ya Najwa'

How you treat your parent, will define camana anak-anak akan treat you later on. Trust me.

Atu tah tungkal banar kan beduse dengan beliau ani. Huhu. 

'Okay mom. Ampun maaf di pinta untuk salah silap anakmu ni all this while. Mau kiss mom di pipi kuat-kuat! Paluk kuat-kuat!' Love and miss you mom. Mun bapak, cium pipi, cium tangan aje tah. Supan. Udah tua bangka ani,kekekek.'

Doakan my journey ni finish with flying colours mom ;) 

Hehe. Selitan. My mom baca ni. I know. Ngehehe. 




Saja mbari gambar galap. Yang penting, gigi keliatan mom. Hahaha. Mom, Thank you untuk dress hari jadi tu mom. :D I'm sooooo happpyyyyy! Atu tah sanyum sampai telinge tu. Beg mom bagi tu inda keliatan tah pulang. Padahal, ade tu nyangkut di tangan. 

Doakan anak mu yang nakal ini mom ;D 

Muah3X!

.

Dr Najwa de Bambam
#DeSweetBam'
#CutePluffyBam'
#Amboi!
#Hahahahahahhaha

Mood menulis tengah active. Sebab handphone masuk sepital. keh3




Monday, March 7, 2016

Alhamdulillah :)





Alhamdulillah :) SubhanAllah. Allahuakbar for every single ruh you've sent into my life :) Alhamdulillah and thank you for my mama, my bapak, my siblings, my gegirl friends :) 

For a new path that You've open WIDE for me :) 

And indeed# it's true. When you have Allah. You have everything. EVERYTHING that you need :) 






#AndDrNajwaDoForgive
#She'sMovingOn 
#Lahaulawalaquwwataillabillah

Thursday, March 3, 2016

Mulakan dengan NIAT


Dunia memang bukan tempatnya. Untuk si pencari yang cuma mahu hanya damai dengan Tuhannya.

Dunia bukan tempatnya. Untuk gelandangan bervisi besar untuk dekat dengan Tuhannya. 

.

Duit.

Tampak indah berupaya. Tapi tidak mampu membeli ikhlas dalam jiwa manusiawi.

.

Pasrahkan.

Sebab semuanya Engkau susun indah. Sampai aku bertemu. Yang mahunya berurusan denganku, bukan kerana perkara sementara yang ada di dalam tanganku.

Dan kuatkan hati dan pegangku.

Agar yang namanya duit itu. Cuma bertahan di tanganku.Tidak ke hatiku. 

.

Dalam rezekiku.
Ada bahagian mereka.

Mereka yang memerlukan.


#DrNajwa