Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

_Time_

Often with times. Wound. Heal. Perhaps.
They said, wound will heal.
By time.
.
Don't worry.
What we do need is just. Courage to face the truth.
That something will and need to change.
Which is ourselves.

If maturity is the hikmah. Then supposed each of us already learnt something by now. .
Often in a situation.
We focus too much on our pain. That we forgot the other person was hurt too.
Selfish. We are just too selfish. Isn't it
. The black and white shining eye might bloom again.
What we do need is just.
Time.
Time to heal.
And time to embrace the hikmah.

#DrWawa

Roti_Canai_Atuk :)

Dan dia bertanya, antara kasih sayang dan harta, kau pilih yang mana? 
And me, I chose both. But I'll put kasih sayang as my priority. Bergulir antara pengalaman bahagia dan duka, I just realized, that what we actually seek in this life is just a good connection and peace within us. If a smaller thing really brought peace inside us, then it is enough. No matter how high we are, if it doesn't bring us peace and always in angst for more and trapped by the unfulfillment, we'll never find peace, and we became broke in stillness and connection, especially that one connection, which is the Source.   
.

Segelasteh dan sekeping roti canai :)


When God teaches you. How to be rich at heart. Nothing is actually less.  You are more. And you will always be :) 


And we called it Roti Canai Atuk :) sebab semuanya resepi atuk. hehe. Bahan-bahan: Tepung gandum biasa (3/4 kg), bancuhan: gula, garam, telur, air masak, mentega/minyak masak. Simple ;) Ehe, esok my turn menebar roti canai, so kena ba…

Take the Inner Layer Najwa :)

Layer by layer. From the out most part to the inner one. Started with the wrathful thought followed by anger and resentment. We unconsciously revealed and sealed them in order to be good and to do good. But naked truth is always the best nature for all of us.We can't hide and for sure we can't pretend. Pretending makes it ugly. Good is, when we realized, that the inner layer is actually love and care.No matter how thick the first and second layer are, the inner one is always LOVE and CARE :) #be #good #do #good #don'tforgettosmile :) 

_KukuhKan_Dindingmu_Sayang_ ;)

Paling tidak adil
Saat kita membenarkan diri kita di adili.

Marked that.
'Saat kita membenarkan' .
Permasalahan bukan pada 'yang mengadili'.
Tapi kita.
KITA yang MEMBENARKAN. Disitu silap kita.

.
Negativiti ni sebenarnya lemah sayang.
But they looked strong bila wall positivity kau nipis.
Yeap!
.
Inilah yang perlu kita belajar perbaiki.
:)

Perbaiki dinding kita.
Ulang.
DINDING KITA.
OUR WALL!
.
Akan datang beberapa orang dalam hidup kita sayang.
Orang yang akan cuba menarah personaliti dan character kita.
Dia tidak mampu tembus kau to the core, so dia slowly-slowly tarah kau dari luar.

Ambik ja la, certain orang memang ada disease yang cam gitu kan.
Acceptance.
You are the best in that field.
Field of Acceptance.
Hehe.
Dia kadang camni.
Dia ndak boleh simpan disease tu sorang-sorang.
Dia pun try jangkitkan dekat kau.

Stay sterile ;)
Dia just nak mencerminkan hurt yang dia rasa dekat dia tu, pegi dekat kau.
Itu.
Dengarkan ja la.
Pastu lepaskan macam angin lalu.
.
But it doesn't matter actually :)
Sebab, …

_SenyumkanSaja_

"Are you an Indonesian?"
:) 

Nah!
Maka dengan persoalan itu lah. Najwa naik dengan post pendek ni malam ini. hehe.I don't know from which side you did  see me as an Indonesian, mungkin dari beberapa post dalam blog ni atauuuu dari my slank. Ya? Kah? My slank kah? Dush3x!  Mana-mana lah. 


. Tidak mengapa. Biar Najwa jelaskan.
.

If, I did post anything. Anything. Menggunakan 'bahasa Indonesia'. I am actually in my mood untuk berkarya. I don't know why, tapi PUISI dan KARYA yang di verbal kan ke dalam bahasa Indonesia tu, INDAH :) Serious.


Walaupun kesinambungan cerita quite slow for me. Tapi puisi rasa Rangga untuk cinta tu, best ;) #aiseseh



Mungkin. Ya mungkin.
.
Orang yang suka kehadiran art pada bahasa tu.
Lebih halus dalam menyantuni perasaannya sendiri.
Dia tidak mampu direct.
Kau lah yang perlu peka membaca. 
#DrWawa

_IM2_@PostingTaiping_

Terkuak helaian-helaian itu. Nipis. Menerobos. Masuk menjengah ke ruang yang agak panas. Sesuai cuaca. Merecik peluh. Di lap kan saja dengan tisu keras yang tersedia di dinding-dinding wad.

Dan hari itu, adik yang sama kami datangi minggu lepas, masih di situ. Tersenyum melayan karenah kakak-kakak ni di examine oleh lecturer. "Kak, nape muke akak blurr semacam tadi?". "Ko tak payah mengutuk! Haha". Tangan terangkat, cuba pukul. Lupa. Dia patient. Badan pun still bengkak-bengkak. Tangan terhenti. Oits. I'm not gonna do that. Bermonolog sendiri. 
Dan kisah adik itu lah yang cuba aku ceritakan.
.
" Duduk dengan sapa dik?"

"Atuk"

*Tiba-tiba pakcik sebelah menyampuk"

" Die ni, datang spital ni pun sendiri kol ambulan. Takde orang nak buat untuk die"

"Oh. ye ke? Parent?"

"Bapak entah ke mane, mak dah kahwin lagi. Jadi atukknye la jage"
"Atuk keje ape?"

"Bawak lori kak"
"Lori angkat sawit kah?"

&q…