Saturday, May 14, 2016

_Time_


Often with times.
Wound. Heal.
Perhaps.
They said, wound will heal.
By time.
.
Don't worry.
What we do need is just.
Courage to face the truth.
That something will and need to change.
Which is ourselves.

If maturity is the hikmah.
Then supposed each of us already learnt something by now.
.

Often in a situation.
We focus too much on our pain.
That we forgot the other person was hurt too.

Selfish.
We are just too selfish.
Isn't it
.
The black and white shining eye might bloom again.
What we do need is just.
Time.

Time to heal.
And time to embrace the hikmah.


#DrWawa


Tuesday, May 10, 2016

Roti_Canai_Atuk :)


Dan dia bertanya, antara kasih sayang dan harta, kau pilih yang mana? 

And me, I chose both. But I'll put kasih sayang as my priority. Bergulir antara pengalaman bahagia dan duka, I just realized, that what we actually seek in this life is just a good connection and peace within us. If a smaller thing really brought peace inside us, then it is enough. No matter how high we are, if it doesn't bring us peace and always in angst for more and trapped by the unfulfillment, we'll never find peace, and we became broke in stillness and connection, especially that one connection, which is the Source.   

.


Segelas teh dan sekeping roti canai :)



When God teaches you.
How to be rich at heart.
Nothing is actually less. 
You are more.
And you will always be :) 



And we called it Roti Canai Atuk :) sebab semuanya resepi atuk. hehe. Bahan-bahan: Tepung gandum biasa (3/4 kg), bancuhan: gula, garam, telur, air masak, mentega/minyak masak. Simple ;) Ehe, esok my turn menebar roti canai, so kena bangun awal. Entah jadi roti canai ka roti apa tu nanti. haha. Ndakpa, saya budak baru belajar. (Mom, you can ask me to make roti canai for you after this ;) hihi, for mama, everything can, ngehe) 
.
And why is that I get the tranquillity here? I can see those rich heart in this place,and the serenity really knocked me to the core. Hari-hari feeling macam dekat rumah :) Like pegi keja salam nenek, balik keja nampak muka nenek. Macam ada parent masing-masing di sini :) when actually, all of us just menumpang kasih an. *K, don't get emo please*. Okay. 
.

Thank you for the serendipity in shaa Allah Ya Rabb.

May the connection between us and the Almighty getting stronger everyday. 


.


With Him. Everything is perfect. :) 

SWITCH!


#DrWawa

Friday, May 6, 2016

Take the Inner Layer Najwa :)


Layer by layer. From the out most part to the inner one. Started with the wrathful thought followed by anger and resentment. We unconsciously revealed and sealed them in order to be good and to do good. But naked truth is always the best nature for all of us.We can't hide and for sure we can't pretend. Pretending makes it ugly. Good is, when we realized, that the inner layer is actually love and care.No matter how thick the first and second layer are, the inner one is always LOVE and CARE :) #be #good #do #good #don'tforgettosmile :) 


Thursday, May 5, 2016

_KukuhKan_Dindingmu_Sayang_ ;)


Paling tidak adil
Saat kita membenarkan diri kita di adili.

Marked that.
'Saat kita membenarkan'
.

Permasalahan bukan pada 'yang mengadili'.
Tapi kita.
KITA yang MEMBENARKAN.
Disitu silap kita.

.

Negativiti ni sebenarnya lemah sayang.
But they looked strong bila wall positivity kau nipis.
Yeap!

.

Inilah yang perlu kita belajar perbaiki.
:)

Perbaiki dinding kita.
Ulang.
DINDING KITA.
OUR WALL!

.

Akan datang beberapa orang dalam hidup kita sayang.
Orang yang akan cuba menarah personaliti dan character kita.
Dia tidak mampu tembus kau to the core, so dia slowly-slowly tarah kau dari luar.

Ambik ja la, certain orang memang ada disease yang cam gitu kan.
Acceptance.
You are the best in that field.
Field of Acceptance.
Hehe.
Dia kadang camni.
Dia ndak boleh simpan disease tu sorang-sorang.
Dia pun try jangkitkan dekat kau.

Stay sterile ;)

Dia just nak mencerminkan hurt yang dia rasa dekat dia tu, pegi dekat kau.
Itu.
Dengarkan ja la.
Pastu lepaskan macam angin lalu.
.

But it doesn't matter actually :)
Sebab, kejadian-kejadian macam tu lah yang buat kau lebih kenal diri kau sayang :)
Kebolehan mengenal personaliti ni mungkin lebih kukuh bila ada yang persoalkan kau.
Which is in another word 'muhasabah' :)

.

Sayang lah.
Kasih lah.
Berterima kasih lah.
Pada orang-orang sebegini :)

Sebab tanpa mereka.
Kau tidak mungkin terbentuk kukuh menggenggam diri dan personaliti kau ;)
Cheers!

.

Oleh itu.
Kekallah ke diri.
Jangan jadi jahat kerana 'mereka'.
Jangan dendam.
Jangan pernah busuk hati.

Stick to you.
And be you.
:)

Never ever feel deplete of love.
You are rich!
Rich with love ;)

.

Satu benda tentang mukmin,
Bila yang buruk dan baik itu, menjadi BAIK baginya :)
Sebab kebergantungannya pada Dia.

.

Jangan pernah tumbang.
Jangan pernah down lama-lama.
Down tu just untuk bounce ja la. Never ever! stick to the ground.
Remember that. 

.

To you :)
I just wanna say.
Thank you ;)

Because of you.
I can define me.
BETTER ;)


DrNajwaHaris
#Fikir #Sebut #Rasa #Doa!

_SenyumkanSaja_


"Are you an Indonesian?"

:) 

Nah!

Maka dengan persoalan itu lah. Najwa naik dengan post pendek ni malam ini. hehe.I don't know from which side you did  see me as an Indonesian, mungkin dari beberapa post dalam blog ni atauuuu dari my slank. Ya? Kah? My slank kah? Dush3x!  Mana-mana lah. 


.
Tidak mengapa.
Biar Najwa jelaskan.

.


If, I did post anything. Anything. Menggunakan 'bahasa Indonesia'. I am actually in my mood untuk berkarya. I don't know why, tapi PUISI dan KARYA yang di verbal kan ke dalam bahasa Indonesia tu, INDAH :) Serious.



Walaupun kesinambungan cerita quite slow for me. Tapi puisi rasa Rangga untuk cinta tu, best ;) #aiseseh




Mungkin.
Ya mungkin.

.

Orang yang suka kehadiran art pada bahasa tu.
Lebih halus dalam menyantuni perasaannya sendiri.
Dia tidak mampu direct.
Kau lah yang perlu peka membaca. 

#DrWawa

Monday, May 2, 2016

_IM2_@PostingTaiping_

Terkuak helaian-helaian itu. Nipis. Menerobos. Masuk menjengah ke ruang yang agak panas. Sesuai cuaca. Merecik peluh. Di lap kan saja dengan tisu keras yang tersedia di dinding-dinding wad.

Dan hari itu, adik yang sama kami datangi minggu lepas, masih di situ. Tersenyum melayan karenah kakak-kakak ni di examine oleh lecturer. "Kak, nape muke akak blurr semacam tadi?". "Ko tak payah mengutuk! Haha". Tangan terangkat, cuba pukul. Lupa. Dia patient. Badan pun still bengkak-bengkak. Tangan terhenti. Oits. I'm not gonna do that. Bermonolog sendiri. 

Dan kisah adik itu lah yang cuba aku ceritakan.

.

" Duduk dengan sapa dik?"

"Atuk"

*Tiba-tiba pakcik sebelah menyampuk"

" Die ni, datang spital ni pun sendiri kol ambulan. Takde orang nak buat untuk die"

"Oh. ye ke? Parent?"

"Bapak entah ke mane, mak dah kahwin lagi. Jadi atukknye la jage"

"Atuk keje ape?"

"Bawak lori kak"

"Lori angkat sawit kah?"

"Tak. Lori angkat barang pegi Tesco"

"So still sekolah tak?" Since umur dia baru 16.

"Lame dah tak sekolah sebab balik-balik masuk wad ni"

.

And according to his diet history. Dia salu skipped breakfast. Makan nasi sehari sekali dengan lauk pukul 6 petang. Tengah hari makan biskut kering. Dengan penyakit Nephrotic Syndrome yang dah ada since umur 10 tahun. Wander. What if atuk dia dah tiada? Siapa pula yang mau jaga? 

.

Ternyata. Wujud.  Masih wujud kisah macam ni, dan kita di suruh menilai keberuntungan diri. Setakat parent tidak tunai certain permintaan, setakat parent buat itu ini. Keberuntungan kita masih lagi di level yang tinggi. 

.

Dan yang lebih mengusik tu. Adik ni tetap mampu tersenyum lebar melayan kami. Acceptance. Jiwa yang tenang tu, yang redha. Dan dia hargai, apa juga yang masih ada di sisi. 

.

Aku?

.

Tersentak. Cukupkah rasa menghargai?
I'm sorry mom and dad untuk yang belum 'cukup sampai'. 

.

In shaa Allah.
I'll try my best untuk lebih 'hadir' menghargai.

.

 #DrWawa