Friday, April 29, 2011

Hadis 11 (dari Hadis 40 Imam Nawawi)

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Apa khabar? =).  

Jom share ;)

"Tinggalkan yang Meragukan"

 Daripada Abu Muhammad al-Hassan bin Ali bin Abi Talib r.a, cucu kesayangan Rasulullah SAW berkata bahawa beliau menghafal salah satu daripada sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: " Tinggalkanlah apa yang meragukanmu dan kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu"

(Riwayat al-Tirmizi no.2518, al-nasa'i no.5711,8/327-328,Ibn Hibban dan al-Hakim)

Huraian dan inti dari hadis:

Kalimah yang 'meragukan' bermaksud meninggalkan sesuatu yang menjadikan kamu ragu-ragu dan gantikanlah dengan perkara yang tidak meragukan. Hadis ini kembali kepada pengertian hadis ke enam,yaitu sabda Nabi SAW yang bermaksud,

" Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas,dan di antara kedua-duanya banyak perkara yang syubhah".
Meninggalkan yang syubhah akan membawa seseorang muslim kepada sifat warak. Ia merupakan manfaat umum dalam usaha menjaga diri daripada was-was syaitan.

Ikuti kisah ini:
Timba bukan milikku

Ibrahim Adham pernah ditanya: "Kenapa tuan tidak minum air zam-zam?".Lalu dia mmenjawab: "Kalau sekiranya aku memiliki timba nescaya aku minum. Sedangkan timba yang ada ialah timba daripada harta kerajaan dan ia adalah syubhah."
Apabila bertembung antara syak dan yakin, kita hendaklah mendahulukan yakin dan meninggalkan yang syak. Misalnya seseorang yang telah mengambil wudhuk dengan yakin kemudian dia syak, adakah wudhuknya telah terbatal atau tidak?. Maka dia dikira orang yang berwudhuk. Orang yang terlibat dengan sesuatu yang haram tetapi hendak meninggalkan yyang syubhah adalah tidak betul. Berhentilah melakukan yang haram terlebih dahulu.

Ni... dia yang buat kita ragu ni~ ~ ~ ~

Ibn Umar telah berkata kepada penduduk Iraq yang bertanya kepadanya tentang hukum najis darah nyamuk:
"Mereka bertanya kepadaku tentang darah nyamuk, sedangkan mereka telah membunuh saidina Husain. Aku telah mendengar Nabi bersabda yang bermaksud, "kedua-duanya adalah penawar hatiku".

Pengajaran:
* Meninggalkan perkara yang syubhah dan mengambil yang halal akan melahirkan sifat warak.
* Keluar daripada ikhtilaf ulamak lebih utama kerana hal tersebut lebih terhindar daripada perbuatan syubhah khususnya jika antara pendapat mereka tidak ada yang dapat dikuatkan.
* Jika keraguan bertentangan dengan keyakinan, maka ambillah keyakinan.
*Sesuatu perkara harus jelas berdasarkan keyakinan dan ketenangan. Tidak ada harganya keraguan dan kebimbingan.
* Berhati-hati daripada sikap meremehkan terhadap urusan agama dan masalah bida'ah. 
 * sesiapa yang berjinak-jinak dengan perkara syubhah akan mempunyai tendency besar untuk melakukan perkara haram. 

Allahu'alam =).

illalliqo' wa ma'assalamah. 

Saturday, April 23, 2011

ANALISIS KENAPA AL-QURAN TURUN KEPADA BANGSA ARAB





1.         Bahasa Arab

Ia adalah antara bahasa yang tertua di dunia, dan bahasa ini adalah bahasa yang asli (authentic), yakni, tidak ada ceduk-menyeduk bahasa asing, spt bahasa Inggeris @ bahasa Melayu sekalipun.. Bahasa yg paling tepat untuk menerangkan tentang isi kandungan Al Quran. Bahasa yang terindah utk nukilan puitis

 2.        Bangsa Arab

Adalah bangsa yang terkenal dengan puisi dan syair, dan arif menghafal.. Adalah bangsa yang terkenal dengan sifat degil, kasar ( pengaruh  geografi), dan kejam (seperti membunuh anak perempuan) serta budaya dan  amalan-amalan  sesat seperti menyembah berhala, arak, judi, perempuan, sihir dan sebagainya.

Cabaran: sifat-sifat tersebut adalah merupakan satu cabaran yang hebat untuk Nabi SAW meyampaikan ajaran Islam kepada masyarakat yang sebegini rupa.  Kalau nak dibandingkan dengan bangsa-bangsa sebelah timur, walaupun kafir, budaya  timur masih sopan, lemah lembut. Dan kalau bangsa Melayu kita, bila  ajaran Islam datang dengan mudah kita menerimanya sebab bangsa kita lebih  terbuka dan mudah menerima.. bukan macam bangsa Arab?

Kesan: Apabila mereka menerima Islam, mereka tetap dan teguh kepada  kepercayaan mereka, semangat mereka tinggi dan berupaya menyebarkan agama  keseluruh dunia  sama ada melalui penaklukan atau pedagangan. Mampukah  bangsa lain mampu melakukan sama seperti apa yang telah mereka lakukan?? Hmmm..

3.         Kedudukan Geografi

Kedudukan Makkah as the most strategic “centre” of the world, antara  penemuan timur dan barat, perasan tak?  , kalau nak di bandingkan,  Vatican City di Rome, tempat penemuan Christians tu, dah di belah barat dah sebenarnya....

Pengaruh Cuaca:
Iklim panas kering di negara Arab Saudi ni  dengan padang pasir yang luas,  tanah kering kontang juga adalah satu simbolik kepada perjuangan dan  survival  cabaran yang sungguh besar. Cuba buat di Malaysia ke, Spain ke,  tak banyakla cabarannya..

Selain dari itu seperti kata Ustaz, cuaca yang sebegini adalah amat sesuai  untuk menunaikan ibadah haji.  Tanah Mekah juga adalah tanah tempat pertemuan Nabi Adam a.s. dan  Jeddah kita saya maksudnya nenek kita.. Hawa.. yakni di Jabar Rahmah, Padang Arafah aka padang Mahsyar yang juga akan menjadi tempat pertemuan kita di akhir  waktu nanti..

Tanah Arab adalah tempat tamadun manusia yang pertama yakni Tamaddun  Mesopotamia di lembah Sg. Euprates dan Sg. Tigris di Iraq.. 

Allahu'alam...
sekadar perkongsian ;). 
Illalliqo'wama'assalamah =)

Friday, April 22, 2011

Its not easy to make all people around us satisfied *_*

Uhu ~ bingung! mana satu nak layan dulu ni???

Bismillahirrahmanirrahim.

Asalamualaikum w.b.t =)

Meet  you all again in this entry ;).

Want to share some sort of small awkward feeling here, but still consider it normal. But before that, lets go through this ~

" Behold in the Remembrance of Allah do hearts find satisfaction." (13-28)

From that "ayaht", what appear in ur mind?? =)

Its about satisfaction right?. Erm..... Before I tell you the main thing that I should share in this entry, let me share some story =).

" Linda & Ciciy ni sahabat baik. Dorang jumpa tym kat tempat belajar d Institut ....{rahsia}, ehe. Selama ni, diorang kawan baik ja. Tapi, satu kali tu, kawan c Linda, iaitu c Ciciy ni, asyik-asyik buat muka masam, kasar kalau berkata-kata, [ndak la kasar sangat pun, kasar dari biasa la ] , asyik-asyik tunjuk muka la! ndak habis2 ! {ehe, emosi pla kan :P}, mungkin atas dasar ketidakstabilan hormon kan... ala, biasalah...wanita kan ;)... hee. Dah tu... c Linda ni pun ndak sudah dapat tahan ~~ lalu "mempamerkan" keterasaan hatinya itu.... {na.... merajuk sudah...}.Linda ambik tindakan untuk tidak melayan Ciciy, walaupun Ciciy dah ok dah tu, cuba bergurau-gurau, tapi, Linda ambik gurauan itu sebagai satu "bahan yang tidak lucu" , ya la... orang terasa la katakan.... hehe."

"ha! ni kisah pertama, apa pendapat kamu?? adakah kerana salah faham?? atau tidak wujud toleransi dalam persahabatan?? kurang karakter "faham-memahami" ?? atau macamana?? Erm.... ndakpa2 =), simpan dalam minda dulu ar.... kita tengok kisah seterusnya =)

 
 Ok =), ni kisah kedua.
" Linda & Ciciy ni kawan.... maybe ndaklah serapat mana... tapi consider kawan juga la..... {ek??}. Actually, Linda dah ada kawan-kawan lain sebenarnya, ciciy pun sama, tapi mereka still berkawan juga la, berkomunikasi antara satu sama lain juga, cuma, tidaklah serapat Linda n the geng dia yang tersendiri... jadi... mahu di jadikan cerita... satu hari, Linda bagi lah hadiah kat geng2 dia.... dia ada bagi juga kat salah sorang geng c Ciciy, tapi, ya lah... salah satu geng ciciy tu sahabat Linda kat zaman remaja dulu.... tak salah kan??. Then kita sambung ya ;), Tup-tup, tanpa disedari.... c Ciciy mula tersinggung... terasa la pulak.... dia wonder... kenapa c Linda ndak bagi dia hadiah juga.... Habis c Linda ni di boikotnya, dia blacklist kan. Linda pula, , Linda sedar.... tapi, lebih suka memandang suma tu scr positif ;). Tammat~~

Erm, macamna??What u guys can aspect from my short share?? hehe..

Alright... its better not to burden u guys with so many questions right?. hee. :P . Ok2. What I want u all to know here, we are just not "God" to make all people satisfied... Only Allah can give something what we call "satisfaction". In the first story, actually, Ciciy don't even want to make Linda feel miserable, but she have "Menstrual syndrome" that week, she just can't control her emosional. But she doesn't mean too.... But perhaps, in this story, she also need to admit, that she can't make everyone satisfied... So, let it go Ciciy =), Just go on with your life =). Through the 2nd story, maybe Ciciy just too sensitive, she thought that everyone should consider her as one of the most important thing, but she need to accept... not all things in this world u gonna get, sometimes, Ciciy need to consider others too, rather than ask, its better to give =). 

And off course ;). Only Allah can make us feel satisfied, praise to Allah =). 
not only that, if we through same experience as Ciciy & Miniy, always remember, Allah know.... and He always near to us to give us strenght =). 

Thats all for the sharing tonight. InsyaAllah, meet u in another entry ;). 
Gud night.
illalliqo'iwama'assalamah =).

Monday, April 18, 2011

Field Trip sandakan =)

Bismillahirrahmanirrahim

Asalamualaikum w.b.t.

Hanya gambar yang menjadi bukti bicara, kerana lidah kelu untuk berkata :)

Sebelum bertolak, kat SST
Tink' ;)
Sempat melawat anak2 RPH jap :)
Mamil
Fikri
beberapa minit selepas sampai d Ranau =)
Ladang teh :)
wah... happy sakan Nabilah... cantik ba ladang tehnya =)
Asasis' man
Jima layan blues ~~
Berposing sebentar =)
awal pagi, sebelum bertolak
SESB
Jennyta

Alhamdulillah~
 *_*, ni ja stakat ni mampu upload =).

Illalliqo'ma'assalamah =)


Sunday, April 10, 2011

Program Menara Gading 2011. Membuka Mata Hatiku yang selaMa ini Kaku.

Bismillahirahmanirrahim.

Asalamulaikum w.b.t
harap semua teman-teman sihat hendakNya =)

Ha! this week, Najwa turut membantu dalam Program Menara Gading (PMG) 2011.Tapi, kali ni Najwa merungkai setiap apa yang Najwa belajar, dari perspektif yang agak berbeza ;)... erm... slightly different :).
Sebab.... kali ni.... Najwa jadi salah seorang "chef". ehehehe....Perasaan tu.... mmg!! sangat-sangat berbeza!. 
I learn many things. And this experience make me always thank to others. =).

Pengajaran yang najwa dapat:

1. Najwa berterima kasih sangat dekat "mbak-mbak" yang masak utk semua pelajar masa zaman sekolah dulu. Ndak sangka pulak, masak untuk ramai orang ni perlukan mental & fizikal yang agak kritikal juga.Syukur ada kak Jue, banyak bagi tunjuk ajar =). kak Ain, kak Nana, Yuni, & Atul. :).

2. Najwa tau sda.... macamana mau pegi 'pasar ikan' waktu pagi... jam 4 pagi?? aduyai..... first time... tp,
kak Jue kata, time tu la ikan baru sampai... fresh! ;). erm.... tp, kami lambat jugak sampi... sampai-sampai ja sana.... tinggal sikit ja ikan-ikan tu....ehe, consider it as 'ikan basung'.=)

3. Najwa learn jd sorang yang sabar... Tahan hati walaupun penat, tahan marah walaupun geram... (tp xdala marah pun...) hee. Semua di uji, ketahanan mental, fizikal, spiritual.... and lain-lain..

4. Najwa belajar meletakkan diri di bawah. Bukan Najwa kata tukang masak ni low profile... tapi,, selalu, orang tak ambil peduli pun ngan jerih payah tukang masak. Dekat restoran, boleh ja jerkah-jerkah kalau salah hantar menu... hurm.... that make me thing of something like this, in order to make me always consider others. Remove selfish, and make ego collapse ;). Wow! amazing.

5. Erm.... apa lagi ar?? ha! ni membuatkan Najwa pandai masak ;). hehehe, selalu budak asrama ni di cop ndak pandai masak kan :P. InsyaAllah... tidak lagi =). Boleh la sudah masak,...Masak air.... masak maggi.... heee... gurau ja =).

Rasanya, ada banyak lagi pengajaran yang Najwa dapat tp, tidak dapat di santuni kesemuanya dengan kata-kata=). Kalau mau tau, ha! jomlah ;), join program n jadi 'chef ' ;).

Selain jadi ' junior chef '... Najwa juga di beri peluang & pengalaman menjadi moderator tau =). Moderator untuk Forum " Kehidupan di Kampus Menara Gading". Ahli Panel dia, kak Nisaa', kak Dalila (PKPIM), and Abg Ramli (Exco penyelidikan ABIM Sabah).

Jom kita tengok ;) :

Kak Jue & Jima, excited beli sayur =)
Kangkung-kangkung ~~




Banyak sayur kami.... wahah! kak Jue pla still bersemngat dengan sayur-sayurnya :). Sayang kak Jue =).


Jima.... jual sayur kaaa??.... heheh

mau apa?? timun? kangkung?? sawi? heheh

Night, sebagai moderator forum =)
Kak Nana balik sabah =) . Suka :). ni semua, kakak2 yg b'usaha =).

with them =)

During forum

Peserta PMG 2011

Agak nervous... tp, still consider tenang =).

Abg ramli memberi pengisian.
 Abg ramli ni ex-student kat universiti luar negara =). Ambik engineering. Bagus orangnya, humble ja =).


ehe.... banyak pengalaman Najwa garap. harap, najwa boleh istiqomah dengan apa yang Najwa buat =).

::::: (+_+) :::::: mesti certain2 kawan Najwa pelik, napa Najwa ndak sda guna "aku" atau " saya" kalau buat entry. hehe, ya la.... bila kita sebut nama kita balik, kita rasa kita lebih m;hargai diri n skaligua nama yang di beri =). And kata nama ni, buat Najwa selesa n senang untuk communicate. Especially, when I talk audioly. talk to myself =).
K la kawan2. hope ble meet g d entry seterusnya ;)

illalliqo', maa'ssalamah.



Monday, April 4, 2011

Anak-anakku =)

Bismillahirrahmanirrahim. 
Asalamualaikum w.b.t

PROGRAM KAMI SAYANG & PRIHATIN (KSP).

Unforgetable memory!

Lets take a look ;)

Malam pertama sampai kat RPH =)


Solat jama' qasar b'jemaah, then kitorang dengar pengisian dari Dr Abdullah =)

Semua busy ngan persiapan program. Inilah wadah merapat ukhuwah antara kami =)

Yassir, consider as a good brother for anak2 RPH, and maybe.... for us ;)
Our YDP, who always commited with da'wah.




Wou!! sabar adek2ku... sangat ribut + meriah!!



Tu yang najwa peluk tu, Azrul nama dia, suka senyum sebenarnya, kalau senyum nampak semua gigi, pipi tembam pun naik =). tp, kat gambar, buat muka macho la pulak~~ hehe . Yang sorang g Adha... Allahuakbar...hyperaktif! xble duk diam! d suruh mandi xmau,, bila sebut, "nanti bagi 20 sen,"ha! baru dia b'gegas mau mandi. Banyak karenah... tapi seronok layan =).


lucu ngan adek2 ni =). kalau kawan2 yang baca entry ni ada masa, cuba2 lah turun padang lawat2 anak2 RPH ni. dorang perlu kita, perlu kasih sayang =).

Najwa nak crita, ada satu budak ni, Hardy nama dia, tengah2 kami berprogram, suddenly, dia berlari masuk bilik, baring atas katil, tekup muka ngan kain selimut, jadi Jima pun dekati la budak tu... tanya "kenapa sayang?"... budak tu senyap,, xjawab, "kenapa hardy...?" jima try provoked, tiba-tiba, dia ambik tangan Jima n letak kat pipi dia.... uhu, najwa yang dengar cerita jima pun rasa haru, how about you??... so, sambung crita, Jima tanya, "Rindu siapa...? mak?" uhu..... speechless#@%$... Budak tu just senyap n pegang ja tangan Jima.... hurm......Najwa pun sedih =( .

tu yang ajar najwa jd b'syukur :)

Ehsan. Budak baik =)

Pagi hari pertama kat rumah RPH, ada satu budak ni, liat sangat bangun, abang dia balik-balik kejut."Bangun San,,,,". Hurm.....najwa pun tolong kejut, "Bangun Hassan...." , Budak tu jawab, "Bukan Hassan kak..., Ehsan..." heheh, "oh.... Ehsan...."(ehe, cover malu). "bangunlah Ehsan..., mau tahu apa maksud nama kamu?" Najwa try provoked,, "ndak tau kak", "Ha! maksud Ehsan tu ada kaitan ngan kebaikan tau...". terus dia diam, and pastu, dia angkat punggung dari katil, ambik wuduk, erm... psikologi kanak-kanak kena di puji jika baik, n kena bagi kata tegas supaya terbina mumaiz dalam diri =). seronok mendalami dorang.

hardy =)

Dr.Abdullah sampai demam-demam....uhuhuhu

erm.... selain berpengalaman jaga anak-anak, Najwa jadi kenal and rapat ngan fasi2 program, Yasir.... K.Jue... Jima (mmg dh lama masuk ngn dia ;), Myz.... Tink.. K.Mira...K.Lija...Dr..Banyak pengalaman lucu =D. Setiap kali najwa ingat, mesti akan ketawa sendiri =).

Ting @ Anisa, turut turun memberi komitmen =)


Jima n Myz =)

Abang Yasir tengah bagi Klinik fardhu Ain ngan anak-anaknya =)

Anak-anak ini perlukan perhatian dan didikan =)
Urut-urut ~~ ngantuk ar.....
On the way balik, mama pesan belikan Pasmina,, ingatkan yasir xmau stop =). tp dia stop juga =). najwa hepi!! Kami singgah kat Nabalu Park. besh~~

Memory yang xmungkin d lupakan! insyaAllah.... =)

Bukan semua orang dapat apa yang kita dapat =). Bukan semua orang rasa apa yang kita rasa. So, turunlah, rasai gerak nadi umat, lihat n rapati mereka =). Sayang kat semua orang, Buat teman-teman seperjuangan, kita tak terhenti di sini. Banyak lagi punggahan kekuatan yang perlu di kerah. Moga kita berkumpul semula dalam program yang lain. Innama a'malu binniah :).

Kalau bole, najwa mau upload semua gambar, tapi line internet is not consider well... erm..... =)

Ok kawan-kawan... Moga bertemu kembali dalam post-post akan datang :).
Moga semua sentiasa sejahtera ;). to mama n bapa, tq byk2 sebab memahami anakmu =).

To Jima, Myz n tink' hope all of us, Success! Amin....

Illalliqo'ma'assalamah.