Friday, February 19, 2016

Rapuh. Dan yang rapuh itu. Aku.

"Aku merasa hancur" - Medan


Dan mata itu. Dalam lidahnya yang berbicara, matanya merenung terus ke aku. Seolah tiada gentar. Dia menceritakan dirinya. Dia membuka dirinya tanpa perlu selindung. Dia jujur. Itu energy nya. Aku tau, dia tidak bohong. Kerna matanya tidak menipu. Dia pernah terluka. Dan lukanya dalam. Sehingga satu laut ini perlu dia seberangi untuk mengejar hijrah. 

.

Dia ini. Lain. 

Aku dapat rasa. Kamu berbeza. Kamu punya luka. Dan luka itu wujud setelah kuat menggenggam cinta. Kamu memillih dia sebagai yang terbaik untuk dijadikan isteri. Tapi malah dia berbalik membelakangi. Dan kata-kata kamu itu. "Aku merasa hancur". Tergambar dari mata itu. Mata itu berterus-terang. 

Siapa kamu?

Kamu buat aku sentiasa ingin lebih tahu. Siapa kamu? 

.

Tapi pertemuan hari itu. Jernih. Kamu menanggapi aku sebaiknya :) Dan mata kamu, buat aku rasa, yang diriku indah :) 

Hanya saja kalau kita akan jumpa lagi. Hanya saja. Tapi mungkin, pertemuan itu cuma satu persinggahan. Untuk aku belajar. Yang tiada satu apa pun di dunia ini milik kita. Semua pinjaman. Dan saat pinjaman itu di ambil semula. Tahulah kita, yang Tuhan bermesej untuk kita segera mengembalikan segala rasa itu padaNya :) 

Seperti kata mu, "Apa-apa, kembalinya pada Dia" 

#WarkahuntukdiadariMedan 
#NajwaharapNajwabisaketemulagisamakamu
#Kamu
#Jejakadarimedanitu



Tuesday, February 16, 2016

Bila bayi kurang bergerak dalam kandungan



Yah ;)
Untuk ibu-ibu mengandung.
.

Bila bayi kurang bergerak? 
Salu kick dalam 2 jam ada dah 10 kali, or 12-24 hours tu, lebih dah tu 10 kali. But suddenly, 6-12 jam pun kick 4-5 kali ja.
What does it mean?

"Alarm"

.

KENA CEPAT-CEPAT BAWAK SEPITAL KAK. 

.

Physiology nya.Yeap, up to 28-32 weeks, memang nervous system baby dah ada, so circadian rythm tido nya dah mula ada.

'So basically, mungkin baby akak tido'

Tapi akak risau, sebab salu dia main ja dekat dalam tu, but few days back, dia kurang aktif.

But, anything. Akak bawa ja pegi sepital. WAJIB! 

.

Sebab mungkin ada faktor lain yang membuatkan dia 'kurang gerak'. Which is: 

1. Fetal death (Paling bahaya kak) 
2. Dia kurang oxygen (hypoxia) sebab placenta yang salurkan those oxygen and nutrient suma ada masalah. Makanya, baby jadi less active untuk compensate that situation. Contohnya, air ketuban tak cukup, sikit sangat (oligohydramnios), so baby jadi tak best sangat mahu bergerak. Ndak smooth katanya. hehe. Other than that, bila dah kurang 'sumber asas' untuk membesar, pembesaran baby terganggu kak (Uterine growth restriction). 
3. Uri baby (placenta) tu dekat depan. That's why akak ndak boleh feel kick baby. 

.

Banyak lagi ni.

.

Tapi sharing malam ni ini ja dulu ya :)
Moga bermanfaat buat ibu-ibu mengandung. 

.

Alhamdulillah :) Moga Allah bantu bagi Najwa kefahaman yang 'jelas sejelas-jelasnya' untuk this posting ;) 

Ingat kak! Baby kurang gerak, gi sepital!!

#DrWawa
#Amiinn

Monday, February 15, 2016

Love me. But not because of...


Cintai aku, tapi bukan sebab:

1. Potensi

Kau rasa aku berpotensi untuk stabil dalam hidup. Kau pilih aku. Bersediakah bila moment 'tidak stabil' datang? Once, that moment come, then you said 'tak sangka'. Hentikan pemilihan untuk sebab ini. Aku risau kau kecewa.

2. Baik

Aku tidak baik. Aku pendosa. Dosa lepas masih aku mohon untuk di terima taubatnya.Dosa mendatang, apatah lagi. Jangan pilih aku sebab aku baik. Aku tidak baik. Aku pendosa.

3. Nampak tiada masalah. 

Aku tidak punya easy go life. A bit complicated. Aku risau, tatkala kau lihat tingkap 'masalah' ni, kau mundur. Kecewa atas pilihan sendiri. Just don't. 

4. Aku beri harapan

Jangan. Selagi belum 'betul' masa, jangan berharap. Harapan adalah benda yang akan menyakitkan if diri belum sedia untuk give and take. I don't want to open this window pada kamu. Sebab mungkin, ada yang 'lebih baik' mungkin sedang mendatang pada mu :) Kita semua 'deserve better'. :)  

.

If nak pilih. Biar pilih untuk Tuhan. Supaya kau tidak akan pernah kecewa. Sebab aku tengah belajar untuk memilih kerana Tuhan :) You too should do that :) 


Pilih aku. But make sure bukan sebab di atas :) 

"I am learning to TRUST THE JOURNEY even when I do not understand it" 

#emotional
#thingy
#daebam 

Friday, February 12, 2016

The 24 me ;)



11.02.2016

24 Years Old.

"After you finish your study. You terus kahwin. If nak tambah rezeki"

.

Selepas bermuhasabah di usia 24 tahun ini :)
"In shaa Allah prof. Kita rancang, Allah rancang, and rancangan Allah lah yang paling hebat"

In shaa Allah ;)

But AFTER  those:

1.Alhamdulillah selepas di terima memberi khidmat dalam bidang perubatan dan mula ada pendapatan tetap sendiri
2.Ada rumah sendiri
3.Bayar kereta guna duit 'gaji sendiri'
4. Ada business yang boleh di gerakkan and kukuh berdiri
5. Bawa mom and family outing 
6. Bayar semua hutang-hutang dengan mom :P 
7. Selepas ramai dapat dibantu dengan kukuhnya financial diri.

Gitu. 

Konklusinya.

"STABIL diri"

.

In shaa Allah, rezeki tu Allah atur. Your aunty yang pernah sakit dulu dengan case yang sama. Now anak berderet-deret ja sampai terpaksa ligate tube. lol. 

.

"NO NEED TO BE GREAT TO START, BUT IN ORDER TO BE GREAT, YOU MUST START!"
.

Aku memaafkan diriku yang dulu. Aku melepaskan kesilapan-kesilapan lalu ku. Jika mereka masih menganggap mu Najwa yang dulu. Tell them this, "Let me introduce you THE NEW ME ;)

'Imbasan IMKK 2015' 

.

Najwa sayang semua.
Najwa akan tetap sayang semua ;)
Jangan pernah simpan dendam.
Jangan pernah simpan benci. 
Because people changed, so do you ;)
People made mistake, so do you.
Never look back.
Move forward.

"Sebab Tuhan tahu, kau tidak pernah berniat begitu"




Tuesday, February 9, 2016

Dermatological disorder in Pregnancy (O&G posting)


Alhamdulillah :) at least satu. Tingkat lagi! Lecture last week. CNY baru-baru ni, terlepas lalu. Hii.

.

Rupanya orang mengandung ni, kadang hormonal factor boleh menyebabkan kulit berubah. 

Dahsyat. 

.

Selalunya, atopic eczema. Ini memang selalu. Due to immunological changes, so IgE level naik. This one memang 'selalu', kira 1st la untuk penyakit kulit dalam kalangan wanita mengandung. 

Then.

Followed pula dengan PEP or PUPPP (Polymorphic Eruption in Pregnancy or Pruritic Urticarial Papules and Plaques in Pregnancy). 


+ This one selalu associated dengan primiparous, multiple gestation and increase maternal weight gain.
+ Bila bahagian abdomen dah start distended, automatically bahagian tu akan stretch. Somehow, akan damage connective tissue. Yang mana, bahagian non-antigenic akan change pegi antigenic > skin eruption berlaku. (So, basically sbb 'stretch' sangat) 

+ But this one selalu berlaku dekat hujung-hujung pregnancy. 

.

Then, Pruritic folliculitis

Yang ni, GP akan salu ingat ianya 'acne'. Sebab bentuk macam acne. Selalu muncul waktu 2nd or 3rd trimester. 

Jap Najwa tunjuk gambar.

Kan? Cam acne. 
.

Okay, yang last ni. Agak extreme -..- Paling xboleh lupa ni nama nya, "Pemphigoid gestationis (herpes gestationis)

+ Katanya , autoimmune.

+ Presence of HLA-DR3 and HLA-DR4 dekat badan wanita ni (ndak tau la, if our body pun actually ada benda ni. Nau'dzubillahimindzalik. 

+ Kadang-kadang, dalam tidak mengandung pun boleh dapat, sebab ambik contraceptive and menstrual cycle. 

Jom tengok gambar.huhu

Maka bertabahlah para ibu yang Allah hantar ujian gini. 
.

Dan bukan senang menjadi wanita. Wanita di cipta dengan mental yang kuat menahan kesakitan. That's why, role  melahirkan anak Allah beri pada kaum Hawa. 

Ni baru kulit. Belum lain-lain.

#Lahaulawalaquwwataillabillah 
#kuathati
#kuatsemangat
#Innallahamaa'na 

Senyum :) Bila kita share, in shaa Allah, kita lagi ingat.

#DRNajwa  (amiiin) 

Friday, February 5, 2016

Believe in Vulnerability :)


Believe in vulnerability. 

.

Means.
Keadaan di mana kita bersedia untuk terluka or kecewa apabila expectation kita tidak kesampaian.

.

Selalu bila my aunty2 kata,

"Untung tah kawu, mun belajar Doktor, tarus habis belajar, dapat keraje" (Untung lah kau, belajar bidang kedoktoran, boleh terus dapat kerja)

Nowadays, konsep ni sudah tidak lagi boleh di gunakan. Aplikasinya cuma '30%'. Rest, absurd. 

.

Berapa banyak yang ambil kedoktoran, last-last end up di bidang accountant masa tunggu panggilan. Ada yang berakhir menjadi peniaga. 

Vulnerability.

Kita jangan mendabik dada, mendongak ke langit tinggi. End up, risau Tuhan tarik sekelip mata apa yang kita ada. Nau'dzubillahimindzalik. Astaghfirullahaladzim. 

.

Tidak mustahil.
Tuhan aturkan hidup kita menggunakan 'plan' Nya yang berbeza. 

.

I still remember, my friend cerita, bagaimana abangnya dah dalam final year medic > accident > end up menjadi guru.

.

Lihat aturan Tuhan. Tuhan punya rencana yang kita tidak ternampakkan.

.

Kita mohon dan lakukan yang terbaik.

.

That's why, bila my aunty-aunty puji camtu, saya sebut, "Amiin.. mohon doanya. Nde jue buleh jangke, kot-kot end up menjahit di rumah" -- Dan semua mereka terdiam. 

Bukan doakan yang bukan-bukan. Tapi Allah Maha mengatur rezeki.
Dalam kerendahan hati, kita pasakkan ketinggian  budi :) 

To all my friend yang selalu ada susah senang me. Moga stick terus with me untuk susah senang me :) Tapi kawan yang 'jelas' tu, dia ada untuk 'susah' part tu. Which is, rarely orang mau ambik port. 

.

Do believe in vulnerability!
And keep praying for the BEST!

#DaebaqDaebams

Thursday, February 4, 2016

Teruskan doa :)



Kadang kita berhenti berdoa. Sebab rasa Allah tidak akan kabulkan permintaan kita yang itu. Silap. Kita teruskan berdoa. Jika apa yang Allah beri tu tiba-tiba 'nampak' lain. Means doa kita tu di layan dengan cara yang lebih baik. 


Always ask for sesuatu yang,
'Lebih baik' :) 

Ingat ni cik Bam. Ingat! 

Okay :D

HAPPY BIRTHDAY MOM :D




Kenapa semua pun perlu tanya your mom?
Jodoh tu bukan your mom yang tentukan, Allah tentukan.
.
Ayat jejaka-jejaka peninsular (ups, direct ja lah ya. Jangan terasa)
.
Why?
.
Dari sekecil tapak kaki sehingga jadi anak dara orang ni.
My mom ni lah tulang belakang nya bang oi.
If she don't like you, how can I dare to hurt her and choose you?
I can't.
.

Bukan membelakangkan takdir.
Tapi in shaa Allah, Allah tahu niat saya.
Dan moga Allah rencanakan sebaiknya for me. 
#Lahaulawalaquwwataillabillah.
.
Take it this way, 'Pilihan my mom tu, 100% akan jadi pilihan saya'
My mom likes you, I will automatically like you.
Muktamad la kot ya. 
.

Story dekat atas tu, just wanna tell you, that my Mom is a very important person to me :) 
.

05 February 1962

Is her BIRTHDAY!!

Ni kalau list the whole thing about jasa dan sebagainya, cium tanah pun ndak akan pernah mampu ganti ni. 

.

I love you mom :) 
Nantikan kepulanganku in shaa Allah!
MAU PELUK KUAT-KUAAAAATTTTT! 
*nangis* 

#daebaqdaebams

Wednesday, February 3, 2016

Wake up my mind - 2018 :)


"Prof, if you don't mind, I want to ask you something after this class"

"Why? just ask here. Everyone here is your friend. They're all girls"

"Ya laa" -the other seems interested.

'After several explanation'

.

'Okay, based on your story, I know already what is your old disease'

'It is Ovarian dysgerminoma'

With slow voice, 'You study well, finish your study, and get married as soon as you finish your study'

"How many years prof after I finish my study I can wait?" - takung dah air mata. lol

'As soon as you finish your study'

'If you nak tambah rezeki, you kawin awal'

And that girl of me, burst into tears. This is really not a joke.

'But whatever, Serah Kepada Allah'

*Ya, this is all about rezeki. Tapi rezeki tanpa usaha. Allah tak beri. Mohon yang terbaik dari sisiNya* 
.

And I don't really expect that tips.

But saat dan detik itu. Hati mula serah. 

Someone leaves me when I'm in despair. And what do you expect when troublesome thingy come into my life after this. Will he stay?No, he will leave. The same thing he will do to you later on. 

And I don't play victim anymore.

If he's not the one for you. Leave. And build your own life Najwa. 

.

So in shaa Allah. 

2018 is the year. I choose this year. In shaa Allah. Under mission and sepenuh tawakal padaNYA. After I finish my MBBS. 'Anyone' yang thru' my mother. And my family accept him, he's the one. I won't choose anyone now. 

Kenapa Najwa selalu sebut, 'tidak mahu bercinta' tapi 'kawan'.

Bercinta tu kepura-puraan. Kawan saja kita sudah saling kenal hati budi. Tapi peletakkan 'kawan' inilah yang bahaya. Ia akan buat kau selalu confuse.   

After marriage is something yang you can call 'cinta'. Sebab lebih terpandu. Halal. Rahmat dan Tenang. 

'Susah sangat orang nak faham kita kan?' lol.

.

Dan tidak ada yang lebih murahan for me other than ayat 'relationship goal' bagai. Come on, I'm 24 soon. I want something serious. Bukan cuba-cuba. Nak bercinta, biar aim kahwin. Bukan just kenal-kenal. I've seen too much. Too much hurts. Too much irresponsible thingy. And please, don't even attempt if you're not serious. 

.

SERAH PENUH. 

'And my husband, always gonna be my first love'

Aiseh. Gedik la kau. lol. 

'Eh, orang lain boleh, why not me' 

.

So, In shaa Allah. Dr Najwa will build her life within this 1 and a half year. My aim is 'family goal'. Bukan relationship goal. Itu semua poyo. 


Najwa percaya, jodoh Allah atur :)

To mom who will always scroll my blog :) If , after your daughter dapat kerja, and she don't have a good calon, your daughter mohon dicarikan :) In shaa Allah, mom knows me better than any other person. 

#DrNajwaDeBams

Serah Penuh.
Dan bersedialah untuk kematian dari sekarang Najwa. Ini jodoh yang semua orang wajib jumpa.
#Lahaulawalaquwwataillabillah
#Tawakaltua'laAllah


Tuesday, February 2, 2016

O&G posting year 4 begin!


02/02/2016.

Najwa walked in ke labour room.
And the feeling was 50% tidak selesa.
I don't know, either hormonal factor, or else sebab dari depan pintu dah letak mind set. 
This is the 'Pain Room For Women'. 
Lol. 

.

Masuk-masuk ja, a young husband with his wife.
New baby, Chinese look, tapi kulit gelap sikit.
Kulit ikut ayahnya la kot.
Mata follow mom nya.
And the view, memang agak ketat.
Sebab muka husband 'ketat'.
Risau la kot. 

.

Melangkah dalam 5 langkah.
Bilik kedua sebelah kanan.

.

Gunting plus tiub kencing di dalam 'vagina'. 
(Maaflah, direct ja lah ya)
And view dia agak 'kurang selesa'. 

.

"Puan, puan tahu tak ape yang dah berlaku kat puan?"

"Saya dah tak larat Doctor"

"Puan, macam ni. Lepas bersalin, wanita akan alami beberapa keadaan, antaranya tumpah darah. Puan ni dah dalam kategori tumpah darah, so lepas ni, kite cube hentikan pendarahan dulu, if tak stop jugak,ada kemungkinan kite nak bawak puan masuk bilik bedah, if darah tak berhenti jugak, ada kemungkinan rahim puan perlu di buang (hysterectomy). Faham ye puan"

And akak tu sudah tidak terlayan. Penat.

.

Dan malam itu Najwa belajar tentang 'rasional cinta'.

+Cinta itu bukan senyuman
+Cinta itu bukan bahagia memanjang
+Cinta itu bukan senang 24 hours!

'Cinta itu sakit dan pengorbanan'

Ulang.

'Sakit dan pengorbanan'

.

Suami muda tadi, berkorban menjaga isteri. Isteri berkorban melahirkan anak untuk suami. Dan akak tu, berkorban sehingga terpaksa buang rahim.

'Cinta bukan benda mudah' 

Kerana 'cinta WAJIB datang dengan pengorbanan'

.

Dan Najwa.
Moga Tuhan kurniakan cinta yang paling tulus!

.

Yang sakit dan korban itu menjadi rahmat.
You can love the flatus despite of it smells!

.

Masuk posting O&G memang macam ni :) 

.

Pasakkan hatiku pada kaki.
Paksakan ku tunduk sehingga mati :) 


.

DrNAjwaDeBam!