Tuesday, January 26, 2016

Doakan saja yang termampu!


Risau.
Kerana  cinta itu.
Risau kita terfitnah.

.

Memang.
Memang menjadi ahli maksiat dalam masa sama tunduk sujud mohon redhanya Tuhan.
Apa selari?
Antara keinginan dan batasnya. 


Mereka yang menerka.
Katanya kau tu cakap saja mahu cuma rahmat, elak di murka.
Tapi action nya dangkal.
Juridikasi kehakiman yang agak bias tidak teliti.
Struggle nya? 
Akulah sendiri-sendiri tahu.

.

Apa senang?
Jadi ahlinya nafsu dengan rasa hamba pada Tuhan? 

.

Apa senang, tuntut redha dalam masa sama menjemput murka.
Tidak senang.

.

Dan kau?
Cuma mampu menerka.

' Sedang aku, cuma mampu doa' 

.

Kerana Tuhanku Tahu. 

#debams

Saturday, January 23, 2016

Choose the one who chose you :)

Dan dia bertanya tentang lelaki itu. Katanya, "Akak rasa,  dia nak kat saya ka?". And my reply :)

Selagi dia tidak KATA dengan jelas. Just take it as 'NO' dek :) Sebab cinta itu perlu jelas :) sifatnya jelas :) Tidak selindung. 'Selagi dia tidak kata apa, tidak menjelaskan apa, tidak menyatakan apa', that's the key :) means 'No'. 

'simple' 

.

Be a whole. Be a whole as a person first. The one whom destined, will always be yours :) Choose the one who chose you, respect you, wants you. In shaa Allah, the relationship will last longer :) 

.

Amboi, dah jadi pakar motivasi cinta Najwa de Bambam ni. Sisterly-like is my style kot ;) 

'Sebab cinta itu perlu jelas!' 

#catatanwawabambam



Wednesday, January 20, 2016

Lelaki.




Dulu aku punya persepsi.
Persepsi yang datang dari dalam diri.
Bahawasanya.
Yang namanya lelaki itu.
Semuanya menakutkan.
Mengecewakan.
Menghampakan.

.

Tapi masa menyembuhkan :)
.

Dalamanku disembuhkan.
Dan aku mula melihat mereka dari sudut pandang yang berbeza.
Setelah dalamanku disembuhkan :)


Alhamdulillah untuk lelaki-lelaki yang Allah hantar into my life :)
My father, my uncle, my sibling and my friend :) 

CatatanWawaBambam!

Saja share gambar atok and nenek kak Long :P 

Monday, January 18, 2016

NIpple discharge


I still remember, one of my friend pernah tanya zaman sekolah dulu. "Najwa, if my breast got something macam bijik, bahaya tak?". Masa tu, jawapan entah apa-apa, "I think you better bawak klinik". Camtu ja la kan boleh jawab. Now, according to what I learned from my teacher, jawapan yang sepatutnya, "Any lump (bijik ka apa) is not okay. Better terus check". 


And harini, Najwa mau share about 'Nipple discharge'. 

If, bahagian nipple (puting) tu, terdapat excretion/ discharge yang berikut, it might be: 

1. Milk
+ Lactation
+Galactocele
+Mammary fistula

2. Blood (ni paling bahaya sebab..)
+Duct papilloma
+Carcinoma

3. Purulent foul smelling (Yang ni jangkitan kuman lah basically)
+Mammary abscess
+Mastitis

4. Clear serous
+Duct ectasia (periductal mastitis)
+Fibroadenosis
5. Greenish
+Duct ectasia



Baru-baru ni, clerk satu case. Akak tu cam ada bengkak dekat belah kiri tepat-tepat dekat nipple / areolar area. 'Agak' besar la jugak.

Okay :) dah lambat! perkongsian wanita untuk harini ;) 



Apa rasanya hidup berTuhan :)


Apa rasanya hidup berTuhan?

.

Bila di tinggal kau tidak terburu dan melulu.
Kau tahu kau di rangkul jitu. 
Oleh Tuhan yang Maha Tahu. 

.

Apa rasanya hidup berTuhan?

.

Kau lebih terpandu.
Semua serba tenang.
Tiada sendu.
Jauh sekali haru biru.

.

Apa rasanya hidup berTuhan?

.

Kau jadi tunggu :)
Tunggu pada apa yang cuma kau perlu.
Bukan apa yang kau mahu. 
.

"Dan yang aku minta cumalah yang terbaik dari sisi-Mu" 

CatatanWawaBambam ;) 


Tuesday, January 12, 2016

Let you define your own beauty ;)


Jangan sampai. Ada yang berjaya 'buat kau percaya', yang kau tidak cantik! ;) Kalau cantik itu sifatnya materi pasti ramai yang pesong, mahu cuma benda fisik. Sentuh, tapi tidak rasa. Kalau cantik itu cuma garisan bell shape, peak nya cuma sementara ;)
You. Define your own beauty dear ;) 


Cantik itu apa?

+ Cantik itu cinta! Hatinya penuh cinta ;)
+Cantik itu bertanggungjawab ;)
+Cantik itu suka senyum. Kehkehkeh
+Cantik  itu hormat ibu bapa.
+Cantik itu educated. Haiiip!
+Cantik itu sopan :)

So what is yours? 



"SEBAB ALLAH PANDANG STRAIGHT KE HATI, 
TIDAK KE WAJAH, TIDAK KE BODY :)"

Renung-renungkan :)



Najwa with orang cantik dalam kelas. Hee. Cantik wajah, cantik akhlak :)

Monday, January 11, 2016

Friday, January 8, 2016

Pasakkan ke Hati Najwa :)


Hud 11: 47

" Dia (Nuh) berkata, "Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu untuk memohon kepadaMu sesuatu yang aku tidak mengetahui (hakikatnya). Kalau Engkau tidak mengampuniku, dan (tidak) ,menaruh belas kasihan kepadaku, niscaya aku termasuk orang yang rugi."

.

Kita minta sesuatu yang kita tidak ketahui akan hakikat baik atau buruknya untuk kita. Sedang Dia lebih tahu. Mohon berhenti. Minta yang 'hanya TERBAIK' dari sisiNya. In this case, Nabi Nuh memohon agar anaknya diselamatkakan dan diampunkan. Sedang Tuhan lebih tahu perlu atau tidak anaknya diampunkan. 

.

Hud 11: 52

" Dan (Hud) berkata, 'Wahai kaumku! Mohonlah ampunan kepada Tuhanmu lalu bertaubatlah padaNya, niscaya Dia akan menurunkan hujan yang sangat deras, Dia akan menambahkan kekuatan di atas kekuatanmu, dan janganlah kamu berpaling menjadi orang yang berdosa."

.

Selalu dengar, 'syukur, and Allah akan tambah'. But this one, 'taubat, and Allah akan tambah' :)

.

To Najwa, letakkan keberserahan total pada Nya :) And always ask, pray and accept siapa saja yang TERBAIK dari sisiNya :)

.

Dari sisiNya :)


NotaHatiWawa!

Saturday, January 2, 2016

I'm a Compassionate Lover :)


Bila sayang.
Kita akan beri :)
Sehabis mampu kita beri.

.

Tapi.
Untuk beri.Letak limitasi.
Andai tidak kena pada hati.
Mohon berhenti.
Mulakan reflektiviti.
Hidup harus waspada dan saling membatasi.

.

But. After all.
Love is the only way to turn back around :)
Love is the only choice that you must choose.
And love is the only path that suits you.


When I love someone.
I won't change them.
Acceptance is my big maneuver.
Deep after the resilient, you're the only person that I want :)
You're who you are.
And I love to deal with the people in you :)

.

Being mistreated?
Nope.
I don't perceived it that way :)
To be in a continuous learning process is something I'm compassionate about.

.

I don't leave people.
Because, even when I've tried.
It doesn't work.
I'll eventually pull back by the string of love that I've created.

.

And Najwa has been that compassionate lover.
Do knows I care.
And just tell me. when should I care :)

.

NotaHatiWawa!


Friday, January 1, 2016

Nobody can drag me down





When God tested you in exactly the same thing you've been down before. That means, you didn't pass the previous test. Thus, God repeated the same test, until you can pass it with flying colors :)

.

Until you become an expert in handling it ;)

.

Catatanwawa!




Car Boot Sale Najwa de Bambam!


For the past 1 week :) This is what actually happened. 

"The Car Boot Sale"


First day ;)


Last day!

Yeap :) alhamdulillah. Hari last, Najwa berjaya lepaskan! semuaaaa baju-baju Najwa :)
.
Let me tell you what is actually happened. So my friend semua komen. My clothes sangat banyak. "Susah Wa, kite ni nak kene pindah randah. Hidup nomad" 

"Betul jugak"

"So they came out with an idea, which is 'let go your things' as a Pre-Loved Items. Jual dengan harga rendah. So ada orang lain yang boleh memanfaatkannya" :) 
.

Setiap petang Najwa akan bukak boot ni sepanjang minggu lepas :) Dan yang lebih happy tu, bila you tengok, orang happy dapat benda tu dengan harga yang diorang ndak sangka. Memang la standard an barang second hand, but still, diorang happy. Sebab kalau dekat kedai sebenar, harga nya 3 kali lipat la kot. But niat untuk 'lepas', so I gave amount student-student la jugak :) 

.

Harini paling best. Mintak pada Allah, moga ada orang sapu habis baju ni petang ni. :) Tiba-tiba dua buah kereta datang, satu keluarga dari Melaka. Singgah beli baju-baju Najwa. Allahuakbar :) 

.

"What you give, you'll get more ;) "

CatatnWawa!


Dan moga Allah benarkan Najwa bercinta. DenganNya :)


Janam Janam




Bukan jahanam. Lol. Janam Janam kay. Haha. 

Kebelakangan ni dorang selalu putar lagu ni dalam radio hot fm an:) Kalau perasan la. Ndak boleh hilang lagi effect movie tu.

.

Rindu Shah Rukh Khan babe. Hahahaha.

.

CatatanWawa!