Monday, November 30, 2015

Senyumkan saja!


Apa yang aku buat harini.
Mungkin adalah langkah ke seribu satu seseorang.
Aku tertinggal.
Tertinggal sebab 'baru ada kesedaran'.

Peri pentingnya.
Hidup berdikari.
Hidup tidak meminta. 
Hidup banyak menghulur dari menerima.

Hidup itu.
Aku baru.
Baru rasa.

Mohon kuat Najwa :)
Senyumkan saja :) Allah kan ada!

Saturday, November 28, 2015

Kembali merenung diri

Bertahan dalam sempitnya ruang adalah task yang bukan mudah. Bukan saja ruang fizik, ruang akal dan jiwa. Dan tidak ada kekuatan selain dari Nya. Pada satu perkara, aku minta Tuhan beri dekat aku now. 


'Kekuatan'

Like seriously. I really need it now. Mungkin sudah tiba masa untuk kembali. Kembali merenung diri. 

Tuhan tidak uji.
Melainkan untuk mengingatkan.
Tuhan tidak uji.
Melainkan untuk kita kembali.
Bertahan Najwa!

'Perjuangan  belum selesai!'


Wednesday, November 25, 2015

'Belum' vs 'Tolak'

Bila aku baru sedar. Aku belum ready lagi. Belum ready untuk beri. Dan belum ready untuk terima. Dan cinta? Perlukan komitmen. Which is not in me for the time being. I can't commit to anyone now. And it's hard to explain it. 

.

Bila aku 'belum', doesn't mean aku 'tolak'. Inilah yang susah mahu di explain kan pada sesetengah depa ni. Sebab, orang macam aku, bukan dua dalam satu. Benar kata ibu Indonesia tu.

"Bila mengaji, makanya fokus dulu pada ngajinya. Cinta nyay, boleh datang selepas" 

:)


Konsep habis belajar dulu, baru fikir cinta ni, mungkin lah agak ketinggalan zaman. But through experiment, yeap. Aku rasa, aku memang x boleh. Aku xkesah orang sayang kat aku. Malah aku hargai. But the thing is, that person yang akan terzalimi, sebab aku xboleh 'give' back what they gave me. And, apalah namanya 'relationship' kalau sorang ja dok beri satu lagi take it for granted.

'So'

Aku dah decide dah.

.

1. Dua tahun ni, aku CUBA sedaya upaya, kuarantin diri aku. Fokus untuk 'MAJUKAN DIRI' dulu. Means, dari aspek study and any futher impian-impian aku. Means, lepas 2 tahun ni, a.k.a pas dapat kerja, you come to my parent, and ask dengan terhormat. You are welcome in shaa Allah :) 

2. Biar parent aku pilih. I've decided. Untuk serahkan urusan pilih ni dekat parent ja. They know me better. They know who will survive with my character. Who can actually tahan with me. So yeah. Ndak mau fikir dah. Ask my parent. Straight to them. Jangan tanya saya. I can't reassure you now. 

3. I warned you. Bidang aku penuh keterbukaan. And aku minat business. So, yeah. Memang memerlukan orang yang 'open' dan ndak kuat jealous. Yang penting trust each other sudah. Kalau yang main belakang tu, yeah. Itu memang urusan you ngan Tuhan. Lepaskan aku. Aku deserve orang yang lebih mahu aku. Dan boleh faham aku. Xjalan impian aku, kalau kau jenis pen jealous. So think twice my dear. I'm not that typical muslimah yang kau gambar-gambarkan. I'm a freedom lover. 

4. Kalau aku dah kawin ngan kau tu. Means, kau sorang ja aku akan try cinta, walaupun aku tak cinta kau lagi. Means, aku tahu posisi aku as a wife. So, bila aku buat kerja (medical and business) aku harap, kau xfikir bukan-bukan bila aku gaul semua orang regardless gender. Selagi aku berbatas, means, jangan fikir bukan-bukan.  You are my husband, and I am your wife. Noktah. Aku sumpah xcari lain. Ni if I am your wife la.

For the time being. Belum kawin. So jangan overly attach lah yerr. Susahkan you. Susahkan I. I nak jaga hati you. You jaga hati I. Penat you. Belum pasti pun kita akan jadi suami isteri. So thank you. Xpe. Keep ja perasaan tu untuk yang betul-betul suami or isteri kita nanti. 

5. Untuk jangka masa dua tahun. I sincerely advice diri and you. FOKUS bina hidup dulu. Dan bertemulah kita, bila kita berdua betul-betul sedia. *if ada jodoh la* :) Tuhan tahu apa yang perlu. Tuhan akan hantar bila kita 'perlu'. Aku xnak keep kau untuk isi masa lapang aku. NO. You deserve layanan yang lebih baik dari itu. And Najwa belum ready. So.. if you still think 'you need it NOW', then Najwa boleh kata. Ndakpa, Najwa undur diri. You can find another girl who is 'now ready'. :) 

.

So. Kesimpulan nya. 'Belum', doesn't mean 'Tidak or Tolak'. Belum means, 'Not now', and maybe 'later' :) 

.

Thank you for coming into my life :) And I really appreciate it :) 

NukilanRasaWawa


Tuesday, November 24, 2015

Tuhan hantarkan kau.Dia.

Positive people always worth to keep in your life

Aku pernah minta. Di datangkan oleh Tuhan, orang yang penyayang :) Yang kata-katanya menjaga hati kaca aku. Aku minta, Tuhan hantarkan YANG BETUL-BETUL MAHU aku. Terus terang, yang dia MAHU kan aku. 

Dan Tuhan hantarkan :) 

.

Mulanya. Aku keliru. Biar betul?? This one person Tuhan hantar dekat aku?? Are you sure?? ='D Like seriously. Aku ndak percaya.

Tapi dialah. Yang 'jelas' mahu aku. Dan betul, orang ni, dia jaga hati kaca aku.

Siapakah orang itu?

Entah.

Aku sendiri belum kenal and in progress mengenal. hehe. Rahsia lerr dulu~

.
Jika benar dialah yang Allah hantar:) La haula wala quwwata. Moga pintu hati aku terbuka seluasnya. Tiadalah yang membolak balikkan hati, selain Dia. 

.



Sikit demi sikit. Hati aku Tuhan buka. Sikit demi sikit kau jadi lebih terima. Yang Tuhan hantar pada kau, bukan seperti yang kau gambar-gambarkan. Tapi Tuhan mungkin tengah ajar hati kau untuk tunduk dan tunggu pada hikmah di belakang hari :) 

*Dan gambar sekadar hiasan* 

CatatanWawa!

Tuesday, November 17, 2015

Susah itu mengajar!

Hypertension. Yeap. Makcik tu datang ke Klinik Kesihatan tu, untuk update status tentang her blood pressure level. Dia dah lama tahan. Tahan hati dengan keadaan ekonomi semasa. Bukan dia minat jenguk tingkap politik. Sebab pum pang pum pang camana pun para politixus ni, it doesn't seem to help her at all *Tangan ke bahu* 

' Boleh tak lebihkan action dari words?' Gulp

.

Clinico-social case write-up. That's what we're doing right now. Must be submitted next week. It was like, you went to the clinic. Tangkap any of the patient and requested them to allow us to come to their house. 

'And that mak cik is one of them :)' 

.

Setelah menganalisis 'punca' tekanan darah tinggi mak cik tersebut. Sedarlah kami. Bahawasanya. Mak cik ni berdarah tinggi due to banyak fikir tentang tekanan ekonomi yang dia alami. Bukan sebab kurang senaman, bukan sebab ndak makan sayur and kurang meditasi. Luls. 

'Bukan'

.

" Memang orang fikir kita orang senang. Duduk rumah taman. Tapi orang tak tahu. Gaji anak bulan-bulan tu untuk bayar sewa rumah je. Makan sehari-hari tak cukup. Dulu mak cik meniage satay. Di buat duk orang, takde sorang pun nampak stall mak cik. Mak cik faham dah la, ade yang nak mak cik stop. So mak cik stop lah sekejap atas permintaan anak. Risau ape-ape berlaku" 

Anak kerje Giant, hotel, Mydin..

Mane nak tahan. 

.

Allahuakbar. And this is what they call 'survival'. 

.

Dari itu Najwa kena nekad. Kalau mahu tolong orang macam mak cik. Najwa kena tolong diri sendiri dulu. Kalau Najwa sendiri kecundang dalam life, how can I contribute to others.

La haula wa la quwwata illa billah


.

SalamMotivasi!

Susah itu mengajar. Ajar kita untuk menggunakan apa saja yang termampu untuk survive! Bila susah. Ubi kentang plus minus sayur kacang and cili pun boleh jadi candle light dinner. Luls. Sebab otak akan ligat ber kreativiti untuk tukar those simple ingredient pegi satu makanan yang delicious ;) We've tried ya! 

Student an. 

Bila susah. Ndak mampu beli baju raya. Kau belajar jahit. Last-last, tahun-tahun segerabak dress2 kau buat sendiri :) haaa.. see.

:) Sebab susah itu mengajar!

.

SalamSayangBuatSemua!
CatatanWawa!

Friday, November 13, 2015

Aku putuskan untuk berbatas

Dengan itu. Aku putuskan.

Aku putuskan. Dia yang serious itu, mohon datang pada ku di waktu yang tepat, secara terhormat :) Aku bukan gadis egois. Menolak datangnya seorang lelaki yang baik, sudi dan yang paling penting, determine about life and his family :) Aku cuma mahu di ambil secara terhormat.

Lantas aku putuskan :) 

Untuk berbatas. 

.

Apa sayang, menolak yang sudi datang? Ingat senang, ada yang sudi ke kita? No. Ramai cuma test market. Sudinya? ke laut. Trust me.

Sekali datang yang benar sudi :) Jangan di tolak mentah. Jangan di permain rasanya :) Ramai tidak mengetahui, perempuan akan beri lebih, bila mereka rasa di hargai :) 

.

Cuma. Jika benar sudi. Ambillah secara terhormat :) Tu ja. Tidak perlu kita selalu berhubung. Tidak juga keluar berdua :) Yang namanya terhormat itu, duduknya tinggi. Makam uppermost nya adalah nikah berserta walimah :) 

'Jika jodoh itu milik kita. Tiada apa perlu di risaukan'


'Something to ponder upon'


Catatan wawa!

Tuesday, November 10, 2015

Ku relakan jiwa



Lucu

Lucu. Lucu bila ingat :) Bila yang kau kenal bertahun-tahun lepas.Yang kau rasa can be a potential life partner. Now cuma jadi the person that you used to know. And suddenly, muncul orang yang kau ndak pernah terfikir mau kenal-kenal pun. SubhanAllah! wow!

.

Lucu. Lucu bila ingat. Semua yang kau lalui tu. Timbal baliknya. Tuhan hantar pada kau orang yang, subhanAllah. Maha sabar dengan kau :) Yang bila kau cakap kau belum ready, kau belum ada feeling. Dia sanggup 'stay there' and wait for you :) 'Apakah?'. Apa sebenarnya mesej Tuhan dekat aku? 

'I'm not so sure' 

.

Lucu. Lucu bila ingat. Yang mndatang ni. Pantas :) Tapi gerak misi nya, SubhanAllah. Pantas! Kita saling cuba ganding. Apa future yang masing-masing boleh capai. Apa toleransi yang boleh kita sepakati. SubhanAllah. Am I dreaming? it seems, yes. lol. 

'Jelas'

Itu yang mungkin buat aku feel, like I should give him a try :) lol. 

.

Lagi lucu. Mungkin yang mendatang ini, cuma untuk menyampaikan mesej pada mu :) Yang. Tuhan tu Maha Kaya dengan cinta. Dia hantarkan padamu, mungkin cuma satu cebis. Untuk kau 'rasa'. Yang kau bukan tidak di cinta. Just He taught you, how to 'wait' without handling grudges, why does it late? lol. 

.

Tapi risau. Dalam lucu-lucu. Aku risau. 

.

Boleh jadi. Yang Tuhan hantar ini. Adalah ujian. Moga aku cekal menghadapi. La haula wa la quwwata illa Billah :) Beringat dalam pemberian :) Mungkin ujian. 

.

Catatanwawa!

Hati berlubang

Jangan pernah tanya aku. Hati aku ada siapa? Sebab. Hati aku. Versi berlubang. Tidak akan pernah fulfill dengan cinta-cinta yang macam tu. Serious. Sejauh mana pun aku happy, aku tidak akan pernah fulfill. Sebab?

Logik.

Cinta Tuhan saja yang boleh buat kau complete. Without reason. Without declaration. Cinta Tuhan ja boleh buat kau fulfill. Tenang. Ndak banyak fikir.

'Kau mau cakap, kau tu cinta Tuhan sangat la?'

Tak perlu prejudis la~ Negative vibe kau jangan teruk sangat boleh tak? 

'Mungkin' 

Instead of calling it 'cinta'. I should consider word INGAT. Hanya dengan ingat Tuhan. Hati tenang. :) Serious. 

Catatanwawa!



Thursday, November 5, 2015

Hati sudah beku


Bila Tuhan ajar kan kau. 
Untuk tidak lagi pernah bergantung.
Tidak attach. Tidak mengharap.
Selain Dia.

.

Kau gerakkan jasad
Untuk melangkah sendiri.
Buat apa saja yang boleh.
Asalkan saja kau tidak lagi bergantung.

.

Bila Tuhan ajarkan kau.
Untuk tidak lagi berpegang pada tali-tali rapuh. 

Kau menongkah.
Walaupun kau tahu.
Jalannya belum tentu straight ke destinasi.

.

Cuma risau.
Saat bila Tuhan 'hantarkan' seseorang untuk kau bergantung.

Hati kau sudah beku.

.

Risau.

.

Yang Tuhan hantarkan ni pun.
Tidak utuh untuk di paut. 
Kau tangan-tangankan.
Kau tetap berpijak atas ranting sendiri.

.

Hati kau sudah beku.
Pernah dengar?

.

Latihan-latihan yang Tuhan bagi.
Buat kau percaya.

Yang tidak ada tempat bergantung selain Dia.

.

Hati kau jadi batu.
Semua kau buat sendiri.
Kau jarang mintak tolong.

Sebab.

Hati kau sudah beku. Beku. Sebekunya.

CatatanWawa!

Monday, November 2, 2015

Tunjukkan Aku






Sebab jiwa tidak mampu nafi. Ia menuntut kawan. Bukan cinta. Ia menuntut makna, bukan saja mengisi sunyi. Sebab dengan kawan, kita boleh buka yang namanya diri. Kita adalah kita. Dengan kawan, segala sanya adalah tulus. Tiada kepura-puraan. 

.

Tapi.Adakah yang Tuhan hantar pada ku kali ini, bukan lagi kawan yang akan menikamku? La haula wa la quwwata. 

Moga Tuhan buka hatiku 

:)

That RULES

Harini, life Najwa :) Alhamdulillah. Kind of warna warni. Primary Health Care (PHC), term baru for my life :) Theoretically, yeap. Memang lesu. Luls. Mungkin, most of it adalah tentang data. So, agak* la lesunya tu. Hehe. Tapi, prof yang baik dan positif adalah advantage nya :) Najwa suka. 

.

So, perkara yang menarik harini untuk di kongsi :) PENTING ya! 

The 5 key elements of healthy lifestyle:

0 - 5 - 10 - 30 - 150 RULES


0 = 0 smoking

5 = 5 serving of fruits and vegetables (Try to put those in the menu)

10 = 10 min of relaxation and meditation

30 = <30 bmi="" the="">

150 = 150 min exercise/week

Yah! 



.


Potential benefits:
40% - 65% reduction in all-cause mortality
81-87% reduction in coronary heart disease events
67% reduction in all CVS disease
50% - 71% reduction in the risk of stroke
58-93% reduction risk developing type 2 DM
36%-60% reduction in cancer deaths


SubhanAllah :) if we can actually adopt this,  the mortality rate will be reduce subsequently:) 


Catatan wawa!