Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2015

Senyumkan saja!

Apa yang aku buat harini. Mungkin adalah langkah ke seribu satu seseorang. Aku tertinggal. Tertinggal sebab 'baru ada kesedaran'.
Peri pentingnya. Hidup berdikari. Hidup tidak meminta.  Hidup banyak menghulur dari menerima.
Hidup itu. Aku baru. Baru rasa.
Mohon kuat Najwa :) Senyumkan saja :) Allah kan ada!

Kembali merenung diri

Bertahan dalam sempitnya ruang adalah task yang bukan mudah. Bukan saja ruang fizik, ruang akal dan jiwa. Dan tidak ada kekuatan selain dari Nya. Pada satu perkara, aku minta Tuhan beri dekat aku now. 

'Kekuatan'
Like seriously. I really need it now. Mungkin sudah tiba masa untuk kembali. Kembali merenung diri. 
Tuhan tidak uji. Melainkan untuk mengingatkan. Tuhan tidak uji. Melainkan untuk kita kembali. Bertahan Najwa!
'Perjuangan  belum selesai!'

'Belum' vs 'Tolak'

Bila aku baru sedar. Aku belum ready lagi. Belum ready untuk beri. Dan belum ready untuk terima. Dan cinta? Perlukan komitmen. Which is not in me for the time being. I can't commit to anyone now. And it's hard to explain it. 
.
Bila aku 'belum', doesn't mean aku 'tolak'. Inilah yang susah mahu di explain kan pada sesetengah depa ni. Sebab, orang macam aku, bukan dua dalam satu. Benar kata ibu Indonesia tu.
"Bila mengaji, makanya fokus dulu pada ngajinya. Cinta nyay, boleh datang selepas" 
:)

Konsep habis belajar dulu, baru fikir cinta ni, mungkin lah agak ketinggalan zaman. But through experiment, yeap. Aku rasa, aku memang x boleh. Aku xkesah orang sayang kat aku. Malah aku hargai. But the thing is, that person yang akan terzalimi, sebab aku xboleh 'give' back what they gave me. And, apalah namanya 'relationship' kalau sorang ja dok beri satu lagi take it for granted.
'So'
Aku dah decide dah.
.
1. Dua tahun ni, aku CUBA sedaya up…

Tuhan hantarkan kau.Dia.

Aku pernah minta. Di datangkan oleh Tuhan, orang yang penyayang :) Yang kata-katanya menjaga hati kaca aku. Aku minta, Tuhan hantarkan YANG BETUL-BETUL MAHU aku. Terus terang, yang dia MAHU kan aku. 
Dan Tuhan hantarkan :) 
.
Mulanya. Aku keliru. Biar betul?? This one person Tuhan hantar dekat aku?? Are you sure?? ='D Like seriously. Aku ndak percaya.
Tapi dialah. Yang 'jelas' mahu aku. Dan betul, orang ni, dia jaga hati kaca aku.
Siapakah orang itu?
Entah.
Aku sendiri belum kenal and in progress mengenal. hehe. Rahsia lerr dulu~
. Jika benar dialah yang Allah hantar:) La haula wala quwwata. Moga pintu hati aku terbuka seluasnya. Tiadalah yang membolak balikkan hati, selain Dia. 
.


Sikit demi sikit. Hati aku Tuhan buka. Sikit demi sikit kau jadi lebih terima. Yang Tuhan hantar pada kau, bukan seperti yang kau gambar-gambarkan. Tapi Tuhan mungkin tengah ajar hati kau untuk tunduk dan tunggu pada hikmah di belakang hari :) 
*Dan gambar sekadar hiasan* 
CatatanWawa!

Susah itu mengajar!

Hypertension. Yeap. Makcik tu datang ke Klinik Kesihatan tu, untuk update status tentang her blood pressure level. Dia dah lama tahan. Tahan hati dengan keadaan ekonomi semasa. Bukan dia minat jenguk tingkap politik. Sebab pum pang pum pang camana pun para politixus ni, it doesn't seem to help her at all *Tangan ke bahu* 

' Boleh tak lebihkan action dari words?' Gulp

.

Clinico-social case write-up. That's what we're doing right now. Must be submitted next week. It was like, you went to the clinic. Tangkap any of the patient and requested them to allow us to come to their house. 

'And that mak cik is one of them :)' 

.

Setelah menganalisis 'punca' tekanan darah tinggi mak cik tersebut. Sedarlah kami. Bahawasanya. Mak cik ni berdarah tinggi due to banyak fikir tentang tekanan ekonomi yang dia alami. Bukan sebab kurang senaman, bukan sebab ndak makan sayur and kurang meditasi. Luls. 

'Bukan'

.

" Memang orang fikir kita orang senang. Duduk rumah tam…

Aku putuskan untuk berbatas

Dengan itu. Aku putuskan.

Aku putuskan. Dia yang serious itu, mohon datang pada ku di waktu yang tepat, secara terhormat :) Aku bukan gadis egois. Menolak datangnya seorang lelaki yang baik, sudi dan yang paling penting, determine about life and his family :) Aku cuma mahu di ambil secara terhormat.

Lantas aku putuskan :) 
Untuk berbatas. 
.
Apa sayang, menolak yang sudi datang? Ingat senang, ada yang sudi ke kita? No. Ramai cuma test market. Sudinya? ke laut. Trust me.
Sekali datang yang benar sudi :) Jangan di tolak mentah. Jangan di permain rasanya :) Ramai tidak mengetahui, perempuan akan beri lebih, bila mereka rasa di hargai :) 
.
Cuma. Jika benar sudi. Ambillah secara terhormat :) Tu ja. Tidak perlu kita selalu berhubung. Tidak juga keluar berdua :) Yang namanya terhormat itu, duduknya tinggi. Makam uppermost nya adalah nikah berserta walimah :) 
'Jika jodoh itu milik kita. Tiada apa perlu di risaukan'

'Something to ponder upon'

Catatan wawa!

Ku relakan jiwa

Lucu

Lucu. Lucu bila ingat :) Bila yang kau kenal bertahun-tahun lepas.Yang kau rasa can be a potential life partner. Now cuma jadi the person that you used to know. And suddenly, muncul orang yang kau ndak pernah terfikir mau kenal-kenal pun. SubhanAllah! wow!
.
Lucu. Lucu bila ingat. Semua yang kau lalui tu. Timbal baliknya. Tuhan hantar pada kau orang yang, subhanAllah. Maha sabar dengan kau :) Yang bila kau cakap kau belum ready, kau belum ada feeling. Dia sanggup 'stay there' and wait for you :) 'Apakah?'. Apa sebenarnya mesej Tuhan dekat aku? 
'I'm not so sure' 
.
Lucu. Lucu bila ingat. Yang mndatang ni. Pantas :) Tapi gerak misi nya, SubhanAllah. Pantas! Kita saling cuba ganding. Apa future yang masing-masing boleh capai. Apa toleransi yang boleh kita sepakati. SubhanAllah. Am I dreaming? it seems, yes. lol. 
'Jelas'
Itu yang mungkin buat aku feel, like I should give him a try :) lol. 
.
Lagi lucu. Mungkin yang mendatang ini, cuma untuk menyampaikan mesej …

Hati berlubang

Jangan pernah tanya aku. Hati aku ada siapa? Sebab. Hati aku. Versi berlubang. Tidak akan pernah fulfill dengan cinta-cinta yang macam tu. Serious. Sejauh mana pun aku happy, aku tidak akan pernah fulfill. Sebab?

Logik.
Cinta Tuhan saja yang boleh buat kau complete. Without reason. Without declaration. Cinta Tuhan ja boleh buat kau fulfill. Tenang. Ndak banyak fikir.

'Kau mau cakap, kau tu cinta Tuhan sangat la?'
Tak perlu prejudis la~ Negative vibe kau jangan teruk sangat boleh tak? 
'Mungkin' 
Instead of calling it 'cinta'. I should consider word INGAT. Hanya dengan ingat Tuhan. Hati tenang. :) Serious. 
Catatanwawa!


Hati sudah beku

Bila Tuhan ajar kan kau.  Untuk tidak lagi pernah bergantung.
Tidak attach. Tidak mengharap. Selain Dia.
.
Kau gerakkan jasad Untuk melangkah sendiri. Buat apa saja yang boleh.
Asalkan saja kau tidak lagi bergantung.
.
Bila Tuhan ajarkan kau. Untuk tidak lagi berpegang pada tali-tali rapuh. 
Kau menongkah. Walaupun kau tahu. Jalannya belum tentu straight ke destinasi.
.
Cuma risau. Saat bila Tuhan 'hantarkan' seseorang untuk kau bergantung.
Hati kau sudah beku.
.
Risau.
.
Yang Tuhan hantarkan ni pun. Tidak utuh untuk di paut.  Kau tangan-tangankan. Kau tetap berpijak atas ranting sendiri.
.
Hati kau sudah beku. Pernah dengar?
.
Latihan-latihan yang Tuhan bagi. Buat kau percaya.
Yang tidak ada tempat bergantung selain Dia.
.
Hati kau jadi batu. Semua kau buat sendiri. Kau jarang mintak tolong.
Sebab.
Hati kau sudah beku. Beku. Sebekunya.
CatatanWawa!

Tunjukkan Aku

Sebab jiwa tidak mampu nafi. Ia menuntut kawan. Bukan cinta. Ia menuntut makna, bukan saja mengisi sunyi. Sebab dengan kawan, kita boleh buka yang namanya diri. Kita adalah kita. Dengan kawan, segala sanya adalah tulus. Tiada kepura-puraan. 
.
Tapi.Adakah yang Tuhan hantar pada ku kali ini, bukan lagi kawan yang akan menikamku? La haula wa la quwwata. 
Moga Tuhan buka hatiku 
:)

That RULES

Harini, life Najwa :) Alhamdulillah. Kind of warna warni. Primary Health Care (PHC), term baru for my life :) Theoretically, yeap. Memang lesu. Luls. Mungkin, most of it adalah tentang data. So, agak* la lesunya tu. Hehe. Tapi, prof yang baik dan positif adalah advantage nya :) Najwa suka. 
.
So, perkara yang menarik harini untuk di kongsi :) PENTING ya! 
The 5 key elements of healthy lifestyle:
0 - 5 - 10 - 30 - 150 RULES

0 = 0 smoking
5 = 5 serving of fruits and vegetables (Try to put those in the menu)
10 = 10 min of relaxation and meditation
30 = <30 bmi="" the="">
150 = 150 min exercise/week
Yah! 


.

Potential benefits: 40% - 65% reduction in all-cause mortality 81-87% reduction in coronary heart disease events 67% reduction in all CVS disease 50% - 71% reduction in the risk of stroke 58-93% reduction risk developing type 2 DM 36%-60% reduction in cancer deaths

SubhanAllah :) if we can actually adopt this,  the mortality rate will be reduce subsequently:) 

Catatan wawa!