Sunday, July 31, 2016

AtukNenek

Makin hari makin sebati.
Makin hari, aku makin sayang.
.
Family ni.
Family dekat Simpang Pulai.
Atuk dan Nenek ni.
.
Sampai one moment tu.
Tebangun dari tidur.
Terngiang di telinga kata-kata nenek yang semalam.
" Nenek dah nak pegi ni Wa, nenek pegi sket lagi"
.
Nenek mau pegi kebun durian ja pun.
But I was so sad.
Sebab ayat tu cam too 'general' an.
Bunyi dia lain macam betul.
.
Dah!
Jangan melebih-lebih sana.
.
Moga masa dengan nenek and atuk panjang lagi :)
Cukup kasih sayang duduk sini mom.
I miss you mom.

#Drwawa
#emopostforawhile
#adaminthehouse

Saturday, July 30, 2016

LuaskanSudutPandang

Mungkin kita orang muda.
Should stop.
Stop untuk lihat cinta dari satu sudut.
.
Sudut seksual dan kepuasannya.
Sudut berahi.
Sudut hanya mahu 'itu'.
.
Serious
.
I do feel kau tak matang gila bila kau view cinta tu hanya dari satu 'sudut'.
.
Yes. Literally, you can say that love always related with reproductive system.
But please.
Don't take it that literal.
You should look beyond it.
So that you didn't stay stuck in that low standard of mind.
.
Kita tidak hidup macam binatang.
Itu perlu ada dalam minda sedar kita.
Perlu. Ada.
.
Nanti bila kau dah start matang, you can converse more on that issue kay ;)

#Drwawa

Friday, July 29, 2016

MembinaVsMencari

Mungkin kita perlu berhenti mencari apa yang kita mahu.
Dan mula 'membina' apa yang kita mahu.
.
Mahu yang menjaga agama.
Berakhlak.
Maka diri harus dulu ada kesemua itu.
.
Mahu yang stabil.
Bervisi.
Jelas berpendiri.
Maka diri harus punya dulu those thing.
.
Benarlah kata-kata itu.
Life is not about 'finding' or 'searching'.
It is about creating.
.
Pada langkah yang pernah tersasar.
Moga kita di tarik kembali ke pangkal.
Pada lupa.
Moga kita kembali ingat.
.
Hidup itu mujahadah!
Siapa putus asa dari rahmatNya.
Dia kalah!
.
#Selagimasihbernafas!
#Drwawa

Tuesday, July 26, 2016

HumanVsCuriosity#

Bila Mak larang.
Tanda Mak sayang.
Bila kawan larang.
Tanda kawan sayang.
.
Bila lagi kita hendak belajar faham?
Yang mana bila larangan dan kemarahan itu tanda sayang.
.
Tak tak.
Kita and kamu tu camni.
.
Bila dah 'kena'.
Baru 'belajar' faham.
.
Human and curiosity.
Can never be broken.

#curiosity
#human
#dewawa
#ambilsebagaipengalaman

Sunday, July 24, 2016

Infiru!

Bahananya minda kita ni satu. Kita risau memikirkan most of the unknown thingy. Cuba kita lepaskan saja. Biar Tuhan mengatur semua nya tanpa perlu kita campuri. Tanpa perlu kita quiry. Kita follow kan saja, ke mana Dia aturkan kita. Pasti kita tenang.
.
Sedang faham itu ada. Yang hanya kehidupan dengan Dia. Kita selamat. Tapi apply nya sedikit lambat. Mungkin sebab belum cukup sifat untuk menghadapi. Mentah untuk benar- benar mengakui. Yang jalan cerita nya Dia lebih elok untuk ditelusuri. Lebih dekat ke Diri. Lebih #bahagia dan tenangnya hakiki.
.
Menyesal tidak sekali. Sebab tanpa laluan itu, jiwa tidak seutuh ini. Kenalnya lebih, taatnya non-mungkar. Mampu ukir senyum dengan lafaz istighfar di dalamnya ia. Mampu ingat, dalam diamnya ia. Menyesal tidak sekali. Tidak sekali!
.
Sebab yang namanya punya Tuhan itu. Tidak tercantas oleh ujian! #infiru!

#Drwawa
#smiling!

Saturday, July 16, 2016

Moga yang baru itu

Moga yang baru itu jitu.
Tidak cemburu.
Tidal melulu.

Moga yang baru itu bermutu.
Sebab masing-masing tahu.
Hidup memang perlu pada yang Satu.

Tawakaltua'Allah

#Drwawa
#keepsmiling ;)

Sunday, July 10, 2016

Be sad when.

Be sad when.
The only thing that stand between the bonding was just, money.
.
Be sad when.
The only reason to stay and lean on towards each other was just, money.
.
Be that tremendously sad when.
The main purpose of those days and night was just, money.
.
As sadness is the only thing that can resemble the catastrophic of it.
.
Protect the main purpose of those wealth. Family and the needy.

#Drwawa
#smile
#staystrong
#staycool

Saturday, July 9, 2016

Nikah dan Invest

Kes Azizi. With his investment ke atas seorang wanita yang dia cintai. Ended terluka kerana cinta berpaling dan mula saling menikam sesama sendiri.
.
Justeru. Luka itu cuma perlu masa untuk sembuh.
Justeru. Hati itu akan bertukar tenang.
Kuatlah.
.
Yang menata hati itu Dia :)
Yang menyusun cerita itu, Dia.
Moga kita kuat merentasi pola penceritaan yang langsung berlanggar dengan apa yang kita bayang-bayangkan.
.
Breakthrough was meant to happened Azizi!
.
And.
As for me.
Invest la sepenuhnya hanya pada yang sah akad nya.
Ketidakpastian tu membunuh.
Gantung-gantungan tu bakal menjatuhkan.
Syubhah itu wajib tinggal katanya.
Nikah & invest lah.
Baru tertuju dan tidak lagi gaharu.
.
Pada my aunty yang menjadi tunangan orang hari ini. Moga di sampaikan pada tujuan. :)
.
Aku?
.
Don't worry.
Be optimis ;)
.
The day will come.
.
With the right time, place and 'person'.

#Dewawa
#jiwangsakaratlagi

Friday, July 8, 2016

Ini untuk kamu

Ini untuk kamu.
Kamu yang kaya hatinya.
Mahu memberi bagian dari hatimu.
Ke aku.
.
Kamu yang kaya cinta.
Lantas ingin segera berbahagi.
Mahu cuba-cuba hadir memberi.
Pada diri yang tidak pasti.
Malahan mungkin tidak sudi.
Tapi masih berkudrat menjaga hati.
Agar kamu tidak terlukai.
.
Ini untuk kamu.
.
Kamu tidak ada kurangnya.
Serious.
TIDAK ADA KURANGNYA.
Ketahui lah yang ini.
.
Sering.
Kita tu.
Bila di tolak.
Merasakan diri tidak bererti.
Rasa ada kurangnya.
Rasa seolah ada yang tidak perfect.
.
NO
.
Kamu itu tidak ada kurangnya.
.
Kamu itu perfect.
In the way you are.
.
Tapi perfect nya justeru bukan untuk aku.
.
Bahagian yang sukar tu.
Hati.
.
Hati itu tidak mampu di paksakan.
.
Like in other words.
Don't take rejection personally.
.
Kadang, bahagian yang sukar di tembusi tu.
Hati.
.
Membangunlah.
Membangunlah membina hidup mu.
Suatu hari nanti, I'll regret for what had happened.
.
But for sure.
You'll be a successful person.
And I'm glad that you achieve it.
.
Maka Dia lah yang memegang hati.
Moga Dia bukakan hati pada yang terbaik dari sisiNya.

#Iniuntukkamu
#Dewawa
#jiwangsakarat