Sunday, April 24, 2016

Karya_Jembalang_Singgah


Pesannya mereka. Jangan di toleh jembalang itu. Datangnya kadang untuk sekadar pamit menduga, hilangnya cuma untuk buat kau rasa kosong. Supaya kau 'rasa' kosong. Hebahnya tidak, datangnya sekadar singgah. Biar, biar kau rasa perlu memaut. Dan tidak hentinya memaut. Salah paut, patah. Yang sakitnya? Kau. Jembalangny mana? Kan sudah di bilang, 'singgah'! 

.

So.
Indeed it was true. 
Dekat dunia ni. 
Jangan pernah genggam.
Belajar lah untuk lepas.
Nothing is yours.
Even the one thing yang kita 'rasa' kita punya tu pun.
Like your parent, husband, etc.
Allah lah juga yang empunya.
Latih lah diri untuk lepas. 

.

Tidak semudah bicara.
Tapi hati lah jua yang menyondol rasa.
Tidak ia menipu.

.

Skill untuk melepaskan keduniaan ni, 
skill yang hanya mampu di kuasai oleh orang-orang yang dekat denganNya.
Kau yang cikai-cikai.
Baru nak tadabbur Quran ni?

.

Diam

.

Kendian tu. Kau masih tersepit. Antara filsafat-filsafat kebodohan. Kau curah air pada yang namanya besi lantas ia beri kau karat. Dan akhirnya kau di gelar keparat! Kau tukar diri kau dari sinar kepada yang pekat dan kelat! Bila dah jatuh, debu itulah kau! Air yang tadinya di curah lenyap, senyap, hilang meninggalkan bekas. Karat. 

.

There is one moment in your life.
You will question yourself.
Your personality.
Your character because of someone's opinion. 

.

They taught you.
How not to feel you.
How to leave you.
How to suffocate yourself with the thought of theirs. 

.

When that moment come.
Know that.
Allah is actually in progress to teach you.
How to 'deeply' in contact and know your true inner self.

.

Nothing to do with others.
It was just a learning process.

.

On how to get to know.
YOU

.

Sihir nya jembalang itu, bahaya. Bukan biasa-biasa. Boleh saja datang pada dia yang hufaz Quran, lalu melintas ke dia, yang hufaz tadi bertukar menjadi yang sejenisnya. Tapi yang hufaz juga mungkin perlu sedar. Apa yang di hafaz nya mungkin saja hilang pengertian dan tali pada penghayatan putus! Lantas hafaznya turut tenggelam bersama sihir.. Apa namanya beriman? Jika tidak di uji? 

.

When Allah want us back.
He sends challenges.
To keep us back to the right track.

.

We learnt.

.

Then we repeat the same mistake again.

.

Means.
We didn't learnt.

Enough.

.

Berhenti toleh. Berhentilah paut. Pada tempat yang salah. Jika dia singgah, maka biar dia singgah. Sudah puas di jamu. Lepaskan lah ia pulang. Pada dia juga punya halaman. Dan halamannya bukan tempat kita. Lambai dengan senyuman. Lepas. moga semua kembali tenang. 

#DrWawa

Saturday, April 23, 2016

Good Life_HarrisJ




I know my life ain't perfect.
But I've got all I need, right here, right here in my life =)

#NajwaHaris

Thursday, April 14, 2016

_2InternalMed_Posting2_Y4@TelukIntan


Merangkap minggu and hari last kami di sini, Hospital Besar Teluk Intan, maka Najwa come out with this post :) Berbahagialah sementara boleh berbahagia. Tersenyumlah sementara masih boleh tersenyum. Teguhkan hati, kuatlah mendepani, dalam hidup, kena berani ;)

.

Kenapa sekarang, dekat mana-mana dah pasang title @Dr dekat depan? Bukan berniat mengangkat diri. Nau'dzubillah. Cuma mahu masukkan diri yang kerdil ni dalam DOA semua yang menyebutnya. Moga lisan insan yang paling Allah dengar doanya nanti, menjadi asbab makbulnya permintaan tu nanti :)

.

This week, Dr Rashid is the one who's in charge to teach and guide us. He's so knowledgeable. Orang yang knowledgeable ni, memang daebaq. Sebab boleh tanya macam-macam dekat dia. Hehe. 

But obviously, Internal Med nya posting, antara yang perlu usaha LEBIH LEBIH LEBIH. Haiip! Najwa. Bak kata Dr Rizal, if Surgical posting tu, ibarat Black Cat in a bright room. Tapi IM, like a Black Cat in a superb dark room. Lol. 


Vahh! Ya lah. Sementelahan esok semua orang dah mau balik rumah masing-masing. Ini lah kerja kami. Luls. Fun Fair Teluk Intan! Sebelah ja ngan area perumahan kami orang. Next to Petronas. Not even 3 minutes dah sampai. But apa pun, ready-ready wang nya ya kakak abang. Jangan suka sangat! haha. 


Gambar yang ni bergegar! Haha. Sebab kami naik yang berpusing laju tanpa seat belt tu
 >,<  agak seram. So only sebelum benda tu gerak sempat keluarkan phone. Lepas tu, cepat-cepat campak balik dalam beg! Takut terlepas! Lol. 






So, that was my last token. They asked me to play that game. And yeah, huahuahua, dapat lah key chain purple tu ;) Syukurlah ya nak.. Ada cermin kay belakang key chain tu. Haha. Momento de nevafogota bebeyh! Sayang Kina! Eh! 

.


"Jom lah makan berlima dekat @Hawaii" 

Hehe. 

Dah siap makan, baru selfie. Baru betul nikmat. Keh3. 

.


Aina tidor. Haih. Kepenatan lepas ber BST jam 5.00 petang tadi. So this one, memang tadi. Di ?? @Wanacafe @TelukIntan. Area stesen bas baru. I declared, tempat ni antara yang buat @najwasenyum sambil makan. Repeat. sambil makan! Haha. Satu, sebab your favourite drink akhirnya di temui di sini setelah sekian lama memendam perasaan. Huahaha. @GreenTea @forevergreen. 

So, Najwa juga declare di sini, my real partner, Najwa doa, should be someone yang menghargai makanan juga, like me. haha. K bai bai. Abaikan* 

.

So basically, kita kena latih diri kita untuk menghargai sekecil-kecil perkara yang ada dalam life kita. For me, my family @mama, @bapak @sibling, Thank You, Arigato Gozaimas untuk segalanya :) My friends yang dah masak dah ngan perangai Najwa ni @Aina @Alyan @Sakina @Ma, thank sebab sudi bertahan. Haha. Kawan-kawan de @vacay. 

.

Pokoknya, moga semua berbahagia! 



.


Dr Najwa Haris! 
#fikir #sebut #rasa #doa

Sunday, April 10, 2016

_1InternalMed_TelukIntan1_



Dan hidup itu. In shaa Allah akan kekal indah. Andai. Kau letak yakin, yang Allah akan aturkan yang the BEST BEST BEST for you :) Don't bother about the past, as it will only drag you into worry and regret, don't bother about the future because it will  make you anxious. Live your life NOW! And that NOW should start NOW! Hee. 


.

Posting Internal Medicine Teluk Intan :) One word I might use to describe  this place. Hehe. 'Hot'. Keh3. Siap siaga lah dengan kipas lebih sikit, and make sure, jangan lah berpakaian sophisticated sangat ke ward. You'll end up sweating like crazy. Haha. But don't bother if you got internal fan dalam jiwa :) Contohnya zikir-zikir penyejuk hati. Okay. Hambar. Bye. Tapi memang 'panas', and bertabahlah. 

.


Setakat ni, most classes with Dr Kabir. Indeed, I like the way he taught us. Najwa memang suka and sayang dengan orang yang pandai mengajar. Sebab kebolehan buat someone faham apa yang di ajar tu bukan semua orang ada :) Treasure tu. Even me lack in that kind of ability. So Dr Kabir and Dr Rizal adalah antara yang ada that ability. One more... *tidak mengapa, ku simpan yang ini dalam diari* luls. Usah di kenang. 'Eh'. Ke lain.

.

So part study tu, normal la. Internal Med ni tentang diseases yang perlu banyak intercorrelate dia. Satu symptom, kena pandai relate with the other symptom. Setakat ni, antara case yang menarik, Meningoencephalitis. Symptom:Fever + Seizure. Setelah berpuluh tahun abang ni tiada seizure attack, suddenly, umur 35 dia dapat semula. He said paling last umur 4 tahun. Ini among interesting case la. Yang lain tu, biasa lah, buah pinggang, pernafasan, GIT. 

.

So kami duduk sini 2 minggu, next week ni minggu last la kiranya. And today plus few days back, my friend ajak keluar jalan and keluar makan. Najwa, kalau part jalan, part makan-makan ni, ajak ja! Rarely menolak ;) 


Ni throwback# ngee. ShushiKing. Ma@Fadhilah yang ajak. Katanya teringin. So, yeap. Orang yang kaki jalan, memang pantang di ajak ;) Jom!


They called it 'Menara Condong Teluk Intan'. Dah pernah pegi la pun. Tapi kawan ajak datang malam. Romantic sikit la fefeeling nya tu :) Hee


Yah.. from below pun bolehh #AinaRosman


#RiverFront #TelukIntan. Kami slowly discover this place. But yeap. Hot weather did turn the grass from green to yellow. So ambik la mood summer kalau mau. Ngee. 


Indeed, we end our journey dengan buah-buahan sejuk harini. Sesuai dengan cuaca panas lagi. #Hawaii #Restaurant #Halalan Toyyiban. Hee. Sebab 80-90% , Malay worker. Customer multi-ethnic. Semua orang suka fruit-based food :) And memang terbaek. 

.

So memang dah macam dokumentari makanan dan pelancongan la pulak kan. Ndakpa. Kita rehat-rehat minda. Sebelum ni, sharing tentang benda-benda sepital ja. Certain ndak minat tu. Buring bilangnya. Hehe. 

.

Apa pun. Najwa doa. Semoga semua berbahagia dan melihat yang terbaik melalui tingkap syukur untuk hidup yang di jalani. Kita mungkin tidak bertegur, tidak berjumpa, tidak saling bertanyakan khabar. Najwa kirim kan doa :) Moga kasih sayang Nya ada with you, me and all of us. 

.

So that's all setakat ni for Posting IM Teluk Intan. Anyhow, Najwa akan update. 

'Menulis dari rasa dan kehidupan itu aku.Dengan menulis. Aku serasa lebih hidup dan bernyawa. Mohon doanya semua. Agar journey ni berakhir baik' 

:)

#DrNajwaHaris.
#Fikir #Sebut #Rasa #Doa