Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2016

Karya_Jembalang_Singgah

Pesannya mereka. Jangan di toleh jembalang itu. Datangnya kadang untuk sekadar pamit menduga, hilangnya cuma untuk buat kau rasa kosong. Supaya kau 'rasa' kosong. Hebahnya tidak, datangnya sekadar singgah. Biar, biar kau rasa perlu memaut. Dan tidak hentinya memaut. Salah paut, patah. Yang sakitnya? Kau. Jembalangny mana? Kan sudah di bilang, 'singgah'! 
.
So. Indeed it was true.  Dekat dunia ni.  Jangan pernah genggam. Belajar lah untuk lepas. Nothing is yours. Even the one thing yang kita 'rasa' kita punya tu pun. Like your parent, husband, etc. Allah lah juga yang empunya. Latih lah diri untuk lepas. 
.
Tidak semudah bicara. Tapi hati lah jua yang menyondol rasa. Tidak ia menipu.
.
Skill untuk melepaskan keduniaan ni,  skill yang hanya mampu di kuasai oleh orang-orang yang dekat denganNya. Kau yang cikai-cikai. Baru nak tadabbur Quran ni?
.
Diam
.
Kendian tu. Kau masih tersepit. Antara filsafat-filsafat kebodohan. Kau curah air pada yang namanya besi lantas…

Good Life_HarrisJ

I know my life ain't perfect. But I've got all I need, right here, right here in my life =)
#NajwaHaris

_2InternalMed_Posting2_Y4@TelukIntan

Merangkap minggu and hari last kami di sini, Hospital Besar Teluk Intan, maka Najwa come out with this post :) Berbahagialah sementara boleh berbahagia. Tersenyumlah sementara masih boleh tersenyum. Teguhkan hati, kuatlah mendepani, dalam hidup, kena berani ;)
.
Kenapa sekarang, dekat mana-mana dah pasang title @Dr dekat depan? Bukan berniat mengangkat diri. Nau'dzubillah. Cuma mahu masukkan diri yang kerdil ni dalam DOA semua yang menyebutnya. Moga lisan insan yang paling Allah dengar doanya nanti, menjadi asbab makbulnya permintaan tu nanti :)
.
This week, Dr Rashid is the one who's in charge to teach and guide us. He's so knowledgeable. Orang yang knowledgeable ni, memang daebaq. Sebab boleh tanya macam-macam dekat dia. Hehe. 
But obviously, Internal Med nya posting, antara yang perlu usaha LEBIH LEBIH LEBIH. Haiip! Najwa. Bak kata Dr Rizal, if Surgical posting tu, ibarat Black Cat in a bright room. Tapi IM, like a Black Cat in a superb dark room. Lol.  . 

Vahh! Ya lah. Sement…

_1InternalMed_TelukIntan1_

Dan hidup itu. In shaa Allah akan kekal indah. Andai. Kau letak yakin, yang Allah akan aturkan yang the BEST BEST BEST for you :) Don't bother about the past, as it will only drag you into worry and regret, don't bother about the future because it will  make you anxious. Live your life NOW! And that NOW should start NOW! Hee. 

.
Posting Internal Medicine Teluk Intan :) One word I might use to describe  this place. Hehe. 'Hot'. Keh3. Siap siaga lah dengan kipas lebih sikit, and make sure, jangan lah berpakaian sophisticated sangat ke ward. You'll end up sweating like crazy. Haha. But don't bother if you got internal fan dalam jiwa :) Contohnya zikir-zikir penyejuk hati. Okay. Hambar. Bye. Tapi memang 'panas', and bertabahlah. 
.


Setakat ni, most classes with Dr Kabir. Indeed, I like the way he taught us. Najwa memang suka and sayang dengan orang yang pandai mengajar. Sebab kebolehan buat someone faham apa yang di ajar tu bukan semua orang ada :) Treasure tu.…